Det norske herrelandslaget i håndball har kun gått et par meter innenfor svingdørene på Oslo Lufthavn før de fremste stopper opp.

«Gry, skal vi bare følge etter deg nå eller?»

Nei, denne gangen får gutta beskjed om å ta med seg bagasjen til innsjekkingskøen, på trallene hun sto klar med som den første ut av bussen, så går i stedet Gry Hege Knutsen alene til skrankene for å ta seg av papirene for reisefølget.

– Jeg sier ikke dette for å være hyggelig, men landslaget hadde faktisk ikke klart seg uten Gry. Det er hun som har kontroll på alt. Hva man skal ha med, hva man skal gjøre og ditt og datt. Uten henne så hadde landslaget ikke gått rundt. Det er for mange vimsehoder ellers, så hun har kontroll på alt og alle. Hun er på en måte motoren i laget. Vi tar oss av håndballbiten, så tar hun seg av alt annet, sier Danmark-proffen Espen Lie Hansen.

– MAMMA FOR OSS

EUB treffer landslaget på flyplassen mens det er på veg til Frankrike for å spille EM-kvalifisering. I rollen som team administrator er det Råholt-dama Gry Hege Knutsen sin jobb å blant annet sørge for at laget kommet vel fram.

– Vi kan vel si det sånn at hun ordner med det meste. Jobben hennes er å fikse alt og gjøre livet litt enklere for oss. Det er alt fra tøy og hva vi skal vite, planlegge og organisere. Det styrer hun med, sier stjerneskuddet Sander Sagosen.

Også vel framme på samling er hun tett på gutta.

– Hadde ikke «Grysja» vært her så hadde vi ikke hatt kontroll. Hun er en mamma for oss på tur. Hun er fantastisk og passer på. Jeg tror vi spør henne litt for mye, for vi spør om den minste ting. Men hadde vi ikke hatt henne så hadde ikke ting holdt sammen her. Hun er veldig viktig for oss, sier Joakim Hykkerud.

– DE ER BARNA MINE

– De maser hele dagen, men innimellom gjør de det bare for å terge meg. Jeg kjenner de såpass at jeg vet når de bare skal terge og ikke, sier Gry Hege.

Hun fikk jobben formelt i starten av 2009, etter at hun som resepsjonist på huset hadde hjulpet damelagets team administrator med å håndtere både dame- og herrelandslaget. I løpet av denne tiden har hun fått sterke bånd til mange av spillerne.

– De er barna mine, de er gutta mine. Jeg føler jeg har veldig omsorg for dem og passer på at de har det bra. Jeg prøver å ta vare på dem, hører om de har det bra og gir dem en klem. Så er jeg også profesjonell og streng når jeg skal være det. De har sine oppgaver med å hjelpe meg også, når jeg forteller at du tar den bagen og du tar den. Men de er veldig lydige, sier hun.

BLIR SOM BARN

VM-sølvet i Frankrike på starten av dette året står som det definitive høydepunktet til nå. Dette var håndballguttas aller første medalje i et mesterskap noensinne. Etter hvert som laget jobbet seg fram til finalen mot vertsnasjonen måtte Gry Hege flere ganger avbestille hjemreiser som var planlagt i tilfelle de ble sendt ut av mesterskapet.

– Det var supermorsomt og gøy å være med på. Vi har hatt mange sure nederlag før, men det er fortsatt mange av de samme gutta som var med og det er en fantastisk gjeng, sier hun.

Fantastiske, men som de selv sier, også vimsete. Koner har fortalt Gry om spillere som visstnok skal være svært ryddige på hjemmebane, men som «bare mister det helt og blir som barn» når de ser team administratoren.

– I samråd med resten av teamet lager jeg en dagsplan til dem hver dag. Når de skal sove, trene, reise og møte. Denne titter de ikke på, de spør heller meg. Og når de skal hjem fra samling så spør de om jeg ikke kan lage en dagsplan for de neste dagene også, sier hun.

REISELEDER

For et lag på toppnivå er det avgjørende for prestasjonen at transport går så smidig som mulig. Bortkastet energi og dårlig oppladning vises på banen. Noen ganger må flyreisene støttes av bussturer for å kutte tid, samtidig må hun ta hensyn til økonomi. Ikke alle flyselskaper godtar uten videre all overvekten laget ofte har med seg og er avhengige av.

– Det er mye som skal ordnes. Jeg må stole veldig mye på folk, for man vet aldri helt sikkert om bussen er der, eller om det hotellet er så bra som det skal være. Alt er veldig usikkert før du selv står der. Og når vi skal reise så bor gutta i mange forskjellige land. Når jeg skal få dette synkronisert, slik at vi drar og lander samtidig, er det ikke alltid de er like fornøyd med reisene mine. Men jeg sier at vi ikke er én person, men 30 stykker som reiser, sier Gry Hege.

– SKAL TIL EM

EUB snakket med Gry Hege også etter at hun og landslaget var vel hjemme fra Frankrike-turen. Kampen der nede endte 28–24 til hjemmelaget, men til sommeren venter nye kvalifiseringskamper til EM i Kroatia, januar 2018.

– Vi skal til EM, og vinner vi de to neste kampene så er det klart. Når det skjer i juni så er det bare å begynne å planlegge januar allerede, sier hun.

Uavhengig av landslagsaktivitet må hun nok uansett belage seg på å tilrettelegge for turer i sommer.

– Gutta ringer også og spør meg når de har private flyreiser, for de vet at jeg kjenner til de beste stedene for å søke etter billetter og så videre. De spør meg om alt, sier «Grysja».

LES OGSÅ: Håndballtalent fra Jessheim er klar for landets beste klubb 

LES OGSÅ: Vil ikke at Ull/Kisa skal bytte navn

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.