– Vi er tre personer, og er her for å spre informasjon på en hyggelig måte, hevdet Samuel Rostøl i aktivistgruppen Direct Action Everywhere til EUB før arrangementet startet.

Men det skulle senere vise seg at nærmere 20 personer var på Eidsvoll bygdetun for å aksjonere mot det de mener er slakt som underholdning.

Hvor kjøttet kommer fra

Slaktedagen på bygdetunet har blitt arrangert i 15 år.

– Vi har dyr her om sommeren, så da er det naturlig at vi også slakter dem her, sier Trine Grønn Iversen, avdelingsdirektør for Eidsvoll Museum.

I tillegg til å være en naturlig del av tradisjonell gårdsdrift, mener Eidsvoll Museum at slaktedagen har flere funksjoner.

– Hensikten er å vise livet på gården. Det kulturhistoriske. Så er det selvfølgelig et formidlingsaspekt, vi ønsker å vise hvor kjøttet vi spiser kommer fra. Det er ikke sånn de fleste dyr vi spiser har det. Disse grisene har det mye bedre enn dem, forklarer Grønn Iversen.

– Ikke underholdning

Demonstrantene mener at å slakte gris foran en folkemengde er underholdning, noe arrangørene er sterkt uenig i.

– Dette er ikke underholdning. Det handler om hvordan en gris ble slakta på gardene, og hvor maten kommer ifra. Grisen blir ikke laga på Rema 1000, sier slakteren Øyvind Bakken, som sammen med sønnen Vidar står for slaktingen.

Vil ta grisene til frigård

I det grisen tas ut av innhegningen for å slaktes, stormer rundt 20 personer fra Direct Action Everywhere inn bak sperrebåndene, og stiller seg opp med plakater. To av demonstrantene løper bort til slakterne, og begynner å filme og stille spørsmål

– Vi har funnet plass til grisene på Godplassen frigård i Vestfold, forklarer demonstrasjonskoordinator Marte Bjerke til EUB.

Demonstrantene står i veien, og oppstyret de lager gjør at Eidsvoll Museum ikke får gjennomført arrangementet før politiet kommer.

Etterkom politiets krav

Etter at demonstrantene får beskjed av politiet om å flytte seg bak sperrebåndene, tar slaktingen til. Den blir gjennomført omtrent som planlagt.

Demonstrantene ble stående og protestere og forsøke å sperre for innsyn. Arrangørene og de som så på, forsøkte å ignorere dem.

– Hvis dere hadde engasjert dere i dyremishandling, så hadde jeg forstått dere, sier Liv Sæter, som har vokst opp på en gård i Trøndelag.

fakta om Direct Action Everywhere

  • En internasjonal grasrotbevegelse som kjemper for dyrs rettigheter.
  • Startet i 2013, i San Francisco.
  • Målet er å bygge en bevegelse som kan forandre kulturen og sosiale og politiske institusjoner.
  • Til stede på bygdetunet var representanter fra Direct Action Everywhere Oslo og Stavanger. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.