Kommunestyret vedtok torsdag, etter en lang debatt, Hovedplan for vann og avløp 2016-2050 og tilhørende handlingsplaner for 2017-2020. Det ble ikke vedtatt flere områder hvor det skal tilbys offentlig avløp. Flere boområder i Nannestad, til sammen nærmere 1100 husstander, vil dermed ikke få offentlig avløp de kommende åra.
SVs Ørn Terje Foss foreslo blant annet at det bør tilbys offentlig avløp til all spredt bosetting i kommunen. Dette er av kommunen beregnet å koste 300 millioner kroner. Forslaget fikk ikke flertall.

FÅR PÅLEGG

Beboerne i disse områdene vil nå få pålegg om å utbedre egne avløpsanlegg i henhold til kravene i EUs vanndirektiv, med frist for ferdigstillelse innen utgangen av 2020. Det ble også vedtatt at de som utbedrer egne avløp nå ikke kan få krav om tilkobling til offentlig avløp før etter 20 år fra det tidspunktet ferdigattest foreligger dersom kommunen eventuelt legger offentlig kloakkledning før dette.
Det tas forbehold om at det er godkjente anlegg, og at det ikke skjer endringer i Forurensningsloven, EUs vanndirektiv eller at nytt lovverk krever ny utslippstillatelse.
Ifølge kommunen vil rimeligste løsning for den enkelte husstand være å utbedre eget anlegg, eventuelt sammen med naboer, med for eksempel minirenseanlegg.

STORT ENGASJEMENT

Det har vært et stort engasjement fra beboere på strekningen Åsgreina-Røtterudmoen som ønsker å koble seg til et offentlig avløpsnett nå. De frykter eiendommene får utgifter til det samme to ganger.
Halvor Jahr er én av pådriverne til «folkeaksjonen». Han mener strekningen det er snakk om, med 240 husstander, må utredes på lik linje med det som er gjort for området Graniteie-Korslund-Haugerud-Foss sør i Holter for å få riktig kostnadsbilde.
Han er også én av grunneierne som har områder nord for Åsgreina som er avsatt i kommuneplanen til boligformål, og mener påkobling til et offentlig nett fra utbygging der også vil kunne bidra til å få kostnadene ned. Jahr, og mange med ham, mener saken må utsettes til planene for utbyggingsområdet ved Stordammen er ferdig regulert. Ifølge kommunen vil boligområdet der (B30 i kommuneplanen) utløse behov for offentlig kloakk også nord for Åsgreina. Kommunens kostnadsanslag for strekningen Haug Meieri-Røtterudmoen, basert på erfaringstall, er 60 til 70 millioner kroner.

MÅ UTBEDRE AVLØP FØR 2021

Følgende områder vil nå få pålegg om å utbedre egne avløpsanlegg innen utgangen av 2020: (ant. husstander i parentes):
Nygårdstoppen (16), Homble (12), Åsheim (20), Graniteie-Korslund-Haugerud-Foss (142), Haug Meieri-Røtterudmoen (240) og øvrige spredte avløp (202).
I Leiravassdraget har 254 anlegg allerede fått pålegg om utbedring.
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.