– Hva var det jeg sa, sier Siri Andrine Bakken, og viser til Hedmark fylke hvor nye tall viser at det er nær en dobling av elever som ikke får karakter i ett eller flere fag.

– Slik er det ikke i ved Eidsvoll videregående skole, påpeker Rynning.

IKKE OVERRASKET

– Jeg er ikke overrasket over tallene fra Hedmark. Det skrives mye om fraværsgrensen, men ikke noe om motivasjonen til elevene. Denne grensen kan påvirke motivasjonen, som nå er på veg ned, sier Bakken blant annet.

Hun mener kunnskapsministeren heller burde startet med å arbeide med motivasjonen til elevene framfor å sette et rigid tak på fravær.

– Han burde heller ha stilt seg spørsmål om hvorfor det blir fravær og hva det skyldes, mener eleverådslederen.

TILBAKEVISER

Rynning på sin side tilbakeviser at fraværet er på veg opp igjen etter at den nye fraværsgrensen på 10 prosent i hvert fag ble innført.

– Så langt i 1. termin har vi rundt 40 prosent mindre udokumentert fravær enn i ved samme periode i fjor. Elevene er blitt bevisste rundt sitt eget fravær og stiller med gyldig dokumentasjon, og årsaken er de nye fraværsreglene, sier Rynning.

– I Hedmark er det registrert en dobling av elevene som ikke vil få karakter i ett eller flere fag. Er det ikke slik ved EVS?

– Oslo har en helt annen oppfatning enn Hedmark. Tallene våre så langt tilsier ikke det samme som Hedmark, men noe bomastisk kan vi ikke si før skoleåret er omme. De må virke over lenger tid før vi kan evaluere. Ett er imidertid sikkert: elevene har fått et mer aktivt og bevisst forhold til sitt eget fravær, påpeker Rynning.

REDUSERT FRAVÆR i AKERSHUS

– Sammenligningen mellom de to siste skoleårene, viser at dagsfraværet er redusert med 32,5 prosent, mens timefraværet er redusert med 33,6 prosent. Intensjonen med innføring av en sentral fraværsgrense, var å øke elevenes tilstedeværelse på skolen og redusere skulk. Skolene opplever i langt større grad at elevene er tilstede. Det er fylkesdirektøren svært fornøyd med, sier seksjonsleder Johnny Holm i avdeling for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune.

Holm viser til en statistikk som viser at fraværet i snitt per elev har sunket fra 4 fraværsdager og 11 fraværstimer første halvår 2015/2016 til henholdsvis 2,7 og 7,3 første halvår 2016/2017.

LESERBREV FRA ELEVRÅDSLEDEREN: - Jeg får så lyst til si «hva var det jeg sa?»

LES OGSÅ: - Vi har fått kontroll på skulkingen i skolen, sier rektor

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.