Å bli legende i vintersportslandet Norge innebærer langt mer enn å vinne en medalje.

– Jeg er så vanvittig glad på Ragnhilds vegne. Dette fortjente hun virkelig, sa langrennsdronningen gjennom alle tider, Marit Bjørgen etter sin bronsemedalje.

Det er en del utøvere som kan levere topprestasjoner men som allikevel ikke får legendestatus. Tenk bare på Bjørn Dæhlie, Tormod Knutsen og Thomas Alsgaard. Alle hadde det lille ekstra i tillegg til at de var fantastiske idrettsutøvere i sin tid. Tormod, for eksempel skriver fortsatt autografer og smiler og småprater med alle som har et ønske om det. Og Tormod tok sitt OL-gull i 1964.

Eksklusiv bygd

Det er en rimelig eksklusiv klubb de som sikrer seg et gull i et olympisk mesterskap. Den viktigste årsaken er naturlig nok at det er fire år mellom hver gang. Det finnes heller ikke en eneste utøver som ikke gjør alt for å prikke inn toppformen til en OL-øvelse.

Det er heller ikke mulig å ikke forundre seg over den lille bygda sør i Nannestad som har bøttevis av internasjonale mesterskap. Bjørn Dæhlie var en råtass i årevis og Thomas Alsgaard var seig til å sope inn medaljer. Og nå er det Ragnhilds tur. Alle tre er bosatt på et lite område som knapt er stor bok til ei sprintløype.

Lars Erik Eriksen bor noen kilometer unna og det er heller ikke mange mil verken til Tore Ruud Hofstad i Hurdal eller vår lokale alpinkonge Ole Kristian Furuseth.

HERLIG FAMILIE

Ragnhild kommer fra en fantastisk familie. Brødrene Anders, Håvard og Magne er allerede i norgestoppen eller tett oppunder.

I alle år er det langrenn som har vært den store idretten i familien. Pappa Bjørn er en stillfaren kar med store kunnskaper om skismøring. Det er ikke få tusen skipar Bjørn har preparert opp gjennom åra. Både han og kona Liv der dessuten med i den harde kjernen rundt Åsen IL når det gjelder dugnadsinnsats.

Kona Liv er for øvrig søster til Anders Bakken fra Lillehammer. Han var en meget god langrennsløper på sin tid, og husker jeg ikke helt feil vant han 7-mila ved en anledning.

STEG FOR STEG

Det som gjør langrenn til en spesiell sport er at man aldri blir best uten at man utvikler seg over tid. Dette er kanskje et litt snodig utsagn med tanke på Johannes Høsflot Klæbo som knapt var konfirmert før han «knuser» all motstand. Poenget er imidlertid at han er et ekstremt talent og et unntak. Alle andre må utvikle seg sakte, men sikkert over lang tid.

Det har Ragnhild gjort. År for år har hun stadig vekk blitt bedre. Hun er verdensmester i juniorklassen og hun er VM-vinner i U-23.

FLOTT MENNESKE

Torsdagens gullvinner er ikke bare vanvittig god til å gå på ski. Hun er et nydelig menneske, som person og hvordan hun framstår. Ragnhild er et uvanlig reflektert menneske. Hun er høflig og hun er lynende intelligent. Hvis jeg ikke husker feil hoppet hun over et klassetrinn på skolen. For alle som kjenner skoleverket, vet at det ikke er en enkel prosess.

Hun er så langt fra brautende det er mulig å komme. Hun vet knapt hvordan det er å være arrogant og nedlatende. Hun er rett og slett et flott menneske det er lett å bli glad i.

Landslagskollegaene hennes har også registrert hennes egenskaper og kunnskaper. Derfor et hun tillitsvalgt og må dermed ta opp kampen overfor sjefene rundt landslaget.

HUN ER TØFF NOK

Jeg må imidlertid innrømme at jeg opp gjennom årene har trodd at Ragnhild var litt for snill og ikke tøff nok til å ta knekken på verdens aller beste. De siste årene er disse tankene gradvis blitt borte. Hun har alltid tatt en rolig start på løpene, men har samtidig avsluttet råere enn de fleste. Den siste tida har hun slått til hardere fra start og avsluttet like sterkt som før. Det viser en tøffhet.

Ragnhild slo Charlotte Kalla med 20 sekunder. Det er utklassing på en 10-kilometer. Marit Bjørgen ble slått med halvminuttet.

Og da hun hadde fått på seg litt varme klær var hun førstemann frampå til å gi en god klem både til sølvvinner Kalla og alle lagvenninnene som trengte både trøst og klem. En utslitt utenlandsk utøver klarte ikke å ta av seg skiene sjøl. Det gjorde Ragnhild. Det var ikke en gest rettet mot pressen og alle fotografene. Det er bare sånn Ragnhild er.

En ny lokal legende er født – og OL er slett ikke over!

LES OGSÅ: Gulljubel hos familien Haga 

LES OGSÅ: OL-kongen Dæhlie: - Jeg bøyer meg i støvet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.