Dette er bare noen av planene for det nye Wergelandskvartalet i Sundet.
- Dette blir det største prosjektet i Sundet så langt, og sannsynligvis for flere år framover, sier Ole Martin Almeli.
EUB fikk tirsdag kveld eksklusivt en presentasjon av planene for det det nye Wergelandskvartalet i Sundet. Onsdag skal prosjektet presenteres for Eidsvoll kommune, gårdeiere, næringslivsaktører og andre interesserte under et seminar om Sundet. Eurosko-bygget («Brunosten») blir stående og er således det eneste som er tenkt bevart av dagens bygningsmasse øst for Wergelands Gate i Sundet. Resten vil eierne og utviklerne Ole Martin Almeli, Erik Finsbråten, Jan Arne Finsbråten og Magne Finsbråten (alle i Finsbråten Eiendom AS) og Eivind Olsrud rive ned og bygge nytt gjennom sentrumsutvikling. Siden juni har to arkitektfirmaer jobbet uavhengig og på hver sin kant med å komme fram med sine forslag til hvordan det nye Wergelandskvartalet skal se ut. Forslagene er slående like. Utviklerne har foreløpig ikke valgt hvilket forslag de ønsker å gå videre med. Dette vil blant annet bli klart etter dialog med Eidsvoll kommune.
- Det er nesten så en skulle tro de hadde snakket sammen. Men de har ikke det, sier Eivind Olsrud.
LES OGSÅ: River kvartal - bygger nytt i Sundet

To etasjer med næringsarealer

Her er de nye sentrumsplanene i grove trekk slik de framstår i dag:
* Utviklerne ønsker å bygge inntil 300 boenheter i det nye kvartalet.
* Nederst vil det legges opp til en parkeringskjeller. Over der to etasjer med næringsarealer og i etasjene over der igjen leiligheter.
* Begge arkitektfirmaene har lagt opp til ett signalbygg, én boligblokk på ti etasjer, i det ene hjørnet i planområdet.
* Mellom bygningene legges det opp til et grønt park- og friområde. Både for leilighetsbeboerne og resten av menneskene som ferdes i Sundet.
* Omtrent midt i planområdet planlegges det en egen gågate gjennom en glassgang.
Planene kan EUB presentere for første gang i dag, men utbyggingsprosjektet har vært planlagt i ti år. Nå er det duket for realisering.
- Ønsket vårt er å skape et gode produkt i form av leiligheter som mange vil kjøpe, sier Ole Martin Almeli.
- Vi er helt sikre på at dette vil gi Eidsvoll sentrum et skikkelig løft. Sundet trenger noe nytt, sier Eivind Olsrud.
- Hvor mye kommer dere til å investere i dette prosjektet totalt?
- Det får du bare fantasere om, humrer Almeli.
LES OGSÅ: Eidsvold Blad-gården til salgs

Femell-gården borte på begge forslag

På forslagene til de to arktitekfirmaene er Femell-gården borte. Eiendomsutviklerne har selvfølgelig gitt noen føringer, og dette er én av dem.
- Vi ønsker å utnytte hele området. Det betyr at vi ønsker å bygge og utvikle et helt nytt og enhetlig kvartal. Femell-gården passer sånn sett ikke inn i de planene, sier Eivind Olsrud, før han legger til:
- Men vi har stor respekt for den historisk viktige delen av Sundet også. Derfor mener vi det er helt naturlig, slik det også er lagt opp til i kommunen, at bygningene på nordsiden av Sundgata må bevares, poengterer Olsrud.
Planene er tenkt realisert gjennom minimum to byggetrinn. Kjøperne er i ferd med å opprette et nytt selskap. Navnet på dette vil være Wergelandskvartalet AS, og de vil ha 1/3 eierandel hver i dette. Totalt areal på hele eiendomsmassen er 7.500 kvadratmeter. Målet er at de skal være ferdig med første byggetrinn innen fem år.
- Hva tenker dere i forhold til byggehøyder?
- Byggehøydene er noe høyere enn det som har vært før, men det er viktig i framtida, sier Olsrud.
- Eiendommen ligger i sentrum. Der er det viktig med fortetting. Det er kort vei til kollektivknutepunkter, og det er dermed i tråd med rikspolitiske retningslinjer, sier Jan Arne Finsbråten.
Dialogen med Eidsvoll kommune er allerede i gang. Onsdag presenteres figurene for lokalbefolkningen. Deretter starter arbeidet med reguleringsplanen.
- Den skal vi gjøre skikkelig, og dermed tar den nok minimum ett år, sier Ole Martin Almeli.
- Hvilke tanker gjør dere det i forhold til næringsdelen av bygningsmassen?
- Vi har store tanker for det. Det viktigste for Sundet sin del er at kundene kan få tak i de daglige tingene de ønsker. Det betyr at vi ikke må selge biler eller traktorer i sentrum, men mat, klær, sko og hageartikler er viktige. Du får verken Jula eller Biltema ned hit, men vi må få til en butikkmiks som dekker det største behovet kundene har, sier Olsrud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.