• MESTER: Jan-Henrik Bogen har gått seirende ut av «Swissbowl» to år på rad. Foto: privat
  • RING: Som sveitsisk mester har Jan-Henrik Bogen en mesterskapsring å plassere på hylla. Snart mottar han enda en ring som bevis på årets triumf.

For andre året på rad er Calanda Broncos sveitsiske mestere i amerikansk fotball. Det ferske gullet gjør klubben til landets mestvinnende, og i lagets rekker finnes Jan-Henrik Bogen fra Råholt.

– Å være med på dette har vært helt utrolig og noe jeg aldri hadde trodd skulle skje. Man ble glad da vi vant første gangen i fjor, men å komme tilbake og vinne det andre året på rad var bare helt surrealistisk, sier Bogen til EUB.

GIKK GRADENE I EIDSVOLL

24-åringen gikk gradene i Eidsvoll 1814s hvor han også har bidratt som trener på aldersbestemt nivå. Han vant også et sølv i den første av sine foreløpig tre sesonger i Broncos. Den sveitsiske klubben er ledet Geoff Buffum, samme mann som var hovedtrener for Eidsvoll 1814s i 2013 og 2014. Da den norske all star-spilleren Bogen følte seg moden for å ta steget ut av Norge, både for sportslige utfordringer og å oppleve nye kulturer, undersøkte han om den gamle Eidsvoll-treneren visste om noen åpninger enten hos seg selv eller andre i miljøet.

– Jeg kontaktet ham og spurte om han kunne hjelpe meg med å finne en klubb i Europa, for å se om det lot seg gjøre. Da sa han ganske fort at jeg kunne komme ned dit som en slags gjestespiller, før jeg ble importspiller de siste årene hvor vi har vunnet, sier han.

– SPORTEN JEG LEVER FOR

Gjestespiller er en som kommer og dekker oppholdet i klubben selv, mens importspiller blir som en slags proff å regne. Ellers i året bor Bogen på hjemstedet Råholt og jobber på Gardermoen, men i sesongmånedene er han idrettsutøver på heltid.

– Jeg har verdens beste jobb når jeg er der nede. Det er sporten jeg lever for, så når jeg får jobbe med den så blir det ikke bedre. Jeg bor midt i de sveitsiske alper og ser fjell så langt øyet kan se. Så er det også veldig trivelige folk der nede, sier han.

BLIR GJENKJENT PÅ GATA

Bogen håper å vende tilbake til en fjerde sesong i Calanda Broncos neste år. Han regner amerikansk fotball i Sveits til å være litt større enn sporten er i Norge. Hjemmekampene til mesterslaget har rundt 1000 tilskuere.

– Men i byen vår er det ganske stort. Det er litt gøy å gå rundt, for plutselig er det noen som kjenner deg igjen og vil ta bilder med deg og slike ting. Det er artig, sier den sveitsiske mesteren fra Råholt.

LES OGSÅ: 1814s U17 lag ble norgesmestere

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.