Ullensaker kommune er også i ferd med å bygge nytt vannanlegg ved Hurdalssjøen. Nannestad har ikke avgjort om de vil være med. Ullensaker kommune har invitert Nannestad til å koble seg på det nye anlegget. I tillegg har Nannestad store utfordringer med avløpsnettet, og er tvunget til å gjøre forbedringer. Ullensaker har invitert Nannestad til å fortsette samarbeidet om avløp når de nå skal utvide renseanlegget på Gardermoen. For Nannestad er det nærmest som en gavepakke inneholdende både vann og avløp: Ledningsnettet i kommunen er gammelt og nedslitt, og får karakteren «mangelfullt» av konsulentene som er i ferd med å samle inn opplysninger slik at politikerne kan ta en beslutning.

Dessuten er det registrert til dels store såkalte overløpsutslipp fra ledningsnettet.

- Nannestad tar sikte på å avgjøre om vi vil forhandle om en vann og avløps-avtale i nær framtid, sa ordfører Hans Thue da formannskapene fra både Nannestad og Ullensaker var på befaring på Gardermoen renseanlegg tirsdag.

BILLIGERE FOR ALLE

Ullensaker kommune kommer bedre ut av konsulentenes bedømming. Kommunen er i ferd med å oppgradere ledningsnettet, og i løpet av året vil standarden være god. samtidig scorer Ullensaker godt på alle målekriterier. Men for å oppnå mer effektiv bruk av ressurser har Ullensaker vedtatt å legge ned renseanlegget på Kløfta og oppgradere anlegget på Gardermoen til å ta imot avløp fra hele kommunen. Prosjektet har en prislapp på 330 millioner kroner, i tillegg til en ny hovedledning fra Jessheim til Gardermoen

- Dersom flere kommuner går sammen om prosjektet, vil det bli billigere både for oss og for dem. For Nannestad er det dessuten viktig å oppgradere, sier prosjektleder Jostein Skjefstad i Ullensaker kommune.

SVÆRT KRITISK

Konstituert rådmann Erlend Eggum i Ullensaker kommune sier vann og avløp er svært avgjørende for at samfunnsfunksjonene fungerer som de skal.

- Det er kanskje noe folk ikke tenker på i det daglige, nettopp fordi det fungerer bra i Norge. Men dersom det ikke hadde fungert, ville vi vært satt ut av spill ganske fort. Det er mange land som sliter med for eksempel smitte og sykdommer fordi vannet ikke er rent, sier Eggum.

Derfor investerer Ullensaker kommune nå 443 millioner kroner i et nytt drikkevannsanlegg ved Hurdalssjøen. Anlegget er dimensjonert til å kunne gi drikkevann til 100.000 personer. Eidsvoll kommune har vedtatt å bruke anlegget som reservevann, Nannestad har altså ikke bestemt seg ennå. Nannestad og Ullensaker samarbeider allerede i dag om drikkevann i selskapet Univann, som ikke lenger kan levere vann nok til Ullensaker.

De utendørs anleggene ved det nye vannbehandlingsanlegget ved Hurdalssjøen er snart ferdige. Allerede er installasjonen av maskinene som skal brukes i vannproduksjonen i gang. Anlegget skal stå ferdig sommeren 2018.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.