• OPPMERKSOMHET. Her er daværende ordfører Arild Sandahl, vinnerrepresentant Eivind Saxhaug og politiker Vegard Ellingsen fotografert med vinnerutkastet i 2004.Foto: Jan Arne Sandholtbråten

– Det er mer press på Sundet, og jeg tror det vil være lurt å børste støvet av planen før man prøver å finne opp kruttet på nytt, sier Eivind Saxhaug. «Lokal vinner for Sundets utvikling», slo EUB stort opp på førstesiden 27. november i 2004. Det var en åpen idékonkurranse om utvikling av Sundet Eidsvoll kommune inviterte til i 2004. Vinnerne ble i ettertid engasjert til å utarbeide en reguleringsplan basert på vinnerutkastet. Dette ble gjennomført, men deretter stoppet videre realisering opp. Nå lager Eidsvoll amatørteater sommerrevy blant annet med sleivspark om temaet Sundet. Også NRK Østlandssendingen var på saken om vinnerbidraget for 13 år siden.

– Vi ønsker ikke lenger å vende ryggen til Vorma, men vil heller åpne oss mot Vorma. Dette er en fantastisk elv med mye båtliv og det vil vi ta del i, uttalte teknisk sjef Odd Jarle Berger.

Landskapsarkitekt Eivind Saxhaug, selv fra Eidsvoll, hadde vært sentral i utarbeidelsen av vinnerutkastet.

– Jeg vet hva som ligger i historien og hvilke muligheter og begrensninger som ligger i området. Vi har også hatt et realistisk forhold til hva som kan være gjennomførbart, hva vi skal ta vare på og hvilke nye elementer som bør tilføres, uttalte Saxhaug til EUB. Flyt var navnet på vinnerbidraget.

Nye bygg i sentrum

På vinnerutkastet var Sørtangen fylt opp av nye bygg i øst og park mot Vorma, Sagasenteret erstattet av nybygg og gate helt ut mot elva og mellom Saga II og Eidsvold Blad var det rundkjøring. Det var det også ved rådhuset. Resten av sentrum var fortettet, og det ble lagt til rette for utvikling av grøntstruktur gjennom hele sentrum. Det ble også tatt til orde for å åpne utsikten fra rådhuset til Vorma ved å legge én ny gate tvers gjennom det daværende postkontoret.

– Hvor mye av det dere tok til orde for er faktisk gjennomført?

– Det eneste vi fikk realisert var nytt sentrumstorg på Bankplassen med brygge og musikkpaviljong. Jeg er litt usikker på hva annet som har skjedd nytt siden den gangen.

Vinnerbidraget ble utarbeidet av Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor A.S. og Multiconsult AS seksjon 13.3 Landskapsarkitekter i tiden før arkitektfirmaet endret navn til LMR Arkitektur AS.

Ordføreren: - Flere boliger vil gi utvikling i næringslivet i Sundet

Fikk det til på Hamar

– Mitt inntrykk er at denne planen var godt gjennomarbeidet, også med hensyn til hva vi skal ta vare på i Sundet. Vi utarbeidet også en egen estetisk plan for hele sentrum, og la opp til at man ved utbygging skulle bruke de og de virkemidlene.

– Synes du det er synd at ikke mer av planene ble realisert etter en slik arkitektkonkurranse?

– Jeg synes det. Jeg er fullt klar over snakket om hvilke investeringer som skal gjøres og hvem som skal betale for det. Det er ofte en fare for at kommunen og de næringsdrivende sitter på gjerdet og venter på at de andre skal gjøre noe, sier Saxhaug.

– Jeg holdt på med en gågate på Hamar for noen år siden. Der fikk man til en todeling. Kommunen tok 50 prosent og de næringsdrivende 50 prosent av regningen. Deretter gikk de i gang og bygde. Det er et eksempel til etterfølgelse, sier Saxhaug.

LES OGSÅ: Bjørn Dæhlie har sikret seg ni Sundet-eiendommer på få måneder

Nå er utbyggingstrykket på Sundet større enn på mange år. Det dukker stadig opp nye utbyggingsplaner, og alt ligger til rette for fortetting også i sentrum. Parallelt med dette jobber kommunen med en ny sentrumsplan som skal legge viktige føringer, blant annet i forhold til utbygging og sentrumsrom. Denne skal etter planen vedtas i løpet av året. Saxhaug håper dette kan bidra til å gi det 13 år gamle vinnerutkastet nytt liv.

– Det er kjedelig at det strander etter at det er gjennomført en seriøs og solid arkitektkonkurranse. Dessverre er vi vant til at det ofte blir slik. Det er ikke nødvendigvis de store grepene som blir gjennomført i etterkant. Meg bekjent er det også fortsatt mange biler rundt omkring i Sundet. For å skape byrom og uterom er alle kjøretøyene ofte problemet, sier sivilarkitekt Torstein Lømo, daglig leder i LMR Arkitektur AS.

Fakta om arkitektkonkurransen 

  • Arkitektkonkurransen ble gjennomført i regi av Eidsvoll kommune i andre halvdel av 2004, og skulle blant annet bidra til å gi stedet nytt liv.
  • Førstepremien til vinnerutkastet Flyt var på 200.000 kroner, noe som ifølge Eivind Saxhaug knapt dekket utgiftene med utarbeidelsen av vinnerbidraget.
  • Utkast nummer fem, «Ikke over elva etter vann», vant andrepremie på 175.000 kroner, mens utkast nummer sju, «Byen som alltid når vannet», fikk tredjepremie på 125.000 kroner. Dermed fikk de tre beste bidragene til sammen en halv million kroner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.