• STOLTE: F.v.: Lena Hermansen og Ildri Aspelund er stolte av Holters Ragnhild Haga.
  • - GODT IDRETTSLAG: Daglig leder Lars Even Nordby i Gimilvann tror miljøet har større påvirkning enn drikkevannet. Arkivfoto: Magnar Haraldsen
  • OL-FEBER: Langrennsentusiast Johannes Kristiansen sier det er OL-feber i Holter.
  • MYE SNØ: Innbyggerne i Holter mener snømengdene, og alle folkene i bygda som tilrettelegger den for skigåing, skal ha mye av æren for OL-suksessen.

– Vi snakker mye om dette. 15 OL-gull til lille Holter er jo helt sprøtt. Det inspirerer nok mange andre her også, sier Trine Lise Langseth Tronrud.

Hun jobber på dagligvarebutikken Extra i sentrum av Holter, den lille bygda sør i Nannestad som har vært utgangspunktet for stadig flere olympiske bragder.

Etter Ragnhild Hagas første OL-gull skrev skipresident Erik Røste at «Eltonåsen i Nannestad må ha verdensrekord i antall OL -gull pr. innbygger. Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og nå Ragnhild Haga har til sammen 14 OL-gull. Må være noe spesielt med springvannet».

– De sier jo at det er noe med drikkevannet da, sier Trine Lise, som er født og oppvokst i Holter.

– Kan ikke si det hjalp meg, men. Nei da, jeg tror Åsen IL har mye å si. De står på mye. Det er kjempefine løyper og gode turmuligheter her, og jeg ser i vår barnehage at ungene lærer å gå på ski fra de kan gå. Det har kanskje noe å si, utdyper hun.

TO NYE GULL

Også Thomas Alsgaard har påpekt det store antallet Holter-gull på TV. Han har bodd på Eltonåsen og står selv bak fem av dem. Hans tidligere nabo Dæhlie har åtte, mens det bare er et lite dalsøkk over til Hagas hjemsted på Brustad. Etter hennes individuelle gull på 10 km fri har Norges nye stjerneskudd fulgt opp med nytt gull på stafetten.

– Det er helt suverent. Jeg satt og grein og var så rørt. Det er kjempemoro og helt fantastisk. Hun er fra bygda vår og man blir litt satt ut når noe slikt skjer med noen man kjenner litt til, sier Trine Lise.

De har pyntet butikken med flagg og sløyfer til ære for Ragnhild. Også kundene synes det er stas, og har klare formeninger om hemmeligheten bak suksessen.

– Det må være mulighetene rett utenfor døra. Så er det også et veldig godt miljø her, sier Nils Brustad, som selv har flyttet til området.

– VELDIG STAS

Også i frisørsalongen under samme tak er OL-gullene en stor snakkis.

– Vi synes det er veldig stas. Vi har hatt mange gode skiløpere og det er de som setter Nannestad på kartet, sier Lena Hermansen.

Hun tror snøforholdene og folkene som tilrettelegger den er bakgrunnen for suksessen.

– Nannestad er jo berika med snø og vi har stort sett alltid snø oppe i «dala» her. Så vi har gode treningsforhold, samtidig som ski er grådig populært. Det blir lagt ned mye energi og dugnadstimer fra ungene er bitte små, så jeg vil tro det er mange foreldre som kan si seg fornøyde med jobben de gjør for ungene sine, sier Lena.

– STORT

I frisørstolen sitter Ildri Aspelund. Når hun er hjemme foran TV-en følger hun nøye med på Hagas olympiske bragder.

– Det er en kjempeprestasjon. Stort og veldig morsomt, sier hun.

– Man blir litt stolt som medbygding, legger Lena til, mens Ildri nikker mot speilet.

Lena sier man nesten skulle tro det må være noe med drikkevannet.

– Jeg tror uansett vi har flere som kommer. Dette er ikke siste gang noen fra oss står øverst på pallen, sier hun.

Vannverket: – Stolte

Det er Gimilvann som leverer drikkevannet i Holter.

– Det er vanskelig å påstå at det er noe spesielt med det, men vi har et godt drikkevann her. Vi har god kontroll og folket er veldig fornøyde, sier daglig leder Lars Even Nordby.

Gimilvann er ikke-kommunalt, men et samvirkevannverk. Nordby forteller at engasjementet er stort, spesielt når det kobles med OL-suksessen.

 – Vi får mange reaksjoner, og det er veldig hyggelig at den blir linket mot vannet. Vi er veldig stolte, sier Nordby.

Spøk til side tror også han det er andre og større grunner til suksessen. 

– Åsen IL er et godt idrettslag med veldig lokal tilhørighet. Det er nok veldig viktig for jobben med å bygge opp miljøet. Det kommer ingen topp uten bredde, sier Nordby.

RAGNHILD-EFFEKT

– Det er jo bra skiforhold her da. Vi har Romeriksåsen hvor det er lagt ned mye god trening og vi har folk som er veldig flinke til å kjøre løyper, sier Johannes Kristiansen.

Han har selv vært med i skigruppa hos Åsen IL.

– Det er et veldig godt miljø. Så har det nok også vært en Dæhlie-effekt etter at han var førstemann, sier Johannes, som minnes karusellrennene han var med på å arrangere på den tiden OL-kongen herjet.

– Den gang stupte alle over mål. De hermet etter Dæhlie som hadde tatt seg helt ut, sier han.

Nå tror han Ragnhild Hagas OL-bragder kan ha tilsvarende effekt på nye fremadstormende langrennsløpere. 

– Ja, helt sikkert. Og det er jo såpass bra miljø her at folk nå kommer fra Frogner og Sørum for å gå på ski her. Godt miljø og gode folk drar med seg andre, sier han. 

FULGT MED LENGE

Den gamle Åsen-mannen gleder seg stort over Hagas gull.

– Det er fenomenalt. Jeg har vært med og arrangert Åsenrenn i over 20 år. Jeg husker når hun var ung, da vant hun alt som var. Jeg har møtte henne med brødrene ute i Sjonken og da hang hun alltid på, sier han.

Johannes følger nøye med på langrennssirkuset, også utenom OL.

– Ragnhild har vært reserve til mesterskap før, men sa jo på forhånd at hun denne gangen ville gå renn. Mange sier suksessen er en overraskelse, men hvis du har fulgt med litt og ser på skøyterennene hun har gått i år så har hun vært på pallen hver gang, sier han.

Men timingen på Hagas aller første seier kunne ikke vært bedre.

– Og på en 10 kilometer bruker det å være sekundstrid, så å slå Kalla med 20 sekunder er sterkt, sier Johannes, som ikke ble mindre begeistret av stafetten.

– Det er mye snakk om anker, men det var Ragnhild som fikk oss inn igjen i stafetten, sier han om opphentingen på tredje etappe. 

Denne formiddagen har han tatt turen til sentrum for å handle og klippe seg.

– Alle en prater med sier at TV-sendingene fra OL går foran alt annet, og at de planlegger dagen etter den. Det er OL-feber i Holter.

LES OGSÅ: Gratulanter i kø da Åsen feiret OL-gull

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.