– Crossfit er en treningsform som tar for seg trening med kondisjon, muskulær utholdenhet og absolutt styrke. Det er konstant variert, med høy intensitet. Det er definisjonen, forklarer Eirik Solen, instruktør, personlig trener og gründer.

Startet X-Run

Solen harv deltatt i mange europeiske konkurranser, og VM, eller Games som det heter i USA. Han har akkurat vunnet French Throwdown i sin klasse (Master). Det er en av de største konkurransene i Europa.

Solen startet X-Run (Norges første terrenghinderløp) på Skihytta i Eidsvoll i 2013. Selskapet er solgt, men X-Run lever videre med flere tusen deltakere hvert år.

Solen har drevet flere treningssentre, blant annet Trento på Råholt fram til januar i år, og har jobbet i mange år som instruktør i Oslo,

Nå starter han opp Crossfit Jessheim. Et senter for crossfit, kalles for box, og er om lag 200 kvadratmeter stort. Det er ikke som et tradisjonelt senter med avanserte maskiner overalt.

– Alle tenkelige måter

Det er manualer, vektstenger, hoppetau, bokser til å hoppe på, turnringer, dekk, slegger, sandsekker, medisinballer og så videre. De klumpete maskinene trenger man ikke. Men noen steder har også romaskiner og tredemøller. – Crossfit prøver å trene deg på alle mulig tenkelige måter, sånn at du er i så god form som overhodet mulig, totalt sett, sier Solen.

Dagens treningsøkt

Treningen baserer seg på noe miljøet kaller wod – workout of the day (dagens treningsøkt). Det vil si at det er en ny timeplan, og nye treningsøkter hver dag, slik at ingen dag blir lik.

– På wod så gjør du aldri det samme fra en dag til en annen. I løpet av et år så er kanskje 2–3 woder like, ellers er alt forskjellig. Det er nok noe som trigger mange. Det blir aldri kjedelig, sier Solen.

Ønske om å hjelpe andre

Eirik Solen er en idealist, og har mange motivasjoner for å holde på med sin idrett.

– Jeg ønsker virkelig å få folk i form, og se at man gjør en forskjell. Det som er sannheten i dag, er dessverre at vi er i ferd med å tape den kampen, sier Solen.

Solen er opptatt av folks generelle helse. Den ene studien etter den andre viser nå at pilen peker i feil retning. Han sikter til økende fedme, diabetes 2, og andre livsstilssykdommer.

– Da er det viktig å sende et signal om at du faktisk må trene, eller i hvert fall bevege deg. At jeg kan gjøre noe for dette, er superviktig, forklarer Solen.

Han stopper og tenker seg litt om.

– Du må ikke trene her, eller på Elixia, men du må ha en utfordring for at kroppen skal fungere optimalt. Det driver meg framover, sier Solen.

fakta

  • Crossfit er et varemerke, basert på treningsprogrammer laget av Greg Glassman på 1980-tallet.
  • Crossfit er en treningsform som er bygget på elementer fra høyintensiv trening, vektløfting, spensttrening, styrkeløft, turn, kettlebelltrening, calisthenics (trening med egen kroppsvekt), strongman og mange andre øvelser.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.