• SER FRAMOVER: – I stedet for bare å trene har jeg helt siden i våres analysert mine styrker og hvilke distanser jeg skal satse på i vinter. Jeg vil ha oversikt og har blitt mer ekstrem på det.
  • TAR IKKE AV: – Når det kommer til tid i jaktstart er det en fordel å komme bakfra, så hvis jeg noen gang klarer å vinne et individuelt løp på en annen måte tror jeg det vil være mye større.
  • I LYSENDE FORM: Ragnhild Haga har lyktes med målet om å begynne sesongen sterkt. – Formen har vist seg å være et hakk over det jeg hadde trodd, så det er veldig gledelig.
  • MYE BRUKT: Hytta på Sjusjøen er søsknene Haga sitt andre hjem. Denne uka var Anders og Ragnhild på plass for å trene og koble av.

Under verdenscupåpningen på søndag tok Ragnhild Haga sin aller første verdenscupseier og en pallplass i sammendraget. Da hadde hun helgen i forvegen gitt et varsel om hva som var i vente ved å bli nummer to og fire på den nasjonale sesongåpningen. Tre dager etter milepælen i Finland kunne Holter-kvinnen feire nok en triumf. Denne gangen i kortspillet Idiot.

– Denne hytta er gull verdt å ha for meg mellom renn. Det er stille og rolig her, og godt å komme hit for å trene og koble av, sier Haga til EUB.

HAR SELVTILLIT OG FLYT

Med ny verdenscupkonkurranse på Lillehammer til helgen ble familiehytta på Sjusjøen et naturlig sted å tilbringe uka. Sesongstarten innebar karrierens første verdenscupseier gjennom at Ragnhild hadde raskeste tid på den avsluttende jaktstarten. Selv er Åsen IL-løperen mest fornøyd med at avslutningen holdt til en pallplass i minitourens sammendrag.

– Før har jeg som regel slitt med å gå fort i starten av sesongen. Da blir man litt frustrert og begynner å tenke på om man har trent riktig. Så har det som regel løsnet etter hvert, men det er fint å få en god start for å få mer selvtillit og flyt. Nå er jeg der jeg vil være, pluss litt til. Det er jo veldig bra i en OL-sesong, sier Haga.

Familien fra Holter kjøpte hytta da Ragnhild var ti år. Her har de tilbrakt mange ferier opp gjennom årene. Med også brødre som satser på langrenn har den blitt en stadig viktigere del av hverdagen.

– De siste årene har vi fått foreldrene mine til å lage et ekstra bad, kjøpe ny tv og skaffe internett. Vi har oppgradert siden jeg og brødrene mine er her såpass mye. I fjor var Magne her nesten hele vinteren, så vi fant ut at det var greit å gjøre det mulig å være her over tid, sier Ragnhild.

Far i familien er veldig nøye på at alle må skrive i hytteboka. Dermed har de full oversikt over hytteoppholdene.

– Jeg tror jeg hadde 40 døgn her i fjor, og Magne nesten 100. Så denne hytta blir mye brukt, sier hun.

TRENER MED BRØDRENE

Magne er hjemme i Holter og henter seg inn etter operasjon, men da EUB besøker Ragnhild i hytta kommer yngstebror Anders inn ytterdøra. Ikledd Åsen IL-jakke har han gått lenger i sporet enn hva Ragnhild gjorde på sin første av to treningsøkter for dagen. Selv om storesøster er utøver på verdens beste landslag finner Ragnhild fortsatt tid til å følge opp brødrene.

– I oktober var jeg, Magne og Anders på en liten samling sammen i Torsby. Så har vi vært litt her på hytta. Jeg tror faktisk det er lenge siden jeg har trent så mye sammen med dem som jeg har gjort nå, sier hun.

Mens Anders er tilbake i aksjon etter skadetrøbbel i oppkjøringen, ble den nasjonale sesongåpningen Magnes siste renn på en god stund. Den helgen på Beitostølen, hvor Magne sleit og det ble tydelig at han måtte gjennom en operasjon, leverte Ragnhild en råsterk 2.- og 4.-plass.

– Han gikk først av oss på Beito, og jeg ble lei meg på hans vegne fordi jeg vet hvor mye det betyr for han. Det var skikkelig kjedelig. Jeg skulle gå renn rett etterpå, så jeg måtte jobbe med meg selv for å være ordentlig i rennmodus. Det betyr mye for meg at brødrene mine i hvert fall får ut det de er gode for. Men Magne kommer nok sterkt tilbake, så kan vi ta oss av familiens ære så lenge, sier Ragnhild i retning Anders, og får et nikk i retur.

OL-PLAN

Går det som Ragnhild vil, skal det for hennes del være hele Norges ære som står på spill. Før sesongen uttalte hun til EUB at ambisjonen er å spille en hovedrolle under vinter-OL i Pyeongchang, 9. til 25. februar. 26-åringen er lei av å være reserve til store mesterskap. Selv om den gode sesongstarten har overgått egne forventninger har det hele vegen vært planen å vise god form før jul.

– OL kommer såpass tidlig og jeg er i en posisjon hvor jeg først og fremst må kjempe for å kvalifisere meg. For etter fjoråret var ikke det noen selvfølge. Derfor måtte jeg legge opp til at formen må være bra nå. Enn så lenge har det funka bra, så får vi håpe det fortsetter bra i rennene før jul. Det er i hvert fall det som er planen, sier hun.

Etter dette ser hun for seg jul og nyttår med mer fokus på trening enn resultater, for så å satse på en ny formtopp i et eventuelt OL. Haga tror jaget etter å vise seg fram nå i starten ikke vil bli til hinder for å være på sitt beste under lekene.

– Det skal være fint mulig å ha to toppformer i løpet av en sesong. Og det er realiteten i det norske laget. Det er mange utlendinger som kan trene mye og bare satse på en formtopp i OL, men når du er norsk så er det veldig få som er helt trygge. Det må man bare ta som det er, sier Haga.

Inn mot OL-sesongen har hun jobbet mye med å bli bedre i klassisk. Derfor ble 4.-plassen i denne disiplinen på Beitostølen en gedigen opptur.

– Det kan virke bakvendt, siden det kanskje er 10 kilometer fri som er min største mulighet i OL. Men inn mot mesterskap i fjor så opplevde jeg at de siste rennene ble mye brukt for å se på form, også i «feil» stilart. Jeg gjør dette for å få flere strenger å spille på, og at jeg ikke skal bli avfeid av et dårlig klassiskrenn. Det var litt det som skjedde i fjor, og selv om jeg har jobbet med klassisk i lang tid så bestemte jeg meg da for at jeg ikke vil være noen skøytespesialist. De fleste norske jentene er gode i begge deler og uten det blir man ofte vraket. Derfor må jeg stille litt sterkere, forklarer Ragnhild.

– VIKTIG PRIORITERING

Haga mener det er hardt arbeid på flere områder som gjør at hun hittil har lyktes med planen. Hun har lært mye av å være i landslagssystemet, og gjør fortsatt mye tradisjonelt treningsarbeid. Likevel har hun også plukket opp at mange av de beste har sine egne ting de tror på, som prosjekter å jobbe med på si. I tillegg til mer terping på klassisk-teknikk har Haga valgt å være hjemme fra høydetrening for blant annet å trene mer intervaller.

– Jeg tror det var en viktig prioritering fra min side, selv om det sikkert hadde gått fint om jeg hadde dratt til høyden også. Jevnt over har jeg vært enda mer systematisk og strukturert i alt jeg har gjort. Jeg har hatt mer overskudd. Jeg har kanskje stolt enda mer på planen min i år enn i fjor, så jeg har ikke blitt dratt med i «teamjag» og treningsiver. For all del, man må trene mye, men i fjor ble jeg kanskje litt for ivrig og etter hvert ble det ikke så mye overskudd eller kvalitet, sier hun.

Søndagens verdenscup er bare en svipptur unna hytta. Haga har bestemt seg for kun å gå søndagens 15 kilometer duatlon.

– Det blir veldig spennende. Jeg er spent for det ikke så ofte vi går duatlon, og da blir klassiskdelen nøkkelen. Jeg vet jeg er god til å skøyte på slutten, så hvis jeg har dagen så tror jeg det kan bli bra, sier Haga.

Som 26-åring er hun på et verdensdominerende elitelandslag der mange av hennes jevngamle har vært med i gamet lenge og oppnådd mye. Haga bruker egen sult for alt den er verdt.

– Jeg har på en måte måttet kjempe med nebb og klør for å kare meg inn både på lag og plasser i mesterskap. Så jeg er veldig motivert og kan håpe å ta noen på ekstra motivasjon, rett og slett. Hvis noen begynner å sovne litt så er jeg kanskje enda mer på hogget, sier Ragnhild, som allerede har skaffet seg gode kort på hånda.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.