– Denne dagen er helt spesiell. Å stå ved et minnesmerke og tenke på de grusomme hendelsene som skjedde her er tungt. Det er grusomt å tenke på de opplevelsene de som ble henrettet her i Trandumskogen hadde. Å få være med på denne markeringen gjør meg ydmyk, sier Tom Staahle, ordfører i Ullensaker.

Ordføreren la ned krans ved minnebautaen. Det gjorde også representanter fra Tysklandsbrigaden, Øvre Romerike Forsvarsforening, Gardens veteranforening og Sessvollmoen garnison.

194 PERSONER HENRETTET

Det ble etter 2. verdenskrig oppdaget massegraver i Trandumskogen, og det ble funnet til sammen 194 personer. 173 nordmenn, 15 russere og seks engelskmenn ble henrettet av tyske soldater under krigsårene 1940–1945.

– Vi markerer i dag 8. mai, en 8. mai som i 1945 var en gledens dag som markerte slutten på okkupasjonen av Norge at landet igjen var et fritt land, sier kontreadmiral Jan Sommerfelt-Pettersen.

Han forteller at det etter krigen spredte seg et rykte om at tyske soldater hadde henrettet norske motstandsfolk i Trandumskogen.

– Det ble raskt klart hva som hadde skjedd. Det hadde foregått systematiske henrettelser, og de døde ble lagt i massegraver. I denne skogen, som i dag framstår som så fredelig, ble under krigen brukt som rettersted. De fleste norske ble henrettet for illegalt arbeid. Også 37 nordmenn ble skutt uten dom, sier Sommerfelt-Pettersen.

FEIRER MED GLEDE

Han peker på at vi feirer Frigjøringsdagen med glede, men at vi viser respekt for historien.

– 8. mai er også dagen da vi også hedrer våre veteraner. Kampen for frihet og demokrati ble ikke avsluttet i 1945, men den utkjempes hver dag ulike steder i verden. 8. mai gir oss mulighet til å uttrykke vår takknemlighet til de av våre soldater som har bidratt på mange vis gjennom ulike tider, sier Sommerfelt-Pettersen.

STERK TALE

Knut Skreden, Øvre Romerike Forsvarsforening, var konferansier på minnemarkeringen, og holdt også en sterkt tale.

– Noen svært unge, andre midt i livet, ble brått revet bort av brutale og nådeløse okkupanter, som ikke viste snev av nåde. Bundet sammen, to og to, falt de for tyske karabiners kuler, et skarpt smell, og det ble mørkt. Vi kan knapt med vår villeste fantasi hva disse patrioter tenkte i livets siste sekunder. De ble ofret for at du og jeg har kunnet vokse opp i et fredelig og demokratisk land, sier Skreden.

LES OGSÅ: Bilde fra teglverket i krigstiden

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.