• LAGET: F.v.: Ståle Granheim, Jarle Granheim, Morten Sand, Geir Busterud (ikke med på sykkelturen) og Jonas Aslesen Hvalbye.

På innsamlingsaksjonens Facebook-side, Kjærlighetens styrkeprøve, skriver turfølget at Morten Sand aldri ville meldt seg på Birken, verken på ski eller sykkel, frivillig. Hans kjære kone gjorde det for han, for at han skulle komme seg litt ut. Morten gjennomførte med stil. Nå er han påmeldt den store styrkeprøven fra Trondheim den 15. juni. Det var kona som meldte han på også her, men denne gangen stiller han som enkemann. Mortens kone, Susan Sand, gikk bort på grunn av sykdommen ALS i oktober 2017. Hun ble 35 år. Styrkeprøven går fra Trondheim til Oslo, 543 kilometer gjennom vær og vind.

– VELDIG MOTIVERT

– Jeg synes jo det er veldig langt. Men når jeg ser innsamlingsaksjonen og hvordan summen øker så blir jeg veldig motivert. Jeg har jo fått utfordringer fra Susan før, så jeg tenker å prøve å fullføre denne også, sier Morten til EUB.

I høst hadde Morten naturligvis annet enn trening å tenke på, men denne sesongen har han fått lagt ned en del treningstimer både ute og innendørs. I en slik prosess som han går gjennom tror Morten at trening og aktivitet kan være til stor hjelp.

– Ja, og det var sikkert noe av grunnen til at hun sendte meg til både ski-Birken, sykkel-Birken og andre ting. Hun ville nok ikke at jeg bare skulle sitte der hele tiden, sier Morten.

De er fire mann som sykler i Mortens gruppe til inntekt til forskning på ALS. Resten av laget består av Jonas Aslesen Hvalbye, Ståle Granheim og Jarle Granheim. De to sistnevnte er søskenbarn av Susan.

– Kusina mi var gift med Morten og hadde ALS, og da vi uansett skal sykle siden hun hadde meldt ham på, koster det oss lite å samtidig promotere en sak som jobber for å gi hjelp til dem som blir rammet av dette, sier Jarle Granheim.

– HELT VILT

Målet er å samle inn hundre kroner for hver kilometer, altså 54.300 kroner. På de to første dagene hadde de allerede nådd over 45.000 kroner. Responsen har vært over all forventning for Morten.

– Det er helt vilt. Jeg så ikke dette for meg. Innsamlingen sprer seg og det er veldig bra, sier han.

Morten er svært glad for å kunne bidra til å bekjempe denne sykdommen.

– Jeg synes det er veldig fint at vi får det til. Det å se sin kjære visne og dø, sakte, men sikkert, er noe jeg ikke unner selv min verste fiende. Responsen på innsamlingsaksjonen viser at det nytter å prøve å gjøre noe, sier han.

LES OGSÅ: Sykkeldronninga fra Nordkisa

FAKTA

  • Morten og turfølget sykler Den store styrkeprøven til inntekt for stiftelsen ALS Norsk støttegruppe.
  • ALS Norsk støttegruppe har som formål å støtte forskningen på sykdommen ALS (Amyotrofisk lateralsklerose), samt behandling av sykdommen.
  • Stiftelsen har også som formål å øke livskvaliteten for de med ALS, og for deres pårørende.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.