Siden våren har medlemmer av Norsk Dragracing Gardermoen (NDRG) jobbet dugnad for å oppgradere Gardermoen raceway. Den nye banen skal innvies med et storstilt stevne ved navn Drag Challenge 2016 som går av stabelen fra 3. til 7. august. Banesjef Stian Hellem fra Nannestad hadde brukt nærmere 20 helger på det frivillige arbeidet før han for en måned siden tok med seg samboeren og datteren og flyttet inn i en brakke rett ved siden av banen.

- BEDRE Å BO HER

- I stedet for å jobbe litt, dra hjem, og jobbe mer dagen etter så er det bedre å bo her. Da får man gjort mer både senere på kvelden og tidligere om morgenen, sier Hellem.

Familien har sitt vanlige hjem på Jessheim i bakhånd, men metallboksen er innredet med alt de har behov for i en periode. Stian er uansett mest utendørs.

-Jeg står opp i 7-8 tiden om morgenen og legger meg rundt ett om natta. Så det går jo døgnet rundt, sier han.

24-åringen har pappaperm fra sin vanlige jobb som mekaniker. Det var familien som i sin tid brakte Stian inn i dragrace-miljøet, en interesse han nå fører videre til sin ni måneder gamle datter.

- Hun er glad i motor allerede. Hun smiler og ler uten å blunke når motorene starter, sier Hellem.

Også tre-fire andre dugnadsarbeidere har valgt å slå leir ved banen og bidrar når de ikke er på sine vanlige arbeidsplasser. Hver dag er mellom ti og femten andre innom for å ta i et tak.

- I september begynte vi å rive alt det gamle og rensket stedet. I vår begynte vi å lage det nye, og det har vært folk her stort sett hele tiden. Maskinene går som regel bare i helgene siden det er snakk om dugnad, sier Hellem.

GNIDD GUMMI OVER 100 TIMER

Fram mot 2018 skal hele anlegget oppgraderes, men i førsteomgang er det selve banedekket og det mest elementære for å holde konkurranser som skal på plass. Nylig ble det lagt en kilometer spesialasfalt.

- Nå har vi gnidd gummi i 105 timer for å få riktig underlag. Gummi mot gummi er bedre enn gummi mot asfalt. Så sprøyter vi på lim for å få enda mer feste, forklarer banesjefen, som også bidrar med logistikk på resten av området.

Ifølge NDRG blir Drag Challenge 2016 det største norske dragrace-arrangementet noensinne. Nærmere 250 team fra England, Danmark, Sverige, Finland og Norge er påmeldt til konkurransen. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kommer på besøk 3. august, mens ordfører Tom Staahle gjennomfører offisiell åpning den 6. august.

Det er for øvrig stor innsatsvilje blant flere klubber som holder til i samme område. Søndag gikk tusenvis av dugnadstimer opp i røyk da klubbhuset til NMK Gardermoen brant ned. Allerede før brannen var slukket ble ny dugnadsånd tent.

LES OGSÅ: Sesongen over for motocross-Madelen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.