Det vedtok flertallet i kommunestyret tirsdag, og dermed falt også rådmannens forslag om IKS (interkommunalt samarbeid).

NANNESTAD KOMMUNE: Krever IKS

Dette er vedtaket i sin helhet:

1. Formannskapet vedtar å etablere et teknisk samarbeid om vann- og avløpstjenester i de to kommunene.

2. Samarbeidet baseres på Vertskommunemodellen hvor Ullensaker står som vertskommune.

3. Administrasjonen fremlegger budsjett, framdriftsplan og organisasjonsplan for et forprosjekt der Ullensaker er Vertskommune i et slikt samarbeid i løpet av første kvartal 2018.

Sp ved Lars Halvor Stokstad Oserud fremmet følgende forslag:

1. Ullensaker beholder selv kontrollen på vannledninger, kloakk- og avløpsanlegg, veg og renovasjon. Det foreslåtte IKS opprettes ikke.

2. Nannestad tilbys primært å kjøpe vann gjennom en vertskommunemodell.

3. Dersom Nannestad kommune ønsker, skal det utredes en modell med å overføre selve vannbehandlingsanlegget til et IKS, etter lignende modell som Univann er i dag. Dette selskapet skal på samme måte som i dag levere vann til det kommunale ledningsnettet i de to kommunene på fastsatte punkter. Sjonken forutsettes beholdt som beredskapsvann. Resultatet av en slik utredning må fremlegges ny politisk behandling.

falt

– Kvaliteten på tjenesten blir ikke bedre ved et interkommunalt samarbeid. Vi må se på en samarbeidsmodell som begge kommuner kan leve med, sa han i sitt innlegg.

Senterpartiet mener det er fornuftig om Ullensaker selv beholder kontrollen på vannledninger, avløp, vei og renovasjon, og kan ikke akseptere å miste den politiske kontrollen over dette gjennom et IKS.

– Ut ifra en beredskapstankegang er det en klar fordel for Ullensakers innbyggere om Nannestad fortsetter å bruke anlegget i Sjonken, mens vi bruker Hurdalsjøen. Det vil gi en betydelig lavere risiko for at vannforsyningen i vårt område kan rammes fullstendig. Sett ut ifra beredskap mot forurensing vil mange små vannkilder være en styrke kontra få og store. Vi mener dog et samarbeid med Nannestad om selve vannverket, etter samme modell som i dag, kan ha klare fordeler. Denne løsningen er IKKE utredet. Dersom dette kan være en akseptabel løsning for Nannestad, mener vi den bør vurderes, sa han.

Sps forslag fikk to stemmer (Sp) og falt mot 42. Formannskapets innstilling fikk 29 stemmer mot 15 (Ap og SV/R).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.