DA det ble krevd aktiv tjeneste i forsvaret i Syria følte Yaser Hasan at han ikke hadde noe valg. Han måtte flykte fra krigen. Nå har han leilighet på Råholt og klar for å debutere på Eidsvoll Basket.

Det hviler en fred over Råholthallen denne kvelden. Snøfjonene har det ikke travelt. De danser på sin veg til bakken hvor de skal lyse opp den mørke høsten.

Kontrastene er store for 23 år gamle Yaser Hasan, som går smilende ved siden av meg på veg fra parkeringsplassen og inn i hallen. Yaser er en rømling. Han er en flyktning som har stukket av fra et krigsherjet land. Han bor ikke lenger sammen med sin far eller mor. Han fleiper og tuller ikke lenger med broren sin. Yaser er aleine i Norge, men han er trygg.

Nå behøver ikke Yaser frykte for flybombing, kuler eller granater. Han kan sove trygt og vite at han ikke vil bli vekket opp av soldater på natta for å innrulleres i hæren.

Nå skal han endelig få gjøre det han har lengtet etter så lenge. Han skal spille basketball. Idretten med den store ballen og to kurver som han behersket så godt da han bodde i Syria.

Manbij heter hjemstedet til syreren. Det ligger utenfor Aleppo - en by som er blitt kjent over hele verden på grunn av krigens grusomheter.

LES OGSÅ: Utvisninger ødela for Eidsvoll Basket mot Høybråten

MÅTTE REISE

- Jeg følte at jeg aldri hadde noe valg. Det ble forlangt at jeg måtte være med i de militære styrkene. Det var det aller siste jeg ønsket. Jeg så bare ett alternativ - å flykte, sier Yaser.

Han studerte engelsk litteratur og koste seg med å være DJ på kveldstid, men det var basketspillet som opptok mye av tida hans.

Yaser flyktet via Tyrkia. Han forsøkte først å gjøre som broren å komme seg over fra Frankrike til England. Men grensa var hermetisk lukket. Han endte opp i Norge og havnet på Nesna i Nordland. Det skulle gå ett år før han kom videre til en leilighet på Hjeravegen.

- Det ble veldig mange lange dager på mottaket. Det var lite å fylle tida med, men jeg fikk etter hvert tilgang til gymsalen og da ble det mye basketballspilling, smiler Yaser. Han spilte på det høyeste nivået i Syria, på klubbene Aljalaa og Hutteen Teshreen. Eliteserien besto av 12 lag og i det organiserte systemet var det tre divisjoner.

Yaser satt i et samarbeidsutvalg på mottaket og forsøkte å skape et fellesskap mellom folk fra en rekke forskjellige nasjoner og kulturer under oppholdet i Nesna.

VELKOMMEN

- Hei, velkommen til oss. Dette blir gøy. Basketspiller Simen Lundberg kommer ruslende for å ønske Yaser velkommen, med et bredt smil og ei utstrakt hånd.

Yaser er klar for et nytt kapittel i sitt liv. I morgen debuterer han i 1. divisjon på hjemmebane!

LES OGSÅ: Etter to kjappe seire, ble det tap for Eidsvoll basket

- En ressurs for oss

- Alt tyder på at Yaser vil bli en ressurs for klubben, sier Chriss Brohaug til EUB.

Syriske Yaser Hasan tok kontakt med flere norske klubber mens han bodde på flyktningemottaket på Nesna. Både Trondheim og Tromsø ville ha Yaser i stallen etter at han hadde vært på prøvespill. Ingen av de klubbene maktet imidlertid å få ordnet papirer eller å få skaffet en leilighet. Det klarte Eidsvoll Basketballklubb.

- Vi fikk en henvendelse via mail. Det faktum at han etter prøvespill hadde blitt tilbudt en plass på lag, viste at han åpenbart må være en god spiller. Derfor begynte vi å jobbe aktivt for å få ham til Eidsvoll - og vi lyktes, sier Chriss Brohaug.

- Nå har vi sett Yaser på noen treninger og det vi har sett fram til nå, så er han opplagt en god spiller. Jeg mener at han med stor sannsynlighet ville fått en plass på laget vårt da vi spilte i BLNO i fjor, slår Brohaug fast.

Og da er det i hvert fall plass på årets lag i 1. divisjon, legger han til.

- Det er jo helt åpenbart at hans grunnteknikk er veldig bra. Han har spilt basketball i mange år, sier Chriss.

Fos oss som klubb er det jo minst like viktig at han framstår som en hyggelig fyr og flott menneske. Han har vært med på treninger både for 11 og 15 årslaget og han er en dyktig instruktør.

- Som instruktør er det en stor fordel å kunne norsk. Yaser forstår allerede veldig mye norsk, men foreløpig snakker han ikke så mye. Men han skal på norskkurs i tida framover, sier Brohaug.

Eidsvoll Basket møter topplag

Søndag skal Eidsvoll Basket møte Nordstrand hjemme i Råholthallen i seriekamp i 1. divisjon. Og med Yaser Hasan som debutant.

Det er Nordstrand som er Eidsvoll Basketballsklubbs motstander hjemme i Råholthallen. Oslo-laget ligger på andreplass på tabellen med 11 poeng så langt i serien.

Poengmessig ligger ikke Eidsvoll langt bak, med sine ni poeng, men det er faktisk ganske mange lag mellom de to. Nordberg, Persbråten, Høybråten og Ullern ligger på rekke og rad på tabellen med Eidsvoll Basket på sjuendeplass.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.