• NORGE: Juniorlaget med Tobias Yrvin, Martin Skogheim, Don Emini og Shamsudin Shamilov møttes på Jessheim før avreise til EM.

Aleksander Heian Wik kommer fra Bodø, men som aktiv bokser ønsket han et større kamp- og treningstilbud enn nærområdet kunne by på. Kraftpluggen vurderte først å flytte til toppidrettsgymnas, men til slutt falt valget Jessheim bokseklubb, Nannestad videregående skole og en hybel i Kverndalen.

– PASSET BRA PÅ ALLE MÅTER

– Jeg visste at folkene her er hyggelige og flinke. Det er et helt annet nivå enn oppe i Bodø. Og i tillegg er det veldig sentralt i forhold til flyplassen. Hvis jeg skal hjem er det 15 minutter med buss og så flyet. Så det passet bra på alle måter, sier Wik til EUB.

Det var Jessheim bokseklubb-trener Per Arne Skau som lanserte alternativet om å flytte til Jessheim. Han er også sportssjef i Norges Bokseforbund. Wik hadde tidligere besøkt byen i forbindelse med treningssamlinger, og vant sølv i Jessheim is- og flerbrukshall under fjorårets ungdoms-NM. Nå jobber han mot å bli norgesmester under årets mesterskap.

Kun 15 år gammel var det imidlertid ikke bare-bare å skulle flytte såpass langt på egen hånd.

– Jeg var litt redd for at jeg kanskje skulle savne mamma og sånt på kveldene, men det har faktisk gått veldig bra. Vi snakker på telefon så det er ikke noe problem, sier han.

LÆRER AV HVERANDRE

I klubben som fyller fire år ved årsskiftet er Per Arne Skau hovedtrener for blant andre den aldersbestemte landslagsbokseren Don Emini fra Jessheim. Også han går på Nannestad videregående, og Wik følger dermed Eminis treningsopplegg gjennom både skole og klubb.

– Det er veldig bra. Han ble jo kåret til den beste ungdomsbokseren i Norge i fjor, så det er et bra nivå og jeg lærer mye av å trene med han, sier Wik.

Som landsledende bokser på sin alder har Emini hatt et eget treningsopplegg adskilt fra de øvrige utøverne i klubben. Nå har han fått Wik med seg på dette opplegget, hvilket blant annet innebærer en sparringspartner og selskap på morgenøktene.

– Jeg synes det er mye bedre at jeg nå har noen i klubben å konkurrere mot. Å få utfordringer er bare topp og hjelper meg til å heve meg til neste nivå, sier Emini.

GODE VENNER

Wik er 01-modell, ett år yngre enn Emini, og de går begge idrettslinja på Nannestad videregående skole. Etter at de ble kjent på treningssamling i utlandet i fjor har vennskapet blitt stadig sterkere.

– Vi kommer veldig godt overens og man kan vi si vi nesten er bestevenner. Hvis man skal ta et steg som han gjorde, å flytte helt fra Nord-Norge og ned hit, så tror jeg man må være ganske trygg på folkene man skal trene med og miljøet man kommer til. Det er bra at han føler seg trygg her, for hvis ikke så tror jeg ikke at han hadde gjort det, sier Emini.

 Don i junior-EM

Don Emini er blant de fire norske bokserne som fredag reiste til Tyrkia for å delta i junior-EM.

– Jeg satser på å få medalje, og så håper jeg at de tre andre gutta også får medaljer. Det hadde vært veldig gøy, sier Emini.

Han utgjør Norges juniorlag sammen med Martin Skogheim, Shamsudin Shamilov og Tobias Yrvin. Laget er ledet av Per Arne Skau fra Jessheim bokseklubb under det ni dager lange mesterskapet.

 – Alle kjenner hverandre godt og er et team som er der for hverandre. Så jeg gleder meg veldig til en ny tur med dem, sier Emini.

Nylig vant han sølv i en større internasjonal turnering. 

– Jeg føler kondisjonen har blitt sterkere, og teknisk føler jeg at jeg har kommet et steg til. Utviklingen har vært veldig bra, sier han.

FAKTA OM JESSHEIM BOKSEKLUBB

  • Stiftet i januar 2014, med en base boksere som et par år i forvegen opprettet et boksemiljø gjennom en undergruppe av Jessheim kampsportklubb.
  • I februar 2016 flyttet klubben inn i kampsportlokaler ved Jessheim is- og flerbrukshall.
  • Satser på bredde og utvikling gjennom såkalt diplomboksing, men legger også til rette for spissing for utøvere på landslagsnivå.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.