– Det gikk 40 år før det ble internasjonal seier i Kraftløpet, konstaterer løpsleder Harald Opsahl etter at den britiske o-landslagsløperen Alan Cherry sikret seieren.

Cherry var i en klasse for seg under jubileumsutgaven av Kraftløpet. På litt over to timer plukket han poster i terrenget rundt Skistua og Netsjøen i en løype som var målt til 16,6 kilometer i luftlinje. Den britiske landslagsutøveren ble nummer 26 i verdensmesterskapet på langdistanse tidligere i år, og hadde ingen større problemer med terrenget ved Skistua.

– Det er veldig positivt at det er deltakelse fra sterke landslagsløpere som setter standarden, det motiverer de unge, sier Opsahl.

Ekstra utfordrende på gamle kart

– Kraftløpet var veldig gøy, sier vinneren Alan Cherry.

– Det var fint terreng og noen steder veldig fin gammel skog. Å løpe på gammelt kart var en ekstra utfordring, man måtte bare bruke høydekurvene og så være forberedt for overraskelser i løpbarhet, sier Cherry, og legger til: 

– Det er veldig morsomt å delta i sånne løp, det er ikke stort press og ofte veldig bra terreng og god diskusjon med nye folk etterpå, sier han.

– Hvordan gikk orienteringen?

– Jeg løp rett på veivalg på de fleste strekk. Jeg hadde en post-bom på andre post, da var jeg for langt nede og så det vannet som gikk N/S i midten av kartet. Jeg hadde også en post-bom på 12. post (langstrekk). Det var en konsentrasjons-svikt.

Trengte en ØKT før flyavgang

Alan Cherry havnet i Kraftløpet ved en liten tilfeldighet; han hadde litt ledig tid før han skulle fly fra Gardermoen.

– Jeg var på let etter noe å gjøre før flyet skulle gå, sier han.

Kraftløpet falt i smak hos den raske briten, neste år er det mange store konkurranser, men passer det, stiller han igjen:

– Jeg vil absolutt anbefale løpet til vennene mine og kan gjerne bli med igjen neste år. Men, på denne årstiden er det mange storløp; norgescupen, NM og verdenscup blant annet. Men hvis det ikke er andre store løp samtidig, så blir jeg absolutt med igjen!

Delte førsteplassen

På Kraftkorten var det Katja Synsfjell og Ingvild Tømta som var først i mål. De klokket inn på 1:40.10,bare 45 sekunder foran Tommy Skårbø på tredjeplass (ekstern lenke).

På distansen deltok også vinneren av det aller første Kraftløpet i 1979, Tron Erik Hovind. Hovind løp inn til en 6. plass, kun 13 minutter bak vinnerne.

FLERE YNGRE DELTAKERE

35 løpere fullførte i år en av de tre distansene, med kun fem løpere på den lengste distansen – det opprinnelige Kraftløpet.

– Deltakelsen var i år omtrent som tidligere, sier Opsahl, og legger til: – Det er positivt å se at andelen yngre utøvere og nye «foreldrerekrutter» øker. Neste år håper vi på større deltakelse fra andre løpere på Romerike, blant andre årets verdensmester på mellomdistanse Eskil Kinneberg fra Gjerdrum.

ARRANGEMENTET ENDRET

– For å få med flere unge så har arrangementet endret form. For rundt 15 år siden gikk dette fra å være et todagers løp med langdistanse til å bli et ett-dags løp med prolog og langdistanse.

– Kun fem løpere fullførte den lengste distansen, vurderer dere framtiden til denne?

– Nei, vi ønsker å holde på den lange distansen framover.

Utsetting av poster

4–5 personer fra Eidsvoll orientering står bak årets arrangement.

– Den største delen av jobben består av planlegging av løyper og utsetting og innhenting av poster. I tillegg er det tidtaking, resultater og salg på løpsdagen, sier Opsahl, som er meget godt fornøyd med årets arrangement. Neste års arrangement er allerede på idéstadiet:

– I 1969 ble det arrangert NM i langdistanse på Hasleråsen på Dal. Det vil være 50 år siden i 2019, og vi ser på muligheten for å gjenskape NM-løypene til Kraftløpet, sier han.

HISTORIEN OM KRAFTLØPET

Kraftløpet er høstens stor styrkeprøve for orienteringsløperne. Det startet med en vill idé for 40 år siden – da løpere i klubben søkte ekstraordinære utfordringer.

– Noen aldrende menn i 30-års alderen fant ut at det ikke var nok å løpe rundt i skog og mark hver torsdag pluss noen helger for å lete etter disse flaggene som noen hadde hengt i busker og trær, heter det i Eidsvoll orienteringslags jubileumsbok om det første løpet i 1979.

– To dagers løp med for eksempel start i Hurdals skoger, overnatting på Krafttjernhytta, over Mistberget og med mål på Skistua, eller med start i Skaubygda og mål første dag på Jøndalsvangen. Dagsetapper på godt over 20 km (i luftlinje) var ikke uvanlig. Løpet skulle virkelig leve opp til navnet.

16,6 KM I luftlinje

Årets versjon gikk uten overnatting, men med drøye etapper i krevende terreng. Kartene som ble brukt på den lengste etappen satte også en ekstra spiss på opplevelsen: Første kart var fra 1983, andre fra 1998 og det siste fra 2018.

– På de eldste kartene skal du ikke stole for mye på vegetasjonsgjengivelsen, men terrengformasjonene er i det alt vesentligste uendret, meldte arrangøren før start.

FAKTA KRAFTLØPET 40-ÅRSJUBILEUM 2018:

Orienteringsløp ultralangdistanse.

Årets distanser (luftlinje): Kraftløpet 16,6 km, 18 poster. Kraftkorten 9,5 km, 12 poster. Kraftsprinten 4,2 km, 6 poster

Kart: Blakkisrudmarka 1983 1:12500. Bjørkemarka 1998 1:12500. Staviåsen 2018 1:10000.

Arrangør: Eidsvoll orienteringslag. Løpsleder Harald Opsahl. Løypelegger Øystein Bieltvedt Skeie.

Les også:Marita Hernandez har i løpet av de siste to årene løpt orientering i rundt 20 land

Kraftløpet

1. Alan Cherry, Nydalen 2:05:59

2. Arne Saxhaug, Raumar 3:19:56

3. Morten Tangen, OK Moss 3:22:51

4. Bent Skatvedt, Raumar 3:31:13

5. Svein Thorsberg, Grue IL 5:20:35

Kraftkorten, herrer

1. Tommy Skårbø, Raumar 1:40:55

2. Tor Strand, Raumar 1:42:10

3. Knut Saxhaug, Raumar 1:52:08

4. Terje Antonsen, Raumar 1:53:07

5. Emil B. Strand, Raumar 1:54:02

6. Tron Erik Hovind, Raumar 1:54:13

7. Roar Saxhaug, Raumar 1:59:53

8. Knut Øsmundset, Noteam 2:04:10

9. Eivind Engh, Raumar 2:39:40

Kraftkorten, damer

1. Katja Synsfjell, Raumar 1:40:10

1. Ingvild Tømta, Raumar 1:40:10

3. Linda Fredh, OK Moss 3:23:03

Kraftkorten H16

1. Håvard Gundersen, Raumar 2:27:09

1. Simen D. Saxhaug, Raumar 2:27:09

Kraftsprinten

1. Geir J. Andersen. Raumar 49:11

2. Odd Eide-Fredriksen, Kamp/Vestheim IF 50:38

3. Anna C. Opsahl, Raumar 1:00:20

4. Aurelia Korthauer, Raumar 1:00:21

5. Gjermund Taje Skeie, Raumar 1:06:256

6. Even Engh, Raumar 1:07:57

7. Erik D. Saxhaug, Raumar 1:08:32

7. Ivar R. Saxhaug, Raumar 1:08:32

9. Lars Saxhaug, Raumar 1:10:01

10. Maria K. Flesvik, Noteam 1:21:44

11. Knut-H. Flesvik, Noteam 1:21:50

12. Tina Bjørnstad, Raumar 1:22:03

13. Alvin A. Maribo, Raumar 1:22:38

14. Eirill Johanne Andersen Maribo, Raumar 1:23:07

15. Svein Andersen, Raumar 1:23:12

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.