– Vi kommer nok til å bli nedstemt, kanskje bortsett fra på selvkostområdet, og vi vil da subsidiært stemme for forslaget fra Ap og Sp, sier SVs gruppeleder i kommunestyret, Torleif Hamre.

EIENDOMSSKATT FRA 2018

Både miljøpartiet og SV vil følge rådmannens innstilling om å innføre eiendomsskatt fra 2018. MGD vil innføre halv skatt for inntekter opptil 4 eller 5 G, og stanse opptrappingen på 5 promille.

SV vil vurdere bunnfradrag og gi fritak for inntekter under 3G (knapt 300.000 kroner) samt sette tak for skatten på 4 promille.

– Vi har hele tida sagt at vi ikke ønsker toppnivået på sju promille slik rådmannen har foreslått, påpeker SV-veteran Ruth Birkeland.

– Dette blir en ekstra byrde for innbyggerne, men vi vil dempe uheldige sosiale utslag av den nye skatten, sier Hamre.

For å kompensere inntektstapet i forhold til rådmannens utkast, foreslår SV å innføre eiendomsskatt også for nærings- og fritidseiendommer fra 2020.

– Vi tror en moderat eiendomsskatt er til å leve med for næringslivet, sier Torleif Hamre

SKOLE OG UNGDOM

SV satser i sitt forslag mest på skole og ungdommer.

– Det er fordi styrking av helsesektoren allerede ligger inne i rådmannens forslag. Han har lagt fram et godt budsjett, sier Hamre.

SV vil ikke øke SFO-avgiften, styrke frie driftsmidler i skolen og innføre skolemiljøarbeidere allerede fra skolestart til høsten.

Partiet vil også bruke mer penger på ungdomsarbeid og beholde den kulturelle spaserstokken.

Ekstra stillinger som fysioterapeut eller ergoterapeut og som miljø- og klimakoordinator er også blant forslagene.

– Miljø- og klimakoordinatoren vil langt på veg tjene seg inn igjen med midler fra tilskuddsordninger, mener SV.

Partiet setter i tillegg sin lit til økte veksttilskudd fra staten. Det vil styrke budsjettet med fire million kroner i 2019 og 12 millioner kroner i 2021, mener partiet.

Likevel innebærer SVs budsjettforslag et mindre overskudd enn det rådmannen har lagt opp til for både 2018, 2020 og 2021.

SUBSIDIERER VANN OG AVLØP

På toppen av dette vil både MDG og SV bruke av kommunens oppsparte midler for å dempe avgiftsøkningen for dem som har kommunalt vann og avløp og begrunner det med stort vedlikeholdsetterslep.

Rådmannen har foreslått 12 prosents avgiftsøkning på vann og ni på avløp. SV foreslår seks prosents økning for begge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.