• FELTRITT: Mathilde Sanders med ponnien Monroe Lad hjemme på Sand.
  • PARADRESSUR: Silje Marie Hamnes har et nært forhold til hesten Vivaldi som til daglig står på Algarheim.
  • SPRANGRIDNING: Andrea Bech og ponnien Elle Birken på Sundby Gård Midtre, Maura.

Europamesterskap i feltritt hadde blitt avholdt helt siden 1952 uten at Norge noen gang hadde vært representert. For to år siden bestemte en trio seg for å gjøre noe med dette. Blant dem Ullensaker rideklubb-rytteren Heidi Bratlie Larsen.

– MYE HARD JOBBING

– Vi som var på det laget har jo ridd sammen i mange år og kjenner hverandre godt. Så for to år siden satte vi oss ned og sa at dette var et mål vi skulle klare sammen som et lag. Det har vært mye hard jobbing så det er veldig gøy da man klarer det. En ting er at noen av oss skulle greie det, men at alle klarte det slik at vi fikk et lag i EM var jo slett ingen selvfølge, sier Bratlie Larsen til EUB.

Sommerens historiske EM-debut i Strzegom, Polen, endte med en 40. plass for Heidi. Det var 77. startende. Selv om hun hadde håpet på en noe høyere plassering er hun fornøyd med egen innsats i alle de tre greinene som utgjør feltritt.

– Det var veldig moro. Det er gøy å konkurrere mot de beste i Europa. Det er den verdensdelen som er størst på denne sporten så jeg vil si det er å konkurrere mot de beste i verden, sier Heidi.

Hun ble Norges aller første representant i feltritt-EM sammen med Hans Bauer og Ellen Kristina Hynne. For sportens del håper hun at bragden bare vil være en parentes i historiebøkene.

– Jeg håper at det vi har gjort nå vil vise seg å ikke være noen stor prestasjon i lengden. For det vil bety at sporten har blitt større her. Men kanskje kan vi da ha betydd noe for den utviklingen, sier Bratlie Larsen.

MYE I ULLENSAKER

Hun bor i Røyken, er født og oppvokst i Oslo, men vegen til eliten har gått via Gardermo-regionen og spesielt miljøet rundt Ullensaker rideklubb.

– Jeg har alltid drevet med hest nord for Oslo, fra Nittedal og oppover mot Gardermoen. Når jeg kom inn i feltrittmiljøet for om lag ti år siden, så ble det til at mye av miljøet mitt var der oppe. Når jeg kjøpte og hadde hest så var det der den var, og da Ullensaker rideklubb ble stiftet i 2006 var jeg en del av det. Derfor har det vært en selvfølgelighet å alltid representere den klubben, sier landslagsrytteren.

For tre-fire år siden tok hun et valg om virkelig å satse på feltritt. Hun valgte å investere i en ny hest og kjøpte gård i Røyken sammen med samboeren. Ved hjemmet har hun fått bygd opp en stall da dette er mer økonomisk enn å ha hesten et annet sted. Likevel fortsetter hun å involvere seg i ridemiljøet i Ullensaker.

– Det blir mindre fordi hesten nå går internasjonale stevner, men jeg prøver å hjelpe til på dugnader og stevner og få hilst på folk, sier hun.

Tidligere red hun 3–4 ganger i uka. Valget om å virkelig satse på feltritt innebærer mange treningstimer daglig, en innsats som går litt i ett med gårdsdriften.

– For å komme videre måtte jeg ta et valg om å være fornøyd der jeg var, eller om jeg skulle satse videre. Jeg synes dette er moro og jeg har veldig lyst til å bli veldig god, sier hun.

DRØMMER OM VM

I tillegg er det snakk om mange reisedøgn. Nylig tilbrakte hun en hel måned i England der sporten er folkesport på linje med hva langrenn er for nordmenn.

– Jeg fikk være med en av verdens beste ryttere og fikk trent og ridd konkurranser på større stevner. Det hever helt klart nivået mitt, sier hun.

Neste EM i 2019 er et naturlig mål, men før den tid er det verdensmesterskap i USA. Bratlie Larsen ønsker å bli Norges første der også.

– Man blir jo sulten på mer når man får til noe og vil gjerne gjøre det bedre. Det hadde vært veldig gøy å ri VM neste år, men det er i USA så det krever mye kapital. Men det er en drøm, sier hun.

MANGE LOKALE I EM

Heidi Bratlie Larsen er historisk i norsk sammenheng, men flere andre ryttere fra Gardermo-regionen har vært i aksjon i Europamesterskap denne sommeren.

Sprangrytter Andrea Bech fra Nannestad ble nummer fire i EM for ponni i Ungarn. Drøbak Rideklubb-rytteren ble for øvrig også nordisk mester både individuelt og i lagkonkurransen under det nordiske mesterskapet noen uker tidligere.

Glenn Tore Finstad fra Nannestad Hestesportklubb var førstereis i EM i distanseridning i Belgia. Han måtte avbryte konkurransen etter at hesten pådro seg en skade underveis.

Mathilde Sanders fra Sand var Norges eneste feltrytter i ponni-EM, og kunne dra hjem som nummer 31 og eneste nordiske feltrittekvipasje som gjennomførte mesterskapet helt ut.

Jessheim-jenta Silje Marie Hamnes ble tatt ut som førstereserve til EM-troppen i paradressur etter at hun tidligere på sommeren vant to gull og ett sølv fra sitt første nordiske mesterskap.

Unge Martine Dyngeland fra Steinsgård var blant de åtte nominerte til EM i sprangridning, men ikke blant de fem som fikk reise.

Feltrytter Emilie Laumann fra Nannestad kvalifiserte seg til EM for sin klasse junior og ungdom, men forbundet sendte ingen fra denne årsklassen til mesterskapet i Irland. Hun vant for øvrig sølv under nordisk mesterskap i feltritt.

Stine Skedsmo, bosatt på Ekornrud, tok lagsølv under nordisk mesterskap i feltritt.

NM-HELG

Flere av disse lokale utøverne skal denne helgen måle krefter med norgeseliten. NM i dressur går av stabelen i Fredrikstad, mens feltritt-NM arrangeres i Lillestrøm.

FAKTA

FELTRIDNING

Feltritt som konkurransegren består av tre forskjellige delprøver på ett og samme stevne; dressur, sprang og terrengprøve. Feltritt er krevende både for hest og rytter og fordrer solide basisferdigheter i både dressur- og sprangridning. God kondisjon, styrke og balanse for hest og rytter er avgjørende for å lykkes i feltritt.

Dressurprøven skal vise hestens rene og frie gangarter, fremadbydning og lydighet. Felrittet eller utholdenhetsprøven som det ofte kalles, skal teste hestens utholdenhet, hurtighet, mot og sprangferdigheter i terrenget. Terrengrittet består av faste hinder satt opp i skog og mark. Der forserer man hinder som banketter, vannkompleks, grøfter og andre faste hinder som blir bygget ut i fra naturen som er på stedet. Sprangprøven skal vise at hesten er villig, energisk og lydig på en bane med nedslagbare hinder.

DRESSUR

Hesten skal utføre øvelser i et program i harmoni med sin rytter, som uten synlig anstrengelse skal bruke små og umerkelige hjelpere. Hesten skal gi inntrykk av at den utfører øvelsene av seg selv.

SPRANGRIDNING

En sprangkonkurranse er en utfordring der hest og rytter (ekvipasjen) i samarbeid settes på prøve under varierende forhold, på en bane med forskjellige typer hinder. Gjennom konkurransen skal hesten vise sin kapasitet, energi, forsiktighet, mot og lydighet. Rytterens hovedoppgave er å få frem det beste i hesten og i seg selv som rytter.

Det konkurreres i Norge i klasser med hinderhøyde fra 50 cm til 160 cm, som er Grand Prix nivå. I de fleste sprangkonkurranser er både ridefeil og tiden tellende for resultatet. Ridefeil kan være vegringer, nedslag av hinder, feilridninger eller overskridelse av tid. Vinneren av en konkurranse er den ekvipasjen som gjennomfører rittet med færrest mulig feilpoeng og/eller rasketst mulig tid, avhengig av bedømmelsesmetoden. Det er egne klasser for hester og ponnier i Norge.

DISTANSERIDNING

Distanseridning vil si ridning over lengre distanser for å prøve hestens utholdenhet og hurtighet. Samtidig skal rytterens kjennskap til hesten, dens gangarter og evne til å ta seg frem i terrenget prøves.

Kilde: Norges Rytterforbund

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.