• IKKE. Jens E. Aalborg (H) liker ikke at det skal bygges høye blokker i Kastellåsen. Her med partikollega Helge T. Blindheim.

Detaljreguleringsplanen for Kastellåsen 4 ved Eidsvoll sentrum ble godkjent i kommunestyret tirsdag. Bare Miljøpartiet De Grønnes ene representant stemt imot.

Weenbo Skandia, som har overtatt området etter brødrene Vidar og Hans Albert Wilberg, vil bygge firemannsboliger, rekkehus og tre blokker på inntil fem etasjer på det 29 dekar store området i Vilbergskogen.

Mange har vært skeptiske til planen, både privatpersoner, velforeningen og nå også Naturvernforbundet i Oslo og Akershus. Innvendingene har gått både på trafikkforholdene, utnyttelsesgraden og bruken av området.

LES OGSÅ: Politikerne sa ja til 107 nye leiligheter i Kastellåsen

NATUR OG FRILUFTSLIV

Naturvernforbundet kom forut for kommunestyremøtet med et brev der det blir krevd at reguleringsplanen blir trukket tilbake i påvente av ytterligere registrering av amfibier og fugler.

Foreningen mente at reguleringsplanen ikke tilfredsstiller saksbehandlingskravene i Naturmangfoldloven, og ville i stedet sikre området til friluftsliv.

SALAMANDERE

Politikerne var av en annen formening. Men selv om det var bred enighet om å godkjenne planen, ble det diskusjon i kommunestyret, både om biologisk mangfold og om bebyggelsesplanen.

Den utryddingstruede salamanderen ble ett av debattemaene. Det er gjennomført to undersøkelser uten å finne det vesle amfibiet.

– Men noen i nærmiljøet påstår likevel at den er der, og at eksperten tar feil. Burde vi utsette saken for å finne ut om det virkelig er salamandere der, undret Knut Bakkehaug (V).

– Hvis det ikke er kartlagt godt nok om salamandere finnes der eller ikke, må vi stemme imot, fastslo Øyvind Magnus Grønlie (MDG).

– Vi må ta det biologiske livet på alvor, sa Torleif Hamre (SV).

UTNYTTELSESGRADEN

Så var det byggeplanene.

– Jeg er motstander av blokkene. Vi må stille strenge krav til estetikken, uttalte Jens E. Aalborg (H).

– Hvis det først skal bygges der, må det bygges tett, kommenterte Knut Bakkehaug (V) og påpekte at antallet blokker var redusert fra fire til tre etter klage fra velforeningen og boligsameiet i Kastellåsen.

– Det har vært en reguleringsplan for området siden 1999. Det vi nå skal velge mellom, er eneboliger eller litt tettere utnyttelse, påpekte Anders Klaseie (Sp).

– Det er viktig å bygge tett. Saken er grei slik den foreligger, uttalte Finn Terje Tønnessen (Frp) og formulerte dermed en lags konklusjon for saken.

LES OGSÅ: Mener kommunen viser dårlig naturskjønn når de vil bygge ut Vilbergskogen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.