En tverrpolitisk komité har sett på framtidas skolestruktur fram mot 2030, og har nå lagt fram en sak til høring med svarfrist 15. desember.
- Vi har ikke funnet grunn til å foreslå nedleggelse av noen skoler. Det er såpass stor befolkningsvekst at elevtallet ved alle skolene vil stige jevnt i årene som kommer, sier Willy Kvilten, H, leder for komiteen.
Når den nye ungdomsskolen på Gystadmarka står klar, har kommunen totalt 6.738 elevplasser, med en reell kapasitet på 6.064 elever. Antall elever i dag er 4.518, og vil ifølge komiteens prognoser først nå 6.000 i 2029.

HØYRE IKKE BESTEMT SEG

Dette til tross for at Høyre i posisjonens budsjettsamarbeid som har lagt inn en million til utredning av ny Algarheim skole neste år, og 160 millioner i økonomiplanen i 2017/2018, står Frp alene om å ville ha ny skole i komiteen.
- Flertallet mener det er mest fornuftig å utnytte mer av den kapasiteten vi har før vi begynner å investere i ytterligere nye skolebygninger, som vil gi økt gjeld og driftskostnader. Vår rapport skal ut på høring og vedtas i kommunestyret i februar, og da tar vi beslutningen om ny skole eller ikke, sier Kvilten.
- Høyre har satt av penger til ny skole i budsjett og økonomiplan, hvordan henger det sammen?
- Vi måtte ta høyde for en ny skole i budsjettet, selv om vi ikke er helt enige i partiet om løsningen, sier Kvilten.

tenke langsiktig

Frp vil ha skolen på plass.
- Vi mener det er fornuftig å tenke langsiktig og gjøre disse investeringene nå. Det gir elevene tryggere og mer forutsigbare rammer i mange år framover. Med en ny skole tar vi høyde for at det er åpnet for tidligere og økt utbygging på Folkvang på Algarheim, og kan samtidig løse presset på Skogmo skole ved å flytte elever over til Algarheim. Samtidig bør elever på Flatbyseter gå på den nye skolen, sier Frps Ståle Lien Hansen, og legger til:
- Høyre ble med oss i budsjettet, og jeg forholder meg til det. Det tror jeg de fleste i Høyre også gjør.
Det vurderes forskjellige modeller for framtidige skolegrenser. Ett forslag innebærer at 30 prosent av elevene fra Mogreina skole, bosatt øst for Fv454, flyttes til Nordkisa fra skoleåret 2017-2018, og får tilhørighet til Gystadmarka ungdomsskole og ikke Allergot. Det foreslås også å flytte elever ved Skogmo barneskole til Gystadmarka skole.
Høyre og Frp vil ha mulighet til å bygge skoler med inntil 1250 elever, mens Ap vil forholde seg til tidligere kommunestyrevedtak på inntil 750 elever og se an erfaringene med denne størrelsen før en eventuell utvidelse.
Neste år skal det utredes om det er behov for flere arbeidsplasser for lærere og større personalrom ved skolene Åreppen, Mogreina og Algarheim, samt avklares om flerbrukshallen på Gystadmarka har tilstrekkelig kapasitet for begge skolene i området. Komiteen mener det skal bygges flerbrukssaler framfor gymsaler ved skoler i framtida.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.