En tirsdag i mai satt Ull/Kisa-troppen i Bodø og spiste det siste måltidet før kamp. Brått begynte hovedtrener Vegard Skogheim å føle seg uvel, og den rutinerte sjefen ble tatt med til undersøkelser på sykehuset. Ull/Kisa hadde likevel en fotballkamp å spille. Plutselig var det assistenttrener Tomas Skaret Halvorsen som hadde hovedansvaret for å lede laget, 26-åringen som ikke engang var halvveis i sin første sesong med toppfotball. Dermed måtte han først improvisere talen i garderoben som skal gi rett tenningsnivå og taktiske påminnelser før innmarsj.

FORBEREDT

– Det var ikke superlett, for Vegard er veldig flink på akkurat det der og har lagt lista høyt. Men det var bare å si det jeg følte var viktig for kampen. Man er uansett forberedt på den, så det blir som å plutselig måtte holde et foredrag om det morsomste du vet om, sier Skaret Halvorsen.

Etter sykehusbesøket var hovedtrener Skogheim med flyet hjem etter kamp og tilbake på treningsfeltet dagen etter. Dermed kunne «vikarsjefen» se tilbake på en positiv og utviklende opplevelse, selv om de tapte oppgjøret mot ligaens beste lag.

– Alt var klart, matchplanen var lagd dagen før og vi hadde jobbet godt gjennom uka slik at det bare var matchen som var igjen. Men det var kjempegøy å oppleve, sier Skaret Halvorsen.

Da eidsvollingen for ett år siden tok fatt på jobben som Kisa-assistent uttalte han til EUB at han håpet å utvikle seg like mye som han hadde gjort i det foregående året som assistenttrener i Eidsvold Turn.

– Det har gått veldig bra og jeg synes jeg lærer noe hver eneste dag. Det er akkurat som jeg hadde håpet, sier han.

– OVER ALL FORVENTNING

Med assistenttrenerjobb som 26-åring, hvilket er svært ungt i toppfotballen, var han spent på hvordan det ville bli å jobbe med eldre spillere.

– Det har gått over all forventning. De tok meg veldig godt imot, og det ble jeg nesten litt overrasket over. Jeg var litt nervøs for det i fjor. De er lærevillige, samtidig som de har mange gode innspill som hjelper meg og Vegard, sier Skaret Halvorsen.

På Jessheim stadion er det kun et par meter fra assistentens kontorstol og til plassen hvor den nå ferierende hovedtreneren Vegard Skogheim vanligvis sitter. I det kvadratiske rommet er det likevel stor takhøyde.

– Det fungerer veldig bra mellom oss. Vi studerer, krangler, er enige og uenige. Det er sånn det må være, og ikke slik at den ene bestemmer alt om noe. Vi jobber sammen og utnytter styrker og svakheter hos hverandre. Vi må prøve å fjerne egoer og synsing og heller se ting fra utenfor vårt eget hode, sier han.

HAR LAGD RUTINER

Trenerduoen har ikke veldig adskilte arbeidsoppgaver, men hovedtreneren er veldig opptatt av det som skjer på banen. Dermed føler Skaret Halvorsen at han har hatt mest innflytelse på rutiner rundt laget. Alt som kan gjøre hverdagen med trening og restitusjon bedre for alle. Det innebærer blant annet at han har lagd store overordnede planer for trening og oppfølging av spillere, eller tatt grep som å bringe mat ut på banen rett etter kampslutt slik at restitusjonen kan starte så raskt som mulig når kampene kommer tett på hverandre.

– Jeg føler det er lurt å være god på alt som er enkelt, sier Skaret Halvorsen, som ikke er spesielt glad i å snakke om sin egen innflytelse.

– Men jeg tror kanskje jeg har fått de rundt meg til å bli litt bedre. Både spillere, støtteapparat og de andre her oppe på kontorene. Jeg tror ikke jeg har gjort så mye selv, sier han.

PERSONLIG UTVIKLING

Debutsesongen endte med 6. plass, kvalikspill til eliteserien og en historisk høy poengsum for Ull/Kisa. Nå jobber Skaret Halvorsen mot å gjøre Ull/Kisa enda bedre til neste år. Selv om han har blitt varm i trøya har eidsvollingen fortsatt samme tilnærming til vekst som person og trener. Over pulten henger et A4-ark med overskriften Tomas Skaret Halvorsens utviklingsmål, og undertitler med ordene «prioriteringer», «tydelighet på feltet», og «bli flinkere til å se hver enkelt og skape relasjon med spillerne». På to andre ark står det skrevet «budskap – hva vil du si» og «tydelighet gir trygghet», i store bokstaver.

– Jeg skal ikke bare ha det for meg selv, det henger der slik at folk skal kunne lese det og pirke på meg. Det er sånn jeg kan bli bedre, sier han.

FAKTA

  • Tomas Skaret Halvorsen.
  • Assistenttrener for A-laget til Ull/Kisa fotball.
  • 27 år.
  • Fra Eidsvoll, bor i Oslo.
  • Har tidligere vært assistenttrener i Eidsvold Turn, hvor han også var aktiv som spiller.
  • Har studert trenerrelaterte fag i England. Der bygde han først en bachelor med sports coaching og idrettsvitenskap, og senere en master of science i «Athletic Development and Peak Performance».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.