• Glad i kaffe: Kaffe kan snart bli ny levevei for Espen Aarnes Hvammen. Han er over snittet opptatt av drikken.
  • Bestemmer seg snart: Espen har ikke bestemt seg for hva han skal gjøre med sin egen skøytekarriere.?Foto: Erik Øsmundset
  • Et skøyteliv: Espen Aarnes Hvammen har slitt med å finne toppformen på skøyteisen denne sesongen. Nå er han i tenkeboksen i forhold til hva han skal gjøre i framtida.

Det var like før jul han innså det. I flere måneder hadde Espen Aarnes Hvammen vært på leting etter gullformen. Sprinteren er vant til å ha dårlig tid ute på isen, men denne gangen var det annerledes. Målet om gull på 500 meteren i OL i Pyeongchang ble stadig fjernere. Mens norske skøyteløpere som Håvard Holmefjord Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen gikk raskere enn noen gang, hadde Espen for første gang over tid møtt motgang.

– På et tidspunkt i karrieren der jeg skulle sprudle, gå raskere enn noen gang og realisere drømmen om OL-gull, var jeg helt tom for energi. Jeg klarte ikke finne tilbake til meg selv og fortsette framgangen. Det er klart perioden har vært tøff. Det har vært utfordrende å innse at du trøbler, ikke går like fort på skøyter lenger. Det er vanskelig, sier Aarnes Hvammen.

Vi sitter på kafeen med det treffende navnet Pust på Majorstua i Oslo. Espen er blid, åpen og hyggelig. Snakker om skøytekarrieren som lenge gikk på skinner, motgangen som kom plutselig og ble langvarig, gledene utenfor skøyteisen og de nye perspektivene på idretten og veien videre. Espen Aarnes Hvammen er ingen hvem som helst i Skøyte-Norge.

Første under 35 sekunder

Han vil for alltid være den første norske sprinteren som gikk under 35 sekunder på 500 meter. I forrige OL (2014) var han vår raskeste mann. Der endte han på tolvteplass, men Holmefjord Lorentzen knep 35.-plassen. Nå er rollebyttet totalt. På 500 meter i OL 19. februar tok han gull og tangerte sin egen norgesrekord med 34,41, ny olympisk rekord på distansen. Under én måned senere tok han også sprinttittelen i VM – som den første nordmannen siden 1981. Det er bare noen av de fenomenale skøyteprestasjonene norske utøvere har levert denne sesongen. Medaljene har stått i kø både i OL og VM og vi har kapret topplasseringer i verdenscupene sammenlagt.

Parallelt med dette har Espen Aarnes Hvammen vært hjemme i Norge. Han har kommentert flere av lagkameratenes medaljeprestasjoner på TV. Med stor entusiasme. Er det virkelig så enkelt å sitte der, som den som var det store norske sprinthåpet, og kommentere de andre? Som om ingenting har skjedd?

– Jeg er drithappy for alle som går fort, men skulle gjerne vært med der oppe selv også, sier han.

– Hva er det egentlig som har skjedd?

– Ja, hvor skal jeg begynne? Hva slags perspektiv ønsker du?

Vi starter med hele det voksne livet. Espen snakker om de åtte årene han holdt VM- og verdenscupnivå. Framgangen kom hvert eneste år. Det var aldri noe problem å motivere seg. Snarere tvert imot. I dag hører det – den formidable motivasjonen – kanskje med til noe av forklaringen på veggen han møtte. Da de andre skøyteløperne har tatt en velfortjent og sårt tiltrengt treningspause etter sesongene, har Espen gjerne klinket til og trent beinhardt fra slutten av mars til samlingsstart for landslaget 1. mai. Det kan ha blitt 100 treningstimer på Olympiatoppen i april. Det er klart slikt koster – i hvert fall når motgangen begynner å komme.

– Du merker at kroppen ikke er 20 år lenger. Det er stor forskjell. Det er noe som skjer i forhold til slitasje, fysisk og ikke minst mentalt. Jeg har vært ekstrem på en del ting. Tynte strikken ganske hardt, også mellom sesongene. Jeg har vært ganske brutal i prioriteringene. Hele veien fra 2010 til 2016 kom framgangen hvert år. Da går treningsjobben mer eller mindre av seg selv, sier Espen.

Framgang hvert eneste år

Persen på 500 meter er 34.46. Satt i Salt Lake City 22. november i 2015. På skøyteforbundets nettside ligger utøverstatistikken som viser framgangen fra år til år. I 2010/2011-sesongen gikk han på 35.28. Toppunktet var naturligvis i november i 2015 – med bestenoteringen. Denne sesongen er den raskeste tiden han har fått notert helt nede på 35.38.

– Jeg har slitt med å sette sammen pakka som før. Underveis har jeg prøvd det ene og det andre. Større og mindre justeringer. Men jeg har ikke funnet riktig nøkkel til å åpne døra. Plutselig har det ikke gått like fort lenger. Jeg har gjort mye av det samme som før, men teknikken sitter ikke like godt. Det er vanskelig å sette fingeren på én bestemt årsak, men tidene er stadig noen tideler svakere enn før. Det har naturligvis gått innpå meg, sier Espen selv.

– Det er slik toppidretten ofte kan være. Brutal og spennende, sier Lasse Sætre, tidligere toppskøyteløper og nå sports- og utviklingssjef i Norges Skøyteforbund. Han har fulgt Espen tett denne sesongen, og føler naturligvis med Eidsvoll-utøveren.

– For Espen sin del har framgangen og ønsket om å ta nye steg ikke kommet. Det å møte motgang er kanskje noe av det som har vært utfordrende. Forholde seg til det og mestre det, sier Sætre.

– Min oppfatning er at han kan ha vært sin største fiende i forhold til å være kritisk til seg selv og omgivelsene til tider. Kvalitetssikringen på at alt hele tiden skal være 100 prosent kan gjøre at du får for mange utfordringer i hverdagen. Til sjuende og sist kan det bli vanskelig å stå i det. Espen har vært perfeksjonist, gjør alltid ting optimalt og best mulig. Noen ganger lar det seg ikke gjøre på grunn av ytre påvirkninger. Det å greie å slippe det og komme seg videre har vært noe av utfordringen hans, sier Sætre.

Han sier skøyteforbundet har forsøkt å legge forholdene best mulig til rette for Espen. For å hjelpe ham til å prestere best mulig inn mot hovedmålet – OL.

– Det å kvalifisere seg dit var et første hinder. Sportslig presterte han dessverre ikke i nærheten av kriteriene til Olympiatoppen. Samtidig kjente vi også godt til Espens historie og de bunnsolide resultatene han har hatt på 500 meter. Vi hadde derfor et håp om at det skulle gå, at han skulle finne seg selv igjen, sier Sætre.

– Hvordan tror du det har vært å se at Norge går fortere enn noen gang på skøyter, når du selv ikke leverer på toppnivå?

– Det er klart det er tøft. Samtidig gjelder det å tenke konstruktivt, jobbe seg videre og ikke bli paralysert. Det er nye situasjoner alle havner i en eller annen gang. Det er viktig å gjøre seg erfaringer, komme seg ut av det og forhåpentligvis finne nye muligheter. Ofte er det det som gjør at de beste er best. De har også kjørt hodet i veggen noen ganger, lært av det og komme seg videre. Da har du også mer erfaring i bagasjen som du kan ta fram når det trengs for å komme på rett kjøl igjen, sier Sætre.

Vil diskutere framtida

– Individualiseringen er viktig for å følge opp hver utøver best mulig. Utfordringen er å klare det godt nok. Samtidig er det noe av det som gjør disse utøverne så spennende å jobbe med også. Det er ingen fasit på at alle får resultater under samme opplegg og treningsplan, sier Sætre.

– Hva tenker du om videre for Espen nå?

– Det viktigste nå er at han får gjennomført pausen han har ønsket. Så vil vi få et bilde av hva han vil og ønsker for veien videre. Han må selv reflektere over egen motivasjon og tanker for videre skøyteframtida. Espen er også i en alder nå der han kan begynne å tenke på videre yrkesvalg også. Etter NM til helga vil jeg sette meg ned med ham og snakke gjennom alt. Espen skal få komme fram til hva han selv ønsker. Det blir ingen form for press fra vår side, svarer Lasse Sætre.

– Motgangen må naturligvis være kjedelig for Espen. Vi føler virkelig med ham, sier Hans Hoelsæter, sportslig leder i Eidsvold Turn Skøyter.

Tid med familie og venner

Tilbake hos Espen i Oslo. Vi står utenfor Frogner stadion. Espen kikker bort på statuen av Oscar Mathisen. Da han skjønte at OL gikk dukken brukte han tid på å erkjenne det for seg selv. Reflektere over tiden som har gått og veien videre. Han tilbrakte tid med nevøen og niesen, øvrig familie og venner. Nå innrømmer han at han har fått et annet perspektiv på livet. Langt mer enn raske rundetider.

–Livet som toppidrettsutøver er på en måte som å være inne i en tunell. Du blir ekstremt fokusert på deg og ditt. De siste ukene har jeg virkelig sett at livet har så mye mer å by på, og endelig fått tid til å fokusere på disse tingene, sier Espen.

Han brygger på en arbeidskarriere. Det kan fort bli innenfor kaffenæringen. 29-åringen har allerede snust på flere interessante jobber. For eksempel på noen av de hippeste kaffebarene i hovedstaden.

– Jeg ønsker å jobbe et sted der ærgjerrigheten for å levere den beste kvalitetskaffen står i fokus. Der målet hele tiden er å utvikle seg, være i framsetet og sørge for nyvinninger. Det er flere slike steder i Oslo, og det kan være aktuelt å starte på jobbhverdagen, sier Espen. Han har lenge hatt med seg sin egen kaffemaskin på reiser med landslaget. Det kan fort bli gode pauser mellom øktene, og da er det viktig at kaffen som er så god som mulig.

– Hotellkaffen holder ikke alltid høyeste standard. Når jeg selv har så stor interesse for dette er det gøy å kunne nyte godt av dette når vi er ute på lange reiser med landslaget, smiler Espen. Han har allerede tatt runden til sponsorene. Som Aasen Bil. Støttespillerne som har stått ved hans side gjennom alle disse årene. Bidratt både økonomisk med midler og støtte på annen måte. For å sikre toppidrettssatsingen.

Snakket åpent med sponsorene

– Jeg følte jeg skyldte dem og fortelle om situasjonen, og hva som gjør at resultatene ikke har kommet. Det satte de stor pris på. Det varmet for meg også. Det var jo ikke akkurat samtaler jeg gledet meg til. Det er enklere i medgang enn i motgang. Men det er viktig å være der når det butter imot også. Det har de vært for meg, og det er jeg evig takknemlig for, sier han.

Et tykt snølag og presenninger dekker den kunstfrosne isflaten ute på Frogner stadion. Anlegget der Oscar Mathisen i 1920 kunne smykke seg med den uoffisielle tittelen Professional World Champion etter en durabelig duell med amerikaneren Bobby McLean foran et stort publikum. Frogner stadion var også hjemmebanen til Sonja Henie, som også har statue utenfor der. Historien får Espen til å tenke. På sin egen skøyteframtid. Det er fortsatt mulig å komme tilbake. Han vil ta tiden til hjelp.

– Jeg har ikke noe hastverk med å komme tilbake på toppnivå. Det viktigste for meg nå vil være å ta en riktig beslutning. Det kan bety at jeg må ta enda en mellomsesong før jeg virkelig begynner å gå fort igjen. Det er avgjørende å ha motivasjonen som kreves og troen på at det går an å komme tilbake. Har jeg det er jeg sikker på at det kan være mulig. Jeg har jo vist tidligere hva jeg er god for når jeg lykkes. Jeg er sikker på at det vil være mulig og komme seg dit igjen og gjerne bli enda bedre, sier Aarnes Hvammen.

– Det jeg ønsker å oppleve igjen på isen er flyt, harmoni og det å være i et med isen og å elske prosessen i hverdagen igjen, selv om hverdagen som toppidrettsutøver har langt flere hverdager enn en vanlig «uke» har. Derfor må jeg kjenne at jeg har denne energien og lysten til å gjøre grovjobben så bra som jeg vet den må gjøres igjen, sier Espen. Han smiler og forteller at han gleder seg til å treffe nevøen og niesen igjen. Tenker over at livet har mer å by på en sprint, raske rundetider og mesterskapsmedaljer. Samtidig klarer han fint å se for seg et liv med begge deler.

– Det er kanskje det beste med denne perioden. Jeg har lært mye om meg selv, reflektert veldig mye, fått en annen objektiv avstand til prosessen jeg har vært så langt inne i mange år nå, som kan være god å ha for å kunne evaluere og ta de riktige valgene/gjøre de riktige prioriteringene ved en vei tilbake, gjort meg mange tanker, blitt mer reflektert og sannsynligvis blitt sterkere. Det kan kanskje være akkurat det jeg trenger for igjen å levere på toppnivå, sier Espen Aarnes Hvammen.

Hvem vet. Kanskje er det han som går raskest i verden på sprint om ett år eller tre. Det kan snu fort på skøyteisen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.