8. mars markeres den internasjonale kvinnedagen over hele verden med tog, apeller og debattmøter. Over 100 år etter at kampen for kvinners rettigheter ble markert offentlig for første gang, er behovet for fortatt fokus på kvinner rettigheter fortsatt til stede.

Dagen ble innstiftet i København i 1910 på Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress. I Norge ble kvinnedagen markert for første gang i 1915, da Aleksandra Kollontaj fra Russland talte ved et stort fredsmøte i Oslo.

I oppstarten var det kampen for kvinners for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter som var hovedfokuset. Andre paroler og kampsaker i ettertid har vært alt fra selvbestemt abort til flere barnehager og lik lønn for kvinner og menn.

Heldigvis har vi i Norge kommet langt i kampen for kvinners rettigheter. Men kampen er langt fra over. Fem eksempler på hvorfor det fortsatt er viktig å markere kvinnedagen:

  • Lønnsforskjeller i arbeidslivet
  • Ufrivillig deltid
  • Kvinneandel i styrer og lederstillinger
  • Vold og trakassering
  • Utdanningsnivå

Og i vår egen bransje: Antall kvinnelige kilder i norske medier. Kvinner får mindre plass enn menn som kilder i mediene. Det gjelder ikke bare i Eidsvoll Ullensaker Blad. Du ser det i alle medier. Både fordi mediehusene ofte er mannsdominerte, men også fordi vi ofte tyr til såkalte «ekspertkilder», altså toppledere i næringslivet eller politikere og tillitsvalgte. Ofte er det menn som bekler disse posisjonene. Erfaringsmessig vegrer dessverre oftere kvinner seg for å stille opp til intervjuer i saker, noe som svekker statistikken ytterligere.

Dette er noe vi må jobbe for å bli bedre på. Og derfor har vi tatt grep, og vier hele torsdagens avis til kvinnene - hvor vi løfter frem historiene og stemmene til lokale kvinner.

Møt alt fra gründer, bonde og mekanikerstudent til sykepleier, kulturleder, håndballtrener og elektriker. Fellesnevneren er at de er kvinner som har turt og hatt mulighet til å følge drømmene sine, takket være kampen for kvinners rettigheter tidligere generasjoner har stått på barrikadene for. Samtidig er de alle enig om at det fortsatt er forskjeller og kampsaker man må kjempe videre for.

Kvinnedagen var kampen for stemmerett. EUB markerer dagen med en oppfordring til kvinner: Hev stemmen og ta plass.

Gratulerer med kvinnedagen!

Dette er sakene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.