Geir Johan Solem og arbeidsgruppa la i september fram forslag om å redusere antall tjenestesteder i Øst politidistrikt fra 22 til 8. Dette er i ettertid blitt justert av politimester Jon Steven Hasseldal. Men hadde Solem og co. fått som de innstilte på ville kun politiets Jessheim-avdeling blitt beholdt. Lensmannskontorene i Eidsvoll og Hurdal (Råholt), Nannestad og Gjerdrum (Nannestad) og Nes (Årnes) ville blitt lagt ned.

- Geir Johan hadde fått toppkarakter for presentasjonen, men stryk for innholdet, sier Vika.

Eidsvoll-ordføreren har undervist hundrevis av studenter ved Politihøgskolen - deriblant nevnte Solem. Da Vika for noen uker siden var blant tilhørerne under Solems presentasjon av nærpolitireformen i Ski, kunne han ikke dy seg. Stemningen i salen var god, og Vika benyttet anledningen til å komme med en bemerkning til Solem.

LES OGSÅ: Ordfører i strupen på nærpolitireformen

Humring i salen

- Jeg orienterte ham bare om at dersom jeg fortsatt hadde undervist ham i dette faget, er det ikke sikkert han hadde fått bestått, sier Vika. Rapportene forteller at det utløste humring blant tilhørerne. Vika, som selv har jobbet i politiet i en årrekke og har permisjon fra stillingen som nestkommanderende ved utreisesenteret i Politiets utlendingsenhet på Gardermoen, har vært én av de sterkeste pådriverne for å beholde de lokale lensmannskontorene. Kampen ser ut til å lykkes i Eidsvoll og Hurdal, mens både Nes og Nannestad og Gjerdrum står i fare for å miste sine. På Politihøgskolen underviste Vika om forebygging og nærpoliti.

LES OGSÅ: Kjemper for det lokale lensmannskontoret

Vil ha personer - ikke politibiler

- Jeg og Solem tenker svært ulikt i forhold til definisjonen av nærpolitiet. Han skal ha for offensivitet til oppgaven, men det er forskjell mellom liv og lære. For meg er nærpoliti kjøtt og blod, ikke først og fremst blekk og data. Vi må gi lokalbefolkningen personer å forholde seg til. En politibil har effekt akkurat der og da, men null effekt når den har passert. En politiansatt i nærområdet virker 24 timer i døgnet. Det blir noe helt annet, sier Vika.

Geir Solem, til daglig sjef på Follo politistasjon, sier følgende om saken:

- Det er kjempehyggelig at mine tidligere lærere på Politihøgskolen er fornøyd med presentasjonen og framleggelsen for styringsgruppen. Det er synd at innholdet ikke sto til toppkarakter og at anbefalingen ikke overbeviste i like stor grad. Som arbeidsgruppeleder har jeg stor tro på at vi kan levere en bedre polititjeneste ved å organisere oss annerledes, og at det blir spennende å se hva politimesteren kommer fram til etter innspill fra kommunene, sier Solem til EUB.

Dette skjer i nærpolitireformen framover

15. desember sender politimester Jon Steven Hasseldal sin tilrådning om lokal struktur til Politidirektoratet.

15. januar beslutter Politidirektoratet lokal struktur. Klagefrist for kommunene er åtte uker. Klageinstans er Justis- og beredskapsdepartementet.

Politiet har allerede gått fra 27 til 12 politidistrikter.

Per nå ligger det an til at det kun blir politiavdelinger på Jessheim og Råholt, i tillegg til Gardermoen, på Øvre.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.