Knallhard innsats over lang tid har endt opp med et kjempefint hestesportssenter på Hjera gård.
Eidsvoll Hestesportsklubb består av godt i overkant av 100 medlemmer. En del av disse medlemmene har jobbet som «galeislaver» det siste drøye halvåret. Den store jobben ble innledet i mai. Nå er det aller meste av arbeidet blitt utført. Og nå ser man jobben som er gjort og klubbens medlemmer kan høste fruktene av kjempeinnsatsen.

KOMPLETT ANLEGG

Lisbeth og John Stene kjøpte Hjera Gård for relativt få år siden. Ekteparet er veldig interessert i hestesport. I løpet av kort tid er det blitt investert store summer og mye er blitt lagt til rette for hestesport av forskjellige varianter.
Område for dressurridning og for sprangridning er blitt bygd opp tidligere og aktiviteten på disse arenaene er store.

FELTRITT

Det spesielle nå er at en splitter ny ridesti, som totalt er over 1,6 kilometer lang, er blitt satt opp med en rekke nye hinder.
- Feltridning består av tre øvelser. Det er dressur- sprang og feltritt, som går i terrenget, sier Anine Strand-Saugnes, som er en av de sentrale i Eidsvoll Hestesportsklubb.
- I og med at feltridning består av flere øvelser, blir det også krevende med tanke på å få til et anlegg som kan favne bredt, sier Eilen Torstensen, en annen av de sentrale i hestesportsklubben.
Den lokale klubben har innhentet ekstern ekspertise. Den tidligere EUB-journalisten Anton Granhus har i fler tiår vært sentral innen norsk feltridning. Han er også en av de mest anerkjente banebyggerne i landet. Han har vært sentral i utformingen av det nye baneanlegget på Hjera Gård.
- Vi har også hatt kontakt med Tore Skedsmo i Ullensaker som har lang erfaring med slike baner, sier Torstensen.

HJELP AV TOPPUTØVER

En annen sentral aktør i byggingen av det nye anlegget er den «irske briten» Jeremy Spring.
- Han kommer til oss her på Hjera en gang hver eneste måned. Da kommer han på torsdag og blir her til mandag. Han er en tidligere topputøver innenfor feltridning og han er en utrolig profesjonell trener. For oss er det av avgjørende betydning at en topptrener ikke bare tenker eliterettet og fokuserer på de mest talentfulle utøverne. Jeremy er utrolig dyktig til å rettlede og inkludere også de yngre utøverne som selvsagt fortsatt har veldig mye å lære, sier Torstensen.

NY LØYPE

Det siste tilskuddet på «heste-stammen» på Hjera Gård, er ei splitter ny feltrittsbane.
- Vi har beregnet at det totalt er blitt lagt ned cirka 1200 dugnadstimer for å få denne banen ferdig. Vi søkte Gjensidigestiftelsen og fikk innvilget en støtte på 75 000 kroner. Klubben har i tillegg også lagt inn en sum i prosjektet. Dermed kunne vi sette i gang med felt-rittprosjektet vårt, smiler Anine Strand-Saugnes.
Den nye banen består av ridestier som er lagt i to sløyfer på det store området, som er totalt trafikksikkert. Ikke en eneste bil kan forville seg inn på sti-systemet. Løypene følger det naturlige terrenget og det innebærer at det både er motbakker og «utforkjøringer».
Drøyt et dusin med nye hinder er blitt produsert. En del av disse er faste hindre som det ikke er mulig å flytte. Det gjelder eksempelvis ei «trapp», som ligger langt ned mot den idylliske elva Risa, som renner langs eiendommen. Et annet hinder er ei stor vanngrav.

MÅTTE DRENERE

- Vanngrava er på 8x8 meter og den skapte store problemer for oss, smiler de to lederne i hesteklubben.
- Det var tilnærmet myrområde der vanngrava skulle anlegges. Området hadde riktignok blitt drenert tidligere, men ledningene hadde blitt tettet igjen etter mange år bruk. Dermed hadde vi ikke noe annet valg enn å drenere på nytt. Riktignok var det mye jobb, men nå er «myra» blitt et fantastisk flott område spesielt tilrettelagt for felt-øvelser, sier Strand-Saugnes.

FELTRITT-SPRANG-BANE

Mange av de andre hindrene er produsert på en måte at de er transportable. Lette av vekt er de ikke, men det er mulig å forflytte de bunnsolide hindrene.
- Jeg hadde en idé om å samle en del av de transportable hindrene på ett sentralt treningsområde. Dermed kan vi drive med feltritts-trening omtrent som på ei sprangridningsbane. Dette har vist seg i praksis å fungere veldig bra, smiler Torstensen.
- Et stort område med mange hinder er lett tilgjengelig og det flotteste er jo at det er gress som underlag, smiler Anine.
Det litt spesielle med felt-hinder er at de er bunnsolide og stort sett permanente. I sprangridning er det hinder med materialer som faller ned hvis hest og rytter ikke kommer over hinderet. I feltritt er det tømmerstokker og solide materialer som sitter fast. Forskjellen er som om en høydehopper som må bruke ei list med en «to-tomxfir-tom» ...

GRUNNLAGET FOR FRAMTIDA

Totalt er det et tredvetalls hester som har tilhold på Hjera Gård. Også noen travere koser seg på dette hestesenteret.
- Nå er grunnlaget lagt for ei spennende framtid. Til sommeren har vi planer om å arrangere en Knøtte-cup i feltritt og håpet er at vi får god erfaring som arrangører av feltrittstevner. Vi har både banebyggere og dommere i egen klubb - og gleder oss veldig, sier Anine Strand-Saugnes og Eilen Torstensen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.