- Flertallet legger til grunn at Avinor fortsetter å planlegge den nye rullebanen, og at det østre alternativet blir lagt til grunn. Dette handler ikke om at rullebanen skal bygges nå, men å bestemme seg for hvor den eventuelt skal bygges, sier stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) fra Eidsvoll.

Debatten har gått i Stortinget i dag, torsdag, og vedtas med solid flertall i kveld. 

VIKTIG

Hun er en av flere som har jobbet for denne beslutningen.

LES OGSÅ: Vil bygge i Ullensaker

For vår region er det svært viktig å vite hvor rullebanen kan ligge. Det frigjør arealer som hittil har vært låst for utvikling i påvente av en avgjørelse. Eierne av disse kan nå begynne dette arbeidet, og Avinor kan begynne slin planlegging. Det er viktig å ta ansvaret for videreutvikling av hovedflyplassen, sier hun.

Hvorfor?

Hele vår region er i kjempevekst på grunn av flyplassen på Gardermoen. Dette er Norges største nav, og har gode utsikter til å bli Nordens største. Hvis vi ikke tar ansvar for hovedflyplassens fremtid, er detsom ikke å ta ansvar for fremtidige generasjoner. Å gi Avinor muligheten til å vokse er viktig for luftfarten og alle de positive ringvirkningene som følger med, understreker hun.

FORSTÅELSE

Hva med støyen en tredje rullebane medfører?

- Jeg har stor forståelse for dem som plages av støy. Men det var noen svært dyktige politikere før oss som klarte å vinne kampen om hovedflyplassen. Den har gjort vår region til en vekstregion uten sidestykke med mange kortreiste arbeidsplasser. Den har ført til et fantastisk togtilbud, topp moderne motorvei og stor tilflytting. Med hovedflyplassen på Hurum hadde situasjonen vår vært en ganske annen, påpeker hun, og skyter inn at også luftfarten er voldsomt modernisert.

Støyen fra flyene blir mindre og mindre, og bransjen snakker allerede om elektriske fly. Utviklingen går enormt raskt her også, sier hun.

FLERTALL

Selv om flertallet i dag er stort, så er jo for eksempel Senterpartiet mot.

- Ja, men de blir overkjørt, og det er et paradoks at de ikke stiller seg bak dette. Å utvikle hovedflyplassen bidrar til vekst og arbeidsplasser i distriktene. Jeg mener det er uforståelig at Eidsvoll kommune og mange i vår region ikke ønsker en tredje rullebane. Vi er vel den kommunen som voksr mest på Øvre Romerike, takket være flyplassen.

Trøen er også opptatt av lokale arbeidsplasser.

- For hver million passasjerer kommer 500-700 nye arbeidsplasser, noe mange kommuner misunner oss. Med tanke på våre kommende generasjoner er dette selvsagt bra. Vi må ganske enkelt ta ansvar for at flyplassen på Gardermoen kan utvikles videre. Bare tenk på varetransport som norsk fisk til Asia. Og selvsagt hotell- og reiselivsbransjen. Vi må ikke undervurdere betydningen av slikt, sier hun.

 

         

 

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.