• SPØRSMÅL. Nannestad Bygdeliste stiller torsdag flere spørsmål til ordfører Hans Thue om utbyggingen av Bjørkåsen boligområde.

I første omgang planlegges det 150 boliger på Bjørkåsen boligområde.

– Kommunen kommer med «alternative fakta» og er ikke særlig grønn og opptatt av miljøet, annet en rent politisk, sier Morten Marthinsen, gruppeleder for Nannestad Bygdeliste.

Partiet viser til at det i dag ikke er stuerent å grave opp myr, blant annet fordi det ikke er miljøvennlig.

– UTELATER DETALJER

– Det blir påstått at det på 1970-tallet ble gjennomført grundige myrstudier av Kåre Homble. Dette er for så vidt riktig, men her utelates en viktig detalj; at dette bare dreide seg om myrene over marin grense. Bjørkemåsan og Hetakermåsan ligger under marin grense og ble derfor ikke undersøkt, sier Marthinsen.

Partiet viser også til et annet «alternativt fakta» fra Nannestad kommune.

– Det blir vist til at Biofokus i 2001 og 2003 gjennomførte grundige naturtypekartlegginger i Nannestad. Her utelates detaljen om at disse kartleggingene ikke omfattet noen av myrområdene våre, sier Marthinsen.

SMÅSALAMANDER

Marthinsen peker også på at kommunen gjør et poeng av at småsalamander, som er påvist på myra, er tatt av rødlista, men at man har funnet tre rødlistede fuglearter.

– Det er fint at kommunen har kunnskap om rødlistede arter, men det er synd at man ikke får med seg at det er fire arter. Påstanden om at myra er såpass skadet av tidligere torvuttak at den i dag ikke har et intakt myrsystem, er heller ikke riktig. Dette fordi de beskjedne uttaket ikke har påvirket myras hydrologi i særlig grad, sier Marthinsen.

SPØR ORDFØREREN

Torsdag vil bygdelista legge fram en interpellasjon, signert av Morten Marthinsen, Petter Gulbrandsen og Per Ragnar Lien, til kommunestyret, og ordfører Hans Thue må svare på spørsmål om det har blitt gjennomført naturtypekartlegging og grundige myrstudier av Bjørkemåsan, og om ordføreren mener at dagens fakta- og kunnskapsgrunnlag knyttet til Bjørkåsen boligområde er tilstrekkelig for å kunne starte en utbygging.

– Vi vil også vite hvilke tanker ordføreren gjør seg om at frigjøringen av klimagasser i forbindelse med en eventuell utgraving av myrområdet vil bli tatt med i klimaregnskapet, sier Marthinsen.

Fra talerstolen torsdag vil derfor partiet foreslå at reguleringsplanen for Bjørkåsen boligområde, vedtatt i 2007, oppheves fordi den er klimafiendtlig, og at det skal gjennomføres en kartlegging av naturverdiene, basert på dagens kunnskaper.

LES OGSÅ: Nå kommer Miljøagentene til Ullensaker

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.