– For å komme på pallen neste år, må Ullensaker få ned sykefravær og antall ledige. De har også få innbyggere med teknisk naturvitenskapelig utdanning, sier regiondirektør Nina Solli i NHO i en pressemelding.

attraktivt

NHOs kommune-NM måler kommuners og regioners vekstkraft og attraktivitet i fem kategorier som er særlig viktig for bedrifter.

HUSKER DU DENNE: Har aldri angret på Ullensaker

– Skal vi lykkes med å styrke og utvikle velferdssamfunnet, må vi skape flere jobber over hele landet. Da må kommuner og næringsliv lykkes med sine satsinger, påpeker Solli.

Ullensaker er best på Romerike og nummer to i Akershus. Nasjonalt tar de fjerdeplassen, mot ellevteplass i fjor. Eidsvoll er nummer 59 - mye bedre enn i 2016.

– Ullensaker har mange sysselsatte i privat sektor og stabil befolkningsvekst. De har en del innpendling fra omkringliggende kommuner, og har framgang på flere variabler, sier Solli.

NHO peker spesielt på at:

  • Ullensaker går forbi Asker særlig på grunn av stor befolkningsvekst og god alderssammensetning.
  • Kommunen tiltrekker seg unge som vil etablere seg.
  • Kommuneøkonomien er god med høyere inntekter enn landsgjennomsnittet.
  • Ullensaker har ikke eiendomsskatt, og relativt lave administrasjonsutgifter per innbygger med 2809 kroner. Det er nest lavest i Akershus.

TRENGER FAGBREV

– Ingen av de to skårer fullt så bra på innbyggernes kompetanse. Særlig er det mangel på folk med teknisk naturvitenskapelig utdanning. I Eidsvoll er det også mangel på folk med fagbrev. Det trenger bedriftene, sier Solli.

LES OGSÅ: Alle vil ha lærlinger

Eidsvoll har et lavere inntektsnivå enn i resten av Akershus. Kommunen har middels andel privat sysselsetting, lav sysselsettingsandel, høyere sykefravær enn landsgjennomsnittet og lavere kompetanse. Det siste har kommunen til felles med flere andre kommuner på Romerike. Men befolkningsveksten er høy.

- Vi vil være i toppen

Ordfører Tom Staahle jubler over NHOs kåring.

– Vi har vært i toppen før, og falt til ellevte i fjor. Å være oppe igjen er fantastisk, sier han.

Staahle sa i fjor at Ullensaker er på pallen i 20 år med en utbygd Gardermoen Næringspark.

– Med litt drahjelp fra nasjonale myndigheter får vi den opp å gå. Det er ingen tvil om at både de politiske og administrative ambisjonene er å være i toppen, men det er superviktig å få flere arbeidsplasser. Vi er et attraktivt bosted og har alle forutsetninger for å få nye bedrifter og mennesker i årene som kommer, sier han.

– NHO setter fingeren på antall ledige og sykefravær?

– Det har jeg ingen problemer med å se. Sykefravær treffer hele landet, men er et nasjonalt politisk spørsmål å løse. Kommunen er en IA-bedrift med flere tiltak for å redusere fraværet. Bedriftene må selv ta ansvar for sitt. Skal Norge konkurrere med utlandet i framtiden, må sykefraværet ned. Denne ordføreren er uansett ambisiøs på vegne av kommunen. Vi skal være i toppen, påpeker han.

BEST IGJEN

Sola vant også i 2017, som hvert år siden 2011. Bærum er nummer to, mens Asker ble slått av Ullensaker. 16 av de 22 Akershus-kommunene går fram, og har sju av de 20 høyest rangerte kommunene.

Av 15 regioner har Oslo og Akershus mest fremgang.

Akershus er også årets vinnerfylke. Høy deltakelse i arbeidslivet er en viktig drivkraft for vekst og verdiskaping. Ledigheten i Akershus ligger under landsgjennomsnittet.

Det er netto innflytting i 19 av Akershus’ 22 kommuner.

De ti beste i Norge

Dette er de ti beste kommunene å drive næring i, ifølge NHOs kommune-NM for 2017.

1. Sola, Rogaland

2. Bærum, Akershus

3. Oslo

4. Ullensaker, Akershus

5. Asker, Akershus

6. Austevoll, Hordaland

7. Ås, Akershus

8. Trondheim, Sør-Trøndelag

9. Stavanger, Rogaland

10. Sandnes, Rogaland

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.