– Vi har et stort ønske om å få det gjennomført, for Midtsommerstevnet er en stor tradisjon i bygda, sier Odd Kristian Arnesen, leder i Eidsvoll Verk Skytterlag.

FARE FOR SKOGBRANN

Begivenheten arrangeres som et trippelstevne sammen med skytterlagene Steinsgård og Nannestad. Gjennom helgen 22.–24. juni skal lagene holde konkurranser på hver sin skytebane, men per i dag er ingen av anleggene i bruk. Det varme sommerværet har ført til ekstremt stor skogbrannfare over hele Sør- og Østlandet, og både lokalt og ellers i landet har skytterlag valgt å stenge rifleskytterbanene for å unngå at en gnist skal utløse katastrofe.

– Vi synes jo ikke noe om det, men vi ser realiteten. Grunneiere vil ikke at noe skal gå utover sin eiendom, og skytterlagene ønsker heller ikke å være ansvarlige for at det skal oppstå en brann, sier Arnesen.

DÅRLIG OPPLADNING

Per nå er konsekvensen at utøvere får dårligere forberedelser i det som er den største måneden i skytterkalenderen.

– All aktivitet med trening er nede, både for ungdomsgruppa og seniorene våre. Det blir veldig lite trening fram til Midtsommerstevnet, også til Landsskytterstevnet som kommer litt lenger fram i tid, sier Arnesen.

Skyting er en sport med ekstremt små marginer.

– Du kan tørrtrene, men det blir ikke det samme. Så vi er inne på Yr hver eneste dag for å se etter regndrypp, men akkurat ser det ikke så veldig bra ut, sier han.

Faren for skogbrann har allerede ført til avlyste stevner. Eidsvoll Verk Skytterlag ser nå på løsninger for å få gjennomført Midtsommerstevnet, også hvis det fortsetter å være knusktørt. Det vil i så fall være i samråd med grunneiere og brannvesen. I mellomtiden setter de sin lit til høyere makter.

– Vi danser regndans hele dagen og håper på det beste, sier Arnesen.

GJØR TILTAK

Lars David Øvrum og Nannestad Skytterlag er i gang med å gjøre tiltak for at Midtsommerstevnet kanskje kan gjennomføres likevel. De har blant annet hogd vegetasjon ved kulenedslaget.

– Den største faren i førsteomgang er at det kan oppstå gnister hvis det er mye stein i kulenedslaget, og så at varmekilden der nede ligger og ulmer. Det gir brannfare. Men vi har plukket ut litt stein, og så får vi se om vi må ha vanning på området, og eventuelt fylle på jord slik at det er forsvarlig, sier Øvrum.

De har mindre baner som alternative løsninger mens all rifleskyting er stanset.

– Det går greit for en liten periode, og disse ukene går mye av tiden uansett med til dugnad. Men i neste omgang blir det en utfordring for stevner som kommer, slik som Landsskytterstevnet, sier Øvrum.

LES OGSÅ: Bratli ladet om fra pistol til tankestyring

LES OGSÅ: Stopper salget av engangsgriller

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.