• AKADEMIKER: – Mye av teoriene vil bli praktisert ute på feltet hver dag og er ikke nødvendigvis det folk utenfra vil se på kamp, sier Dragsten.
 • AKTIV: Selv om han nå har andre fasiliteter å jobbe ved trives Joakim uansett best ute på fotballbanen.
 • RÅD: Joakim Dragsten er opptatt av å bruke kompetansen i troppen. Her rådfører han seg med Turn-profilen Jon Erik Økland.

Joakim Dragsten hadde mandag kveld sin andre økt som trener for A-laget til Eidsvold Turn.

– Dette er en kjempespennende utfordring og et veldig bra steg i forhold til min egen utvikling og framtid i fotball. Det var noe slikt jeg håpet på da jeg tok over Lokomotiv Oslo i fjor og med det hoppet ut av ungdomsfotballen som jeg har vært del av i mange år. Jeg søkte noe nytt, og en mulighet som dette var fristende på sikt. Men jeg var helt bevisst på at det er mye jobbing som må til for å få en sjanse som dette, sier Dragsten.

TEORETISK BAKGRUNN

I motsetning til de foregående sesongene har Eidsvoll-klubben satset på en trener som ikke hadde noen tilknytning til klubben fra før. De ønsker nye impulser velkommen, og nykommeren selv ser dette som en tillitserklæring og mulighet for å sette sitt preg på klubben.

– Jeg har masse tanker om hvordan jeg ønsker å gjøre ting, og har en veldig teoretisk trenerbakgrunn. Forskjellen på meg og andre trenere i 3. og 2. divisjon er kanskje at veldig mange andre er tidligere spillere. Min bakgrunn er veldig akademisk, jeg har mastergrad på idrettshøgskolen med fotball som tema og er veldig opptatt av å være oppdatert på det som er forsket fram som riktig. Sånn sett kan du si at jeg ser på dette som en mulighet til å prøve å gjøre noe enda bedre enn det er. Det er jo et kjempegodt grunnlag her fra før, og det er det som er så artig å få jobbe videre med, sier Dragsten.

Hittil har han ikke erfart at manglende spillerbakgrunn har vært et hinder.

– Det kan godt hende at noen tenker «han har ikke spilt på høyt nivå, så han vet ikke hva det handler om». Men basert på det året jeg hadde i 3. divisjon i fjor, og det første møtet jeg har hatt her så er det ikke en utfordring i det hele tatt. Det er heller måten du bruker kompetansen i gruppa som er avgjørende. Hvis man er knallhard og sier «dette kan jeg, ikke du», så vil du helt sikkert få en isfront tilbake. Men der kommer pedagogen i meg inn, ved å spille på den kunnskapen og erfaringen som ligger i gruppa, og bruke den for det den er verdt. Jeg får heller være den som trekker i de riktige trådene for at det skal gå bra, sier han.

BLE BITT AV BASILLEN

Dragsten kommer fra Klæbu, ei bygd en halvtime sør for Trondheim. Etter militæret og et par halvår i utlandet var det videre utdanning som tok ham til hovedstaden.

– Da jeg kom inn på idrettshøgskolen, på trenerrollen i fotball, ble jeg bitt av basillen. Jeg hadde alltid vært interessert i det, men ikke nødvendigvis tenkt at det var dette jeg ville gå for. Men etter de to årene som ble bacheloren min i trenerrollen var det egentlig bare dette jeg tenkte på og hadde lyst til å gjøre. Så fikk jeg jobb i Skeid hvor jeg fikk lov å praktisere tankene mine og lære masse av flinke folk. Det var en veldig fin start, sier Dragsten, som var blant annet akademiansvarlig og juniortrener gjennom fem år i Oslo-klubben.

Det er ett år siden Dragsten landet sin første jobb som A-lagstrener. I 2017 ledet han kompisklubben Lokomotiv Oslo til ny kontrakt i deres første sesong på 3. divisjonsnivå. Selv om lagene spilte i samme avdeling ser han stor forskjell på sin forrige og nåværende arbeidsgiver.

– Bare det å ha en stor klubb med mange medlemmer, klubbhus og det miljøet som er her i klubben, kan ikke sammenliknes. Det er en gjeng som er «skrapt sammen» i Lokomotiv, og ikke noe vondt om det, men dermed var det veldig mange utenomsportslige happenings for å samle gruppa og bli en kompisgjeng. Her har du en mye mer proff hverdag, mange som tenker mer på fotball, og det er tross alt det man ønsker å jobbe med når man har valgt denne vegen om å bli trener, sier han.

JOBBER I NANNESTAD

Han visste ikke stort om Eidsvold Turn før han gjennom Skeid begynte å møte lag fra ungdomsavdelingen. Med samboer med slekt i Nannestad, samt at han det siste halvannet året har jobbet som idrettslærer ved Nannestad videregående skole, har han lært stadig mer.

– Jeg ser masse kamper. Sikkert fire ganger i uka hele året, så i fjor så jeg Eidsvold Turn rundt ti ganger, både ved Eidsvollhallen og mot Oslo-lagene, sier han.

Stammen av A-laget han så i fjor er med videre.

– Basert på kampene i fjor la jeg merke til at det var ganske høyt nivå på mange av spillerne og et ganske samspilt lag. Jeg synes det virker som en veldig dedikert og treningsivrig gjeng. Det fikk jeg også høre gjennom Vegard Hokstad som jeg jobber med på Nannestad. Han har solgt inn klubben veldig godt, sier nykommeren om den tidligere Turn-treneren.

Lørdag ble inntrykkene forsterket på første økt mot ny 3. divisjonssesong.

– Jeg hadde forventet en veldig profesjonell holdning, og mange som ville prestere. Det fikk jeg absolutt se. Jeg fikk snakket mye med mange allerede den første dagen, og synes det var mange som har en åpen holdning til å ta imot en ny trener som skal sette sitt preg. Dette lover godt, sier han.

Dragsten ser seg selv som en pedagogisk trenertype. En som er opptatt av å få spilleren til å forstå hva han skal gjøre, framfor å få det fortalt.

– Jeg har en liten ambisjon om å få hele denne gruppa til å forstå hva vi skal gjøre sammen. Det er ikke nødvendigvis slik at jeg kommer til å skrike hver kamp for å styre hva de skal gjøre, men at de skal finne ut av det selv. Jeg er en pedagog og en som ønsker å skape vinnermentalitet og god kultur i gruppa. Det må være mine største styrker fra før av, så handler det selvfølgelig også om å få fram de taktiske elementene og det beste ut av hver enkelt, sier han.

FLEKSIBEL SPILLESTIL

Neste års Eidsvold Turn skal spille en fotball som utnytter motstanderens svakheter. Direkte hvis de må, ballbesittende hvis de som ved mange tilfeller i fjor må bryte ned underlegne lag med tålmodighet. Forrige sesong misset de målet om opprykk etter at en fantastisk formutvikling aldri kunne veie opp for noen dårlige kamper helt i starten.

– Jeg vet at klubben ønsker å rykke opp. Det er ikke slik at vi ikke skal gå for det, men så er det sånn i fotball at det er så mange som jobber på forskjellige måter og som kan jobbe like bra som deg. Du vet aldri om noen jobber bedre enn deg, så selv om vi gjør en kjempesesong så kan det være noen som gjør det bedre. Jeg tror det er dumt å kun sikte seg inn på målet om å rykke opp, jeg tror det er smartest å tenke at vi skal kjempe i toppen og gjøre mest mulig ut av hver kamp. Klarer vi det så kan det være nok til å ta opprykksplassen, sier Dragsten.

Hans første personlige trenermål var å få lov til å trene et A-lag. Kun 28 år gammel er han i gang med å forme sitt andre.

– Jeg har hele vegen hatt en liten drøm om å bli topptrener. Når du ikke har noe særlig spillerbakgrunn å vise til så er det den harde vegen som må til. Ta dag for dag, år for år, være tålmodig og jobbe hardt og lære på vegen. Får jeg til å være trener eller i et trenerteam på den øverste arenaen om x antall år så er jo det en drøm og ambisjon. Så tenker jeg at jeg nå har vært heldig og fått muligheten til det her allerede før fylte 30, og da må jeg bare ta med meg det og tenke at jeg har gjort noe bra som jeg kan bygge videre på. Jeg ønsker å utvikle meg som trener sammen med laget jeg har. Vi må jobbe sammen mot felles mål, sier Turn-treneren.

LES OGSÅ: Ull/Kisa-treneren blir ullsokning

FAKTA

 • Joakim Dragsten
 • Trener for Eidsvold Turns A-lag i fotball.
 • 28 år.
 • Kommer fra Klæbu i Trøndelag.
 • Har tidligere hatt lederroller i Lokomotiv Oslo og Skeid.
 • Jobber som lærer på Nannestad VGS.
 • Har UEFA B-trenerkurs og bakgrunn fra Norges idrettshøgskole i Oslo med spesialisering i idrettspsykologi, coaching og pedagogikk.

LES OGSÅ: Ledertalentet Tomas Skaret Halvorsen fant seg raskt til rette i sjefsstolen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.