I juni hadde Ullensaker sju såkalte overliggere på Ahus. Det er pasienter som er ferdigbehandlet på sykehuset og klare for overføring til rehabilitering på kommunale sykehjem, men som må vente på sykehuset i påvente av plass.

I juli hadde antallet økt til ni. I september var tallet 23, og tallet er økende. Ett overliggerdøgn på sykehus koster Ullensaker kommune 4505 kroner per pasient.

SITUASJONEN ER PREKÆR

I administrasjonen i Ullensaker kommune omtales situasjonen som prekær. Kommunen har sett en eskalerende utvikling de siste fem månedene der behovet for plasser har økt langt utover hva kommunen er rustet til å ta imot. Det er ingen ledige sykehjemsplasser, og køen øker i urovekkende stort tempo. Det er bestemt å kjøpe plasser fra det privatdrevne sykehjemmet på Bøn i Eidsvoll, men så langt er det bare avtalt tre plasser, og tiltaket er midlertidig.

FLERE PÅ DOBBELTROM

Administrasjonen i Ullensaker kommune har de siste ukene arbeidet fort for å løse situasjonen. Ifølge rådmann Tor Arne Gangsø blir løsningen sannsynligvis å gjøre om flere enkeltrom til dobbeltrom.

- Det vi vil gjøre er å omgjøre noen av enkeltrommene på korttidsavdelingene til dobbeltrom, sier han.

- Problemet er at sykehusene skriver ut pasienter i et veldig høyt tempo. Presset på kommunesektoren er stort, dette gjelder ikke bare Ullensaker, sier Gangsø.

ENKELTROM FOR FASTE PASIENTER

Rådmannen understreker at dem som bor på sykehjemmet fast, langtidspasientene, fortsatt vil ha enkeltrom.

- Vi kommer ikke til å gjøre noen endringer i forhold til langtidsplassene. Dette gjelder kun rehabiliteringsplassene, sier han.

Ullensaker kommune har 27 disponible korttidsplasser.

BEDRE ENN PÅ SYKEHUSET

Tor Arne Gangsø sier at alternativet er å la pasientene være på sykehuset, noe som er en dårlig løsning for alle.

- Det er ugreit for en ferdigbehandlet pasient å bli liggende i mange døgn på firemannsrom på Ahus. Da er det tross alt bedre å få komme til et dobbeltrom i kommunen og starte opptreningen, sier han.

VARSLER BUDSJETTDISKUSJON

Rådmannen varsler at sykehjemsplasser vil bli en del av budsjettdiskusjonen framover.

- Spørsmålet er om vi løser problemene ved å bygge nye sykehjem, eller om vi skal utnytte den kapasiteten vi allerede har. Det må bli en diskusjon i forbindelse med budsjettet, sier han.

LES OGSÅ: 14 måneders venteliste på behandling - ber politikerne rydde opp

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.