For to og et halvt år siden startet de kafé i en av Norges mest næringsvennlige kommuner. Det har gått bra for tvillingene Chi Phuong VY og Kim Chi Vy.
Etter å ha jobbet med keitering og matlaging i flere år, ønsket søstrene å starte for seg selv. Resultatet ble kafeen Vy Orkidé Café & Restaurant. Nå, to og et halvt år senere, har de flere fornøyde kunder, en brei meny og omsetning på flere millioner.
- Det går veldig bra om dagen. Vi øker for hvert år, og har nå en omsetning på i alle fall fem millioner i året, forteller restaurantdriver Chi Phuong Vy.

VARIERT MENY

Kombinasjonen de har mellom husmannskost og asiatisk mat, er ifølge tvillingsøstrene oppskriften på suksessen.
- Så vidt meg bekjent, er det ingen andre kafeer i Norge som har samme sammensetning, sier Chi Phuong Vy, og legger til at hun mener de har en framtidsretta meny.
I kafeen, som ligger i samme lokaler som Coop Obs på Jessheim, serverer de to søstrene alt fra flesk og duppe, til smørbrød, salater og asiatiske retter.

VAR SPENTE PÅ DRIFTEN

Maten hos søstrene Vy er hjemmelaget, og de satser på ferske grønnsaker og gode råvarer.
- Vi gjør ikke dette bare for pengenes skyld. Vi brenner for matlaging og at maten skal være sunn og god, sier Vy.
Kafeen har etter hvert blitt et møtested for mange av de eldre i området, men også folk fra nabokommunene pleier å ta turen.
De to søstrene var spente på hvordan driften ville bli da de startet opp. Nå er de imidlertid godt fornøyd med å ha funnet veien til Jessheim.
- Nå begynner vi å bli kjent i området, og har flere stamkunder, forteller Vy.

- Alle er velkomne her

Ordfører Tom Staahle, synes det er flott med bedrifter som ønsker å etablere seg i kommunen.
- Her i Ullensaker har vi næringsområder som står klare. Bedrifter som ønsker seg hit, er hjertelig velkomne. De er også velkomne på mitt kontor for råd, sier han, og legger til at Ullensaker ønsker å være en ja-kommune når det gjelder nyetableringer.
I flere år har de vært blant de mest næringsvennlige kommunene i landet, og Staahle ser ingen grunn til at de ikke skal være det også i årene som kommer.
- Konkurransen er tøff, det er mange kommuner som ønsker å være næringsvennlige, men vi har ingen andre ambisjoner enn å ligge helt i toppen, sier han.
Ordføreren forteller videre at som en del i satsingen skal Ullensaker nå ansette en egen næringskonsulent i kommunen.

Ullensaker på topp

Som i fjor er det Ullensaker som er den mest næringsvennlige kommunen på Øvre Romerike.
Ikke bare topper de listen på Øvre, Ullensaker rangeres også som den mest næringsvennlige kommunen på hele Romerike, ifølge NHOs Kommune-NM.
Fra en 14. plass på landsbasis i fjor, har ullsokningene nå kommet seg opp på en 11. plass i år. Det gjør Ullensaker-ordfører Tom Staahle optimistisk og fornøyd.
- Jeg er veldig tilfreds med å høre at vi ligger godt an. Det er også godt å se at vi har en framgang fra i fjor, sier han.

Årlig kåring

Det er Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), som hvert år kårer Norges mest næringsvennlige kommune gjennom det de kaller Kommune-nm.
Ut ifra 21 ulike indikatorer, fordelt på områdene næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi, ser NHO på hvilken kommune som er best å drive næring i.
Det er kommuner som har høy befolkningstetthet, som ligger nær universiteter og har næringsklynger innenfor petroleum og teknologi, som ofte utmerker seg i kåringen.

Få fra øvre i toppen

For uten Ullensaker, er det ingen av de andre kommunene på Øvre Romerike som hevder seg helt i toppen.
Gjerdrum ligger på andreplass på Øvre Romerike, med en 61. plass på landsbasis. Deretter følger Nannestad, Eidsvoll og Nes på de neste plassene, mens Hurdal nok en gang havner nederst. Hurdølingene gjorde det imidlertid mye bedre i år, enn i fjor.
Fra Lesernes EUB: Eidsvoll som attraktiv næringskommune
- At Hurdal har rykket nesten hundre plasser framover i år, kan blant annet skyldes befolkningsvekst og innflytning. De har også lite arbeidsledighet i kommunen, sier Siri Baastad, kommunikasjonsrådgiver i NHO Oslo og Akershus.
Hun forteller videre at Ullensaker utmerker seg når det kommer til administrasjonskostnader per innbygger.
- I Akershus har de lavest kostnader av alle kommunene, mens på landsbasis kommer de som nummer to, forteller Baastad, og legger til at de andre kommunene kanskje har noe å lære her.

De store gjør det bra

Blant dem som kommer best ut av kåringen, er det flere store kommuner. Kommunikasjonsrådgiver Baastad påpeker at flere av de små kommunene kanskje hadde kommet høyere opp på rangeringen hvis de hadde vært større.
- Kommunesammenslåing hadde kanskje ikke vært dumt for en del av de små kommunene, sier hun.
Innbyggerstørelsen, som ble trukket fram som en positiv faktor for vekst og utvikling under diskusjonen om kommunesammenslåingen, kan nemlig også ha noe å si når det kommer til hvor bra det er å drive næring i kommunen.
- Det er flere positive effekter av store kommuner. Deriblant at befolkning ofte er mer konsentrert, hvilket kan bety rimeligere drift, sier hun.

Hurdal rykker stadig oppover

De kommer dårligst ut på Øvre Romerike, men hurdølingene gjør det stadig bedre på landsbasis.
I flere år har Hurdal ligget blant de minst næringsvennlige kommunene i landet. Årets resultater er imidlertid nokså oppløftende.
Fra en 316. plass under kåringen i fjor, har Hurdal nå rykket opp til en 220. plass på landsbasis. Det gleder ordfører Runar Bålsrud.
- Jeg synes det er veldig hyggelig at vi nå ligger noe bedre an. Det viser jo at det lokale næringslivet jobber godt, sier han.
Kommunen nevnes også blant de ti kommunene i landet som har hatt størst endring i positiv forstand de siste fem årene.
Bålsrud har god tro på at Hurdal også i årene framover vil bedre seg på næringsfronten.
- Det jobbes blant annet godt i Hurdal Næringsforum. De bidrar til mer samarbeid på tvers av bedriftene. Ellers vil jo vi som kommune legge til rette for at det skal bli enklere å etablere bedrift her, sier ordføreren.
Dårligst ut kommer Hurdal når det gjelder kompetanse. Denne indikatoren måler blant annet antall innbyggere med høyere utdanning og fagbrev.
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.