• EGENTRENING: Aron har alltid likt å drive med egentrening.
  • TAKKER: Etter debuten har Aron fått mange gratulasjoner. – Det betyr veldig mye for meg. Jeg setter veldig stor pris på det, sier Dønnum.

Helt siden han spilte fotball i Eidsvold IF og Eidsvold Turn har Aron Dønnum drømt om å spille på toppnivå. Mandag 17. juli fikk 19-åringen sin debut i kampen mellom Vålerenga og Kristiansund. 

– STORT

– Det er stort og en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg har aldri sett på noe som umulig, men i treningssammenheng blir man alltid fortalt at det er veldig vanskelig å komme seg dit, og at det i en gruppe kanskje vil være én som får det til, sier Dønnum.

Han treffer EUB under en egentreningsøkt hjemme på EIF stadion, tre dager etter at milepælen ble nådd.

– Da jeg kom inn tenkte jeg at det var som en helt vanlig kamp hvor jeg bare skulle være meg selv. Der og da skulle jeg bare spille fotball og ville avgjøre kampen. Så er man selvfølgelig nervøs, men etter noen ballberøringer glemmer man litt hvor man er, annet enn på en fotballbane. Først etter kampen tenkte jeg mer på hvor stort dette er for meg, sier han.

Etter kampen gikk Vålerengas spillere rett ut i ei ukes sommerferie. Full av motivasjon fra debutopplevelsen har det på ingen måter vært aktuelt for Aron å lene seg tilbake.

– Det blir mye egentrening. Ellers får jeg helt noia. Jeg har alltid trent mye på fritiden, så å trene de dagene jeg har fri nå blir helt naturlig. Jeg er så vant til den hverdagen jeg har nå så det er rart å ikke dra innover. Hadde det vært opp til meg så kunne jeg spilt fotball hver eneste dag. Men man må nesten ha noen dager fri i løpet av et år, sier Dønnum og smiler.

IMPONERTE PÅ TRENING

Vålerenga opplyser på sine nettsider at debuten kom som en følge av imponerende innsats på treningsfeltet. Da EUB spør om hva som ligger bak framgangen sier kantspilleren at han nødig vil skryte av seg selv, men at han lenge har fått tilbakemeldinger på at han har det som trengs av angrepskvaliteter.

– Jeg har fått høre at det ikke er så mye som mangler offensivt, men tidligere har jeg fått høre at jeg må få på plass det defensive litt mer. Det kommer mer og mer på plass, det har også handlet om å være god over tid. Ett eksempel er at jeg kunne være best på den ene treningen og mer middelmådig på den neste. Nå føler jeg at jeg har fått stabiliteten på plass og at jeg er på et mer jevnt og høyere nivå hver trening, sier Dønnum.

Han meldte overgang til Vålerenga-systemet i 2012. Vegen fra de yngre lagene til eliteserien er lang, men Aron har taklet steg for steg. Før inneværende sesong ble han tatt opp som fast medlem av A-laget.

– Det har vært veldig bra for min egen utvikling. Når jeg kom opp på A-laget så hadde jeg trent litt med A-laget før, men jeg hadde ikke hatt det som en hverdag. Det var noe helt annet. Man merker at tempoet på treningene er ekstremt mye høyere, men nå har jeg vent meg til det, sier han.

Lagkameratene er blant andre tidligere utenlandsproffer og landslagsspillere. Aron stortrives med å spille side om side med profiler han har sett opp til.

– «Moa», Daniel Fredheim … Da jeg var seks år var jeg helt gæren etter dem og løp etter og skulle ha autografene. Nå er jeg sammen med dem mange timer daglig, sier han.

På sidelinjen står en annen profil. Hovedtrener Ronny Deila er spesielt kjent for sitt arbeid med å utvikle unge spillere.

– Jeg er veldig enig i måten Ronny Deila trener oss på. Han er flink til å lære bort. Hvis han kjefter ordentlig så må du bare tenke «takk», for det eneste han vil med det er å gjøre deg bedre. Og gjør du noe bra så roser han deg på en sånn måte at du er glad i ei uke framover, sier Dønnum.

JOBBER UTENFOR BANEN

Eidsvollingen pendler fra Råholt til treningsfeltet i Oslo. Rundt halv tre er han hjemme fra jobb, uten at arbeidet er over. Dønnum føler at han i det siste har fått betalt for en bevisst innsats i resten av døgnet.

– For meg handlet alt om hva som skjedde på banen, men ikke like mye utenfor. Nå er jeg nesten mer opptatt av søvn, kosthold, og hva man gjør før og etter kamp og trening. Det er også sånne ting som har gjort meg til en veldig mye bedre spiller etter at jeg kom opp på A-laget, sier Dønnum.

Aron forteller at han snakker med treneren hver dag. Det vanligste samtaleemnet er disiplin og viktigheten av å ha langsiktige mål.

– Ronny Deila vet hva han gjør og har en plan bak alt. Han er veldig opptatt av at jeg skal være helt klar, og at hvis han skal bruke meg så skal det like gjerne være fra start som å bytte meg inn, sier Aron.

Mange er opptatt av å slippe til på høyest mulig nivå så fort som mulig. Aron tror mentaliteten han og treneren dyrker fram har vært avgjørende for egen framgang.

– Jeg kunne kanskje fått debuten før, eller A-lagskontrakten tidligere. Jeg tror det har vært bra for meg at ting har tatt litt tid, og at det først har skjedd når jeg har vært helt klar for det, sier han.

Nå er Aron klar for mer. Mye mer.

– Målet mitt er at jeg skal starte hver kamp. Det er det jeg jobber for hver dag. Nå fikk jeg 20 minutter i den kampen her, men det er på en måte en start. Det gjør meg bare enda mer motivert. Dette er bare starten på noe stort for meg, sier Dønnum.

LES OGSÅ: Kløfta-keeperen stengte buret i vårsesongen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.