Ifølge limnolog Dag Hongve skyldes fiskedøden i Risa våren 2015 helt naturlige forhold som det i praksis er umulig å gjøre noe for å forhindre.

RUST PÅ GJELLENE

Årsaken til fiskedøden, som EUB omtalte i mars i år, er at grunnvannet fører med seg jernioner ut i Hersjøen, og at dette jernet ruster når det kommer i kontakt med oksygen i sjøvannet. Rusten fester seg på gjellene til fisken, som dermed ikke får puste.

- KAN IKKE GJØRE NOE

Dag Hongve, som i mange år har forsket på vannkvaliteten blant annet i Hersjøen, sier at problemet med rust i vannet vil gå i bølgedaler og følge naturlige svingninger.

- I perioder med mye nedbør vil grunnvannet øke, og mer jern blir fraktet ut i sjøen. Det eneste jeg kan se for meg som et tiltak er å gjøre det mulig for fisken å rømme fra Risa og opp i Hersjøen og dermed ha en mulighet til å unnslippe, men i praksis tror jeg det ikke finnes noen gode tiltak mot dette problemet. Jeg er redd vi kommer til å se mer fiskedød, der fisken er blitt kvalt etter å ha fått rust på gjellene. Det er sånn naturen er skrudd sammen, sier Dag Hongve.

IKKE MENNESKESKAPT

Han understreker at problemet ikke er menneskeskapt.

- Dette er helt naturlig, og følger svingninger og sykluser som bølger fram og tilbake over tid, sier han.

- Og nettopp fordi det er naturen selv som regulerer dette, er det vanskelig å gjøre noe for å forhindre at det skjer. Man kan jo vurdere å avskjære grunnvannet fra å renne ut i Hersjøen og Risa, men da må man jo forandre hele landskapet. Det er fullstendig urealistisk, sier eksperten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.