– Løping og langrenn har vært min greie. Jeg har holdt på med idrett store deler av livet, og kaster meg ikke på noen løps- eller langrennsbølge. Jeg er glad i å være ute, og elsker å gå på ski, sier Aadne Bækken. Panoramautsikten over Hurdalssjøen er godt synlig fra boligen i Vestre Hurdalsveg i Maura. På bordet foran ham står kjeks og nytraktet kaffe. Aadne tar et godt tak rundt den ett år gamle Vorsteh-hunden Kita. Hun får en del av æren for toppresultatene i skisporet denne vinteren.

– Hun er helt fantastisk og den beste turvennen du kan tenke deg. Vi har vært 38 ganger på Marifjell sammen siden jul, sier Bækken. I tillegg har han vært der mer enn ti ganger uten hund. Han har gjort seg bemerket både i løping og langrenn gjennom en årrekke. Denne vintersesongen har han virkelig levert imponerende prestasjoner.

Best i Vasaloppet og Birken

Her er noe av det han har prestert:

* Vant klassen sin (H60) i Vasaloppet (90 kilometer) med tiden 5.06.59. Endte på 315. plass totalt. 15.800 var påmeldt.

* Gjentok bedriften med klasseseier i Birkebeinerrennet (54 kilometer) med tiden 3.13.12. Endte på 277. plass totalt og var kun kvarteret bak Petter Northug. I Birkebeinerrennet har han i tillegg 16 merker på 16 starter.

* Vant Berserennet mellom Røros og Os (36 kilometer) med tre minutters margin.

– Sesongen Aadne har levert i år er helt fantastisk. Utrolig imponerende, sier treningskamerat Odd Steinar Låveg fra Nannestad, selv meget habil i skisporet.

– Det er blitt flere timer i skisporet de ti siste årene, og ekstra mye i år. Fin vinter, lysten har vært der, jeg har hatt anledning til det og så har jeg hatt en snill samboer som har bidratt til at jeg har kunnet holde på, sier Bækken.

– Hvordan er det mulig å ta nye steg i en alder av 60 år?

– Jeg har vært yngst i klassen og øynet en mulighet. I tillegg inspireres jeg av å vinne og føle at jeg er i god form. Det kommer også av trivsels- og helsemessige årsaker. Jeg får bedre livskvalitet. Selvsagt trigger det også å gå like fort som de yngre, smiler Bækken.

Sprek tirsdagsgjeng

Faste tirsdagsøkter med en sprek Bjerke-gjeng trekkes også fram som en del av suksessresepten.

– Vi har en fin gjeng i Bjerke som kjører intervaller og gode økter hver tirsdag sommer og høst. Der er det med folk som Kjartan Roland, Trond Taugland, Mikael Homble og Sigmund Henriksen. Det er et spenn fra 16 til 60 år, og det går fint an å ligge på forskjellig nivå, sier Aadne. Han framhever også skismørerhjelp fra Vidar Birkelund og Finn Arne Lilleseth på Kløfta og mange treningsturer med folk som Bjørn Dæhlie og nevnte Låveg og Taugland.

– Jeg vil også rette en stor takk til Rune Granås og løypekjørerne i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag. Uten deres fantastiske innsats hadde vi aldri kunnet gå på ski i det omfanget vi gjør, sier han.

Aadne sverger fortsatt til tradisjonelle langrennsski og har ikke kastet seg på felleskibølgen. Ute i sporet er han én av dem som fortsatt går dobbelttak med fraspark.

– Det har vært litt ut, men er en undervurdert teknikk. Jeg har faktisk intensivert og fått god effekt av det, sier Aadne og legger til at én av grunnene til at han har fokusert ekstra på det er nedslitt brusk i kneet. 60-åringen regner med at han ligger på cirka ti treningstimer ukentlig i snitt – med alt fra stakemaskin og rulleskiturer til løping og turer i naturen.

–Hvor mye av æren for resultatene har hunden din?

– Hun må få være med på bildet i hvert fall, sier Aadne Bækken og smiler før han og Kita stikker ut på en ny treningstur.

Aadne Bækken

60 år. Bor i Nannestad. Jobber som Banksjef/Senior Relationship Manager i Handelsbanken.

Vant klassen sin i Vasaloppet og Birkebeinerrennet i vinter. I tillegg gikk han helt til topps i Berserennet.

Aadnes råd til andre som vil komme i form: Finn motivasjon, start forsiktig, skaff godt utstyr, sett realistiske mål, ta tiden til hjelp og ha et sunt forhold til kosthold.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.