- Det er bedre å prøve og eventuelt feile, enn ikke å ha prøvd, sier Engström.

I et presset arbeidsmarked på Øvre Romerike hadde Rebecka vært arbeidsledig i to år. Det gikk hun raskt lei, og bestemte seg for å ta et aktivt grep om egen arbeidskarriere. Den dekoratørutdannede 41-åringen fra Mogreina fikk først muligheten gjennom en praksisplass i blomsterbutikken i Vormavegen 1 i Sundet. Ganske raskt åpnet en ny dør seg, Rebecka grep muligheten og ble gründer og daglig leder. Nå er det hun som driver Blomsterverdenen AS med flere ansatte. Trebarnsmoren har dermed skapt sin egen arbeidsplass.

LES OGSÅ: Presset arbeidsmarked gir store søknadsbunker

Populære jobber

- Lidenskapen for blomster har alltid vært der, og i mange år hadde jeg lagd brudebuketter, bordpynt og dekorert med alle mulige blomster for venner og familie. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre noe kreativt. Da jeg fikk sjansen gjennom praksisplass av den forrige eieren her, var det som en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg elsker jobben min i dag. Dette er kjærlighet, og det er ekstra gøy å drive noe selv, sier Engström.

Det er 1.399 arbeidsledige på Øvre Romerike i øyeblikket. 420 personer er blitt ledige den siste måneden. Dette skaper et stort press i det lokale arbeidsmarkedet, og flere arbeidsgivere har derfor mottatt en menge søkere til utlyste stillinger. Nylig fortalte EUB om Miljøstasjonen Dal Skog, som mottok 250 søknader til tre ledige stillinger. Også Rema 1000 i Maura fikk merke «trykket». Der søkte over 400 personer på sju ledige stillinger.

LES OGSÅ: Over 400 Rema 1000-søkere

Tok etablererkurs

- Vi fikk inn søkere fra begge kjønn og personer i alle aldrer. Da jeg valgte ut hvem som skulle få jobbene, fokuserte jeg først og fremst på kvalitet og hvor de kom fra. Det var viktig å få så mange lokalt ansatte som mulig, sier kjøpmann Omid Momand.

Da Rebecka Engström var arbeidsledig lurte hun lenge på hva hun skulle gjøre med livet.

- Hva kan jeg starte med? Hvor kan jeg begynne å jobbe? I dagens arbeidsmarked kommer ikke jobbene rekende på en fjøl, og som arbeidsledig er ikke selvtilliten helt øverst på stigen.

Plutselig fikk hun muligheten til å ta over bedriften. Da kastet hun seg rundt, og fikk et etablererkurs gjennom Innovasjon Gardermoen.

- Jeg har fått mye støtte av dem, Nav, Din Utvikling, familien og alle rundt meg. Jeg har ikke angret ett sekund på at jeg gjorde det. Det har vært lettere galskap, men Eidsvoll er en perle, lokalet her er fantastisk og dette er det beste stedet i verden å drive sin egen bedrift. Nå har hun én ansatt i halv stilling, én timesvikar og flere ekstrahjelper som bidrar i bedriften.

- I tillegg henger jeg i taklampa døgnet rundt selv. Jeg er stolt av at vi har fått det til, sier Rebecka Engström.

- Flott at personer tar grep på denne måten

Rebecka Engström og alle andre gründere får rosende ord av Nav.

- Det er fra vår side flott at personer tar grep om sin egen arbeidskarriere på denne måten, og samtidig bidrar til å skape arbeidsplasser for andre, sier avdelingsleder Helle Merethe Danielsen ved Nav Ullensaker til EUB.

- Hvilke råd vil dere gi til andre som måtte gå med liknende drømmer?

- Her vil det være individuelle vurderinger slik at vedkommende bør da ta kontakt med veileder ved sitt Nav-kontor for å få råd og veiledning i forhold til sin situasjon, svarer Danielsen.

1. juli i fjor ble det gjort endringer i regelverket, slik at perioden det kan mottas dagpenger fra Nav under etablering av egen virksomhet ble utvidet fra inntil ni til inntil tolv måneder. Det betyr at hvis søknaden godkjennes kan du få dagpenger inntil tolv måneder, fordelt på en utviklingsfase på åtte måneder og oppstartsfase på fire måneder.

Her er Rebeckas råd til andre med gründerdrømmer

Ta gjerne et etablererkurs, for eksempel gjennom Innovasjon Gardermoen.

Sjekk arbeidsmarkedet. Still konkrete spørsmål til deg selv. Hva er det behov for der ute? Hva kan det være realistisk å få til noe på?

Vær klar over at det krever mye jobb å starte opp noe for seg selv.

Ha et bevisst forhold til økonomi. Sett deg inn i hva det koster og krever. Per i dag koster det 30.000 kroner å starte et AS. Du trenger dermed ikke å ta opp store lån for å starte opp.

Du bør være litt kremmer, men vær ikke redd for å kaste deg ut i noe.

Går man med en drøm, så følg den og gjør det.

Ha en god startplan - og sats på noe du synes er gøy. Da går mye av seg selv.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.