Åtte eiendommer er plassert i rød sone med strenge bestemmelser for bevaring. Tolv eiendommer er foreslått bevart med mindre strenge bestemmelser.

POLITISK BEHANDLING

Tirsdag skal politikerne i hovedutvalget for næring, plan og miljø behandle prinsipper for områderegulering i Eidsvoll sentrum. Det gjelder blant annet hvor høyt det skal være tillatt å bygge, hvilke bygg som skal bevares og hvordan parkeringen skal ordes.

- Det er til fordel for den videre planprosessen at disse prinsippene avklares før planen legges fram til førstegangs behandling. Dette er viktig for å få en mest mulig forutsigbar planprosess, samt å gi mer konkrete signaler til utbyggere som arbeider med byggeprosjekter parallelt med dette planarbeidet, påpeker kommuneadministrasjonen.

BEVARING

Det mest oppsiktsvekkende er lista over bevaringsverdige bygninger. Der står både all eldre bebyggelse nord for Sundgata, bankbygget ved den gamle Sundbrua, Femellgården, Brandtgården, Gaarder-gården (Kaffehjørnet), Svindlandsgården, den gamle meiergården ved Bankplassen (Cornerstone) og tre eiendommer i Prost Krags veg ved Shellstasjonen.

- Her blir det relativt strenge bestemmelser knyttet til bygningene, foreslår kommuneadministrasjonen.

I tillegg foreslås det restriksjoner for åtte privateiendommer i Marte Marjas veg og én på Torget samt tre sentrumsgårder.

PARKERINGSHUS

Forslaget legger opp til at det skal gis muligheter for etablering av parkeringshus.

- Det er flere områder som bør vurderes, og det anbefales at lokalisering og finansieringsløsning av parkeringshus må utredes innen sommer 2018, skrives det i saksutredningen.

Samtidig foreslås det å redusere noen av de nåværende parkeringsarealene.

UAVKLART BYGGEHØYDE

Byggehøydene blir foreslått inndelt i soner. I nærheten av trehusbebyggelsen i Sundgata og ned mot elva foreslås det maks tre-fire etasjer.

- På Rubis og Torget kan man tåle opp mot fem-seks etasjer lengst ned mot elva. Høyder på bebyggelsen i nord, mot landskapsryggen og Marte Marjas veg, må vurderes nærmere, heter det i utredningen.

USIKKERT FOR WERGELANDSKVARTALET

Hvis Femellgården vernes, ryker grunnlaget for den store utbyggingsplanen for Wergelandskvartalet.

Ole Martin Almeli, Finsbråten Eiendom og Eivind Olsrud har kjøpt opp Eidsvold Blad-gården og skal innlemme sine egne eiendommer i Wergelandskvartalet AS.

De har lansert planer for en storstilt utbygging av hele kvartalet. Det er snakk om et stort kombinert bygg med næringslokaler nederst og leiligheter over. 

Planen er betinget at alle nåværende bygninger rives.

– Kan vi ikke ta med Femell-eiendommen, tror jeg personlig at utbyggingen blir for liten til at det kan bli noe av planen, kommenterer Eivind Olsrud.

– Jeg tror politikerne ønsker utbygging, og nå får vi avvente behandlingen tirsdag. Vi eierne skal ha et møte med kommunen 21. september. Da har politikerne behandlet saken, og vi vet noe mer, kommenterer han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.