Det er gjennom Facebook-gruppa «Vi som vil at Sundet skal blomstre», initiativet har kommet. Flere av medlemmene mener administrasjonens forslag til ny sentrumsplan for Sundet trenger kvalitetskontroll av en nøytral ekspert.

Snart samlet inn 30.000

De har derfor vært i kontakt med Peter Butenschøn. Han er arkitekt og én av landets fremste byplanleggere, og har sagt han skal ha 30.000 kroner for å gjøre en vurdering av sentrumsplanen og komme med sine innspill.

– Det er kommet inn drøyt 20.000 kroner, og tikker stadig inn mer, sier Dorte Holdhus, én av initiativtakerne til innsamlingsaksjonen. Holdhus har selv drevet butikken Eidsvoll Helsekost i Sundet i 20 år.

– Bakgrunnen er at vi ønsker å få et godt og trivelig tettsted, der den eldre bebyggelsen i størst mulig grad tas vare på og at ikke utbyggere får sette opp hva de vil. Hva er det som gjør et sted attraktivt? Røros, Tvedestrand, Nusfjord; Folk kommer langveisfra for å oppleve det. Det er bra at det blir aktivitet, men man må ha en strategi for hva Sundet skal være for framtida og så må også utbyggere holde seg til den, sier hun.

– Verst å rive Femellgården

Hun sier det beste vil være bevaring av noe av den eldre bebyggelsen og Sundtoppen.

– Hva vil være det verste?

– Riving av Femellgården og at det tillates for mange etasjer i selve sentrum, svarer Birgit Holdhus.

Sentrumsplanen skal opp til politisk førstegangsbehandling i hovedutvalg for næring, plan og miljø tirsdag.

– Initiativet fra Sundet-entusiastene er flott. Som alle andre vil de ha en seks ukers frist for å komme med innspill i forhold til sentrumsplanen etter tirsdagens møte, sier ordfører John-Erik Vika.

Han legger til at tid er viktige nøkkelord i arbeidet med sentrumsplanen framover.

– Mange har ventet lenge på sentrumsplanen. Derfor kan vi heller ikke vente all verdens tid på noen ekspertuttalelse. Toget går nå, og derfor er oppfordringen min at de får hive seg på og henge med, poengterer Vika.

Sentrumsplanen legger blant annet opp til to blokker på 12 til 14 etasjer. Disse foreslås plassert blant Bjørn Dæhlies planer på Rubis og i Wergelandskvartalet. Samme sted åpnes det for at utbyggerne kan få tillatelse til å rive både Femellgården og Gullsmeden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.