Senterpartiet vil bevare både Finstad skole, ungdomstrinnet i Feiring og Eidsvoll Verk skole, men går vekk fra ønsket om ny barneskole i Trolldalen på Styri. Denne gangen sier partiet nei til eiendomsskatt.

- Det er økonomien som er avgjørende for å droppe Trolldalen, forklarer varaordfører Terje Teslo.

- MÅ DEMPE LÅNEOPPTAKET

- Vi kan ikke låne så mye penger. Økte kapitalkostnader blir for belastende i årene framover. Ved å modernisere Vilberg skole for 100 millioner kroner i stedet for å bygge ny skole i Trolldalen, sparer kommunen 140 millioner kroner, påpeker Teslo.

Da har man tatt med besparingene ved å slippe å bygge gangveg til ny skole.

- Dessuten behøver vi ikke bygge ut Bønsmoen skole for 49 millioner kroner dersom vi beholder Finstad og Eidsvoll Verk skoler, påpeker varaordføreren.

KUTTER INVESTERINGER

Et annet innsparingsmoment er den planlagte nye barnehagen ved Ås skole.

- Sjøl om vi helst ville ha hatt kommunal drift, ser vi på innsparingsmuligheter, og private står jo i kø for å drifte barnehager, påpeker Vika.

FRISKLIVSSENTRALEN

Senterpartiet går også inn for å beholde frisklivssentralen og vil unngå den foreslåtte nedbemanningen i de kommunale fritidsklubbene.

- Vi trenger et tilbud til unge som ikke hører hjemme i organiserte lag, sier partiets ordførerkandidat John-Erik Vika.

Rådmannen har foreslått å ansette jurist. Sp nøyer seg med å ville kjøpe juridiske tjenester og dermed spare 500.000 kroner på årsbasis.

I løpet av budsjettperioden 2015-2018, legger Sp opp til å spare inn 260 millioner kroner i forhold til planlagte investeringer.

For 2015 vil partiet redusere rådmannens forventede overskudd fra 7,9 til 5,7 millioner kroner. Driftsutgiftene økter med 3,1 millioner kroner i forhold til rådmannens forslag, mens partiet bare har klart å spare én millioner kroner i utgifter.

IKKE EIENDOMSSKATT

Partiet stemte i fjor for innføring eiendomsskatt, men i år står ikke det på programmet.

- Målet med vårt budsjettforslag er å vise at det går an å opprettholde både skolene og frisklivssentralen uten å måtte innføre eiendomsskatt, sier Anders Klaseie.

Varaordfører Terje Teslo vil likevel ikke love at noen varig fredning, for langtidsbudsjettet viser dårlige tider for 2017 og 2018, både i rådmannens utkast og i Senterpartiets versjon, sjøl om det siste har noe bedre resultat enn rådmannens.

- Vi tar de nødvendige innstrammingene først, men vi får sikkert eiendomsskatt om noen år, konkluderer Terje Teslo.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.