Bane Nor har varslet at seilingsleden ned Vorma kan bli stengt i opptil tre sesonger mens det bygges ny jernbanebru over Minnevika. Arbeidene er planlagt å starte i 2019.

– Det er trist at Skibladner blir stoppet av jernbaneanlegget. De siste årene har trafikken fra Eidsvoll tatt seg kraftig opp. Det er et tilbakesteg at det nå blir et opphold i anløpene, men vi må gjøre det beste ut av det, sier ordfører John-Erik Vika og lanserer ideen om å gjøre Minnesund til midlertidig anløpssted.

– Det må da anlegges ei provisorisk brygge. Det er gjort andre steder, så vi vet at det lar seg gjøre, men jeg har ikke sjekket prisen, sier han.

TOG ELLER BUSS FRA EIDSVOLL

Vika ser for seg at passasjertrafikken kan opprettholdes med en slik løsning.

– Vi må gå i dialog med Bane Nor og NSB for å vurdere om det er mulig å få tog til Minnesund – et eget Skibladner-tog – i forbindelse med båtanløpet der, sier han.

– Lar ikke det seg gjøre, går det an å sette opp busser fra Eidsvoll stasjon som tar med nye båtpassasjerer til Minnesund og avtroppende passasjerer tilbake.

MJØSSAMLINGENE

Vika foreslår at den midlertidige brygga blir plassert ved Mjøssamlingene.

– Det er plass nok til at båten kommer inn dit sjøl om brubyggingen pågår. Da kan passasjerene også få med seg mjøshistorien i samme omgang, påpeker han.

– Jeg har nevnt ideen for museumsbestyrer Arne Julsrud Berg, og han ønsker oss hjertelig velkommen, sier ordføreren.

KOSTNADER

– Hvem mener du skal betale for et slikt provisorisk opplegg?

– Jeg håper Bane Nor ser nytten av å ikke sperre helt for Skibladner, og de har nok bedre råd enn kommunen. Men dette er noe vi både må snakke med Bane Nor og Oplandske Dampskibsselskap om. Vi har bare dette året, og kanskje det neste år, på å finne løsninger. Jeg har ennå ikke vært i kontakt med Skibladner-kontoret om ideen, men jeg tror de er interessert i alle mulige løsninger, sier Vika.

HISTORISK FORANKRET

– Noen er redde for at Skibladner etter å ha vært bort fra Eidsvoll i flere sesonger, aldri mer kommer tilbake?

– Det er ikke jeg redd for. Skibladner er historisk forankret til Eidsvoll. Det er et krav at båten skal seile dit. Strekningen langs Vorma er dessuten så eksotisk at den er det viktig å få med, sier ordfører John-Erik Vika.

Ukjent Skibladner-løsning

Ideen som Eidsvolls ordfører John-Erik Vika lanserer, er ukjent for de involverte partene.

Verken Oplandske Dampskibsselskap eller Bane Nor har vært kjent med ideen om å lage et provisorisk Skibladner-anløp på Minnesund.

– Dette er ukjent for meg, og ikke noe jeg kan kommentere på stående fot. Jeg må snakke med flere først, sier direksjonsformannen i Oplandske Dampskibsselskap, Bjørn Blichfeldt, som vi avbrøt midt i et viktig møte fredag.

BLIR VURDERT

– Prosjektet har ikke fått noen formell henvendelse om dette innspillet, kommenterer Hilde Marie Braaten som er Bane Nors kommunikasjonsansvarlige for dobbeltsporutbyggingen gjennom Eidsvoll og følgelig også for brubyggingen på Minnesund.

– Ideen skal selvfølgelig bli vurdert når vi får en formell henvendelse om dette, legger hun til.

LES OGSÅ: – Ta Skibladner mens dere kan!

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.