Spørsmålet om en veteranplan ble tatt opp i Eidsvoll kommunestyre tirsdag.

ANERKJENNELSE

I Eidsvoll er det 309 personer som har deltatt i FN-tjeneste og andre internasjonale oppdrag.

– De skal ha anerkjennelse for den jobben som er utført, uttalte Stein Aarvik (H) som tok opp saken gjennom en interpellasjon.

– For noen kan tjenesten gi både fysiske og psykiske skader. I sin ytterste konsekvens kan tjenesten føre til tap av liv.

Det kan være ulike oppfatninger om grunnlaget for norsk deltakelse i krig og konflikter, men uavhengig av dette, fortjener den enkelte anerkjennelse og respekt for viljen til å risikere liv og helse for landet, uttalte Aarvik.

PÅKJENNING

– De fleste som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner, kommer tilbake med nye erfaringer og en unik kompetanse fra konfliktområde. De kan være en ressurs i lokalsamfunnet, påpekte han.

– Forskning viser at de fleste greier seg bra etter tjenesten, men noen vil ha behov for oppfølging etterpå som følge av opplevelser og hendelser i tjenesten.

FAMILIE OG LOKALSAMFUNN

Aarvik påpekte også at temaet ikke bare omfatter veteranene, men også deres familier og lokalsamfunnet rundt.

Han viste til at regjeringen har utarbeidet en oppfølgingsplan, og at Forsvaret har jobbet mye med temaet

INTERKOMMUNALT SAMARBEID

Stein Aarvik stilte forslag om at Eidsvoll skulle lage sin egen, kommunale veteranplan og fikk uforbeholden støtte av ordfører John-Erik Vika (Sp).

– Denne gruppa fortjener stor anerkjennelse. En plan kan bidra til større bevissthet rundt arbeidet de har utført, samt til rette bedre for ivaretakelse og oppfølging, sa Vika.

– Jeg er kjent med at Ullensaker kommunen har startet arbeidet med en veteranplan, og jeg vil i den forbindelse be administrasjonen kartlegge interesse for et samarbeid på Øvre Romerike, uttalte han.

Ordføreren vil nå ta saken opp med kommuneadministrasjonen for å få fram en sak til politisk behandling allerede i løpet av våren.

– I en slik sak vil det være naturlig å kontakte Eidsvoll forsvarsforening, i tillegg til Forsvarets veteransenter, uttalte John-Erik Vika.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.