Oslo Airport City (OAC) eier 1050 mål i Gardermoen Næringspark (GNP) som har ligget brakk i årevis. Årsaken er rigide rekkefølgebestemmelser rundt det framtidige næringsparkkrysset på E6. Statens vegvesen er imidlertid på gli, og dermed er byggestart ett skritt nærmere.

300.000 KVADRATMETER

Thor E. Thoeneie var sentral i utviklingen av Barcode i Oslo, nå leder han OAC som i alt skal bygge én million kvadratmeter.

– Hvordan begynner en utbygging på en 1050 mål stor tomt?

KJØPTE 200 MÅL TIL: OAC blir større enn opprinnelig planlagt

– Vi har gjennomført en masterplan for området, og konsentrerer oss nå om noen av våre tomter rett sør for Coops logistikksenter der vi har skissert 300.000 kvadratmeter næringslokaler, av våre totalt en million kvadratmeter.

– Hva slags lokaler?

– Uten å ha bestemt noe, har vi konkretisert ut fra byplanfaglige vurderinger hva vi tror er riktig å ha i hjertet av næringsparken. Veisystemet med bussholdeplass er allerede anlagt der, og da er det naturlig med flest arbeidsplasser nærmest mulig den, sier Thoeneie.

OAC ser for seg hotell, kontorer, et mulig Gardermoen Badeland for lokalmiljøet med riksanlegg for svømming, politihøgskole, leilighetshotell, handel, varemesse og den type etableringer.

– Logistikk, datasenter og kanskje nye etableringer innen sjømat planlegges derimot å ligge vest og nord for Coop.

– Utbyggingen over flere år med andre ord?

– Ja. Vi tenker 30 år framover og må planlegge for bygging av det markedet vil ha, påpeker han.

URBANT OG RIKTIG

Vel så viktig er det å unngå feil.

– Vi må mene noe om hva som bør ligge hvor. En stor feil er å bygge feil bygg på feil sted, noe det er vanskelig å gjøre noe med i ettertid. Derfor må vi våge å konkretisere hva vi tror er riktig og også tørre si nei til ideer vi ikke tror passer, selv om det kan bety mer planlegging og lengre tid til byggestart, sier Thoeneie, som vil samle de mest urbane kvalitetene med noen torg og møteplasser som kan fylles med aktiviteter utover vanlig arbeidstid.

– Vi må bygge alt som trengs for å skape en pulserende by, inkludert rekreasjon- og sportsfasiliteter, utdanning og forskning.

– Er det konkrete interessenter i bildet allerede?

– Ja, på hotell og kontor, og kanskje også handel. Ullensaker vil dessuten gjerne ha en politihøyskole, den kan vi bygge her. Vi har faktisk laget en skisse på både høyskole og bade- og svømmeanlegg.

– Ideen om Politihøgskolen blir nok populær i rådhuset?

– Det vil bli til fordel for Oslo-regionen og hele landet. Øvre Romerike trenger utdanning og forskning, og vi tror på en politihøyskole på Norges mest sentrale tomt. 40 prosent av Norge kommer seg dit på to timer med tog, buss eller bil. Flyr du i to timer når du dessuten resten av Norge og 300 millioner europeere. Langsiktighet og bærekraft er grunnpilarene i vår byutvikling og masterplan for området.

LHL-sykehuset ligger et steinkast unna, kan helse være et satsingsområde for prosjektet?

– Absolutt. Sykehuset ble lagt dit på grunn av tilgjengeligheten, og det er selvsagt smart. Vi ønsker alle aktører i den sektoren velkommen, det være seg kontorer, logistikkbygg og utdanning. Siden Norges største knutepunkt for flyreiser er nærmeste nabo, kan vi også ha en reiselivshøyskole der.

Håper å starte neste år

– Kan du si noe om byggestart?

– Jeg håper årsskiftet 2019/2020. Vi har fra starten jobbet meget godt med Ullensaker kommune og nå også Statens vegvesen om rekkefølgekravet på det framtidige næringsparkkrysset som har stoppet utviklingen i parken. Selvsagt skal vi betale vår andel av infrastrukturen, men det må henge sammen med hva vi bygger og når. Det kan ikke være slik at førstemann får hele regningen på bordet, for da blir det ikke bygget mye, sier Thoeneie.

POLITIHØGSKOLEN til byen

Ordfører Tom Staahle i Ullensaker har arbeidet mye med å få landets nye politihøyskole til kommunen, når den etter hvert skal flyttes fra Majorstuen i Oslo. Han har vært i dialog med statssekretæren i Justisdepartementet i over ett år om nettopp dette.

– I tillegg har vi presentert dette for akershusbenken i Stortinget. Vi har også snakket mye med Oslo Airport City og synes deres tanke om å bygge skolen der er helt strålende, sier han.

Da EUB i januar avslørte hans iherdige arbeid med å få Politihøgskolen hit, sa han at en av årsakene var å få statlige arbeidsplasser til Ullensaker.

– Departementet bør også se at Oslo er for trangt og utdatert for denne typen aktivitet, sa han da.

– Hvorfor er OAC et egnet sted?

– På grunn av sentral beliggenhet til alt, og ikke minst mulighetene til øvelser i samarbeid med Forsvaret. Dessuten kan politiet få være med å utforme skolen akkurat slik de vil ha den, og det må jo være et pluss. Vi vil ha Politihøgskolen til Ullensaker, og hvis de viser interesse kan de regne med at søknaden er innvilget allerede, sier Tom Staahle.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.