Ordførerne i Eidsvoll, Hurdal, Gran, Lunner, Jevnaker, Vestre Toten, Østre Toten, Nordre Land, og Søndre Land Gjøvik representerer kommuner med flere enn 40.000 sauer på utmarksbeite hvert år.

Nå har de sendt denne henvendelsen til Landbruksdepartementet:

"Sommeren 2017 har vært særdeles krevende, med tanke på skade påført av ulv inn i våre beiteprioriterte områder. Over 300 sau og lam er tatt av ulv på Hadeland, Toten og Hurdal. 7. august ble ulven felt i Østre Toten, etter over to måneders kontinuerlige skadefellingsforsøk. Foreløpige beregninger fra Fylkesmannen i Oppland viser at ulven kostet Oppland fylke minst 9 millioner kroner, og at det er forventet at dette tallet vil stige. I tillegg kommer utgifter og tall fra Akershus fylke".

Videre forselår de i følge Oppland Arbeiderblad konkrete tiltak for å unngå det samme neste sommer. Inkludert at ulv tillates skutt umiddelbart:

«Det sies fra overordnede myndigheter at områdene som er prioritert for beitedyr, har lav terskel for å ta ut rovdyr som kan gjøre skade. Det bør derfor sees på endringer i regelverket som gjør det enklere å starte skadefelling. Det bør åpnes for å gi en stående fellingstillatelse på ulv i beiteprioriterte områder, som gjelder hele året».

«Beitenæringa har jobbet døgnet rundt for å sikre dyra sine, samt søke etter drepte/skadde dyr. Mange sier at belastningen har vært for krevende, og er usikre på om de vil fortsette sitt dyrehold. Dette er bekymringsfullt, da beitenæringen er sentral for våre kommuner».

«Beitenæringen bidrar med viktige arbeidsplasser, gir ønsket matproduksjon og gir stor verdiskapning til kommunen og samfunnet. Samtidig bidrar beitedyrene til å holde vegetasjonen nede og ivaretar det biologiske mangfoldet på våre utmarksbeiter».

BEDRE RAMMEBETINGELSER

Ordførerne forlanger bedre rammebetingelser for næringen.

"Våre kommuner trenger beitedyr på utmarksbeite, og vi krever at overordnede myndigheter sikrer at denne næringen får trygge driftsvilkår. Det er derfor helt sentralt at departementet gir beitenæringen full økonomisk kompensasjon for sine utlegg, som følge av ulveangrepene», skriver de blant annet i brevet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.