• MOT SENIORER: Ødemarksbakken fikk sin seniordebut i Nannestad FK. Foto: Steffen Zachariassen
  • DEBUTEN: Ødemarksbakken fikk sitt første innhopp i 1. divisjon borte mot Sandefjord. Foto: Thomas Hansen
  • OPPRYKKSFEST: Kristoffer Ødemarksbakken og Markus Furseth på lagfest ved Hydranten for å feire opprykket fra 2. divisjon. Foto: Thomas Hansen

– Dette bildet har jeg faktisk i stort format på veggen hjemme i Maura hvor moren min bor. Det er et veldig kult bilde, sier Ødemarksbakken om fotoet fra en EUB-reportasje på Norway Cup.

– Jeg hadde vel akkurat scoret. Jeg spilte midtstopper helt til fjerdeklasse men dette var mitt første år som spiss og da begynte jeg å score mye mål, sier han.

Siden har Ødemarksbakken scoret mange mål. Såpass mange at han denne uka hadde sin første trening med eliteserielaget Lillestrøm.

– På den tiden hadde jeg en drøm om å komme dit jeg er nå. Det var gøy å spille og jeg trente mye med kamerater i hagen og på Bjerkesletta. Grunnen til at jeg ble spiss var kanskje at jeg trente så mye avslutninger det året sammen med faren min. Vi sto kanskje to timer om dagen og bare skjøt, sier «Bakken».

I sin siste hjemmekamp for Ull/Kisa, på tampen av oktober i år – gjentok han målfeiringen med å gripe tak i egen trøye.

– Det kom naturlig. Det er drakta, det er logoen, det er klubben. Bjerke betydde mye for meg, og kanskje markerte jeg at også Kisa har betydd mye, sier Ødemarksbakken, som spilte fem sesonger i gult og grønt.

SKUMMEL OVERGANG

2012: På sin aller første Ull/Kisa-trening satte Ødemarksbakken seg mellom Eirik Soltvedt og Kristian Flittie Onstad i garderoben. Via seniordebut i Nannestad FK var han hentet til Ull/Kisa der han som junior skulle trente fast med A-laget fra første stund. Mennene han plutselig satt ved siden av på Jessheim var kjent som store spillere i Kisa, og vel så store personligheter.

– Jeg husker det var ganske skummelt. Det var profiler, store navn som Onstad, Soltvedt, Kim Holmen og de gutta der. Jeg ble fort flyttet til den andre siden av garderoben hvor juniorene og de yngre var. De trengte visst plass, sier Bakken og smiler.

Det tok imidlertid ikke lang tid før unggutten ble varm i trøya. Før 2013-sesongen ble han belønnet med sin første proffkontrakt. Et stort høydepunkt som snart ble etterfulgt av et annet. På sommeren var 17-årige Ødemarksbakken med A-laget til bortekamp mot topplaget Sandefjord. Foran 2247 tilskuere varmet han opp og gjorde seg klar for å bli byttet inn til sin aller første kamp på 1. divisjonsnivå.

– Rett før jeg skulle inn hørte jeg noen Sandefjord-fans på tribunen rett bak meg skrike «han der kan ikke være gammel nok til å spille her». Jeg så vel ganske ung og nervøs ut, sier «Bakken».

Kampen endte uavgjort, uten at nykommeren gjorde seg bort. I intervjuet med EUB etter kampen sa debutanten at nivået ikke var veldig skremmende.

– Det var mange folk på tribunen og jeg ble kastet til ulvene, men det var en positiv opplevelse, minnes han i dag.

AVGJØRENDE VEIVALG

2014: Den organiserte treningsøkta på Jessheim stadion er over og de fleste spillerne har gått i dusjen. Det har ikke Ødemarksbakken. Ved den ene 16-meteren står han og skyter på det tomme målet. Igjen og igjen. Etter å ha spilt andre og tredje serierunde det året fikk han kun tillit i en kamp til hele den vårsesongen. Etter at EUB oppsøkte ham underveis i egentreningen lød tittelen den gang «Ødemarksbakken har tatt seg selv i nakken». Talentet fortalte at han nå hadde bestemt seg for å bli bedre på kosthold, trening og alle de små tingene som må til for å lykkes på toppnivå.

– Jeg veide kanskje 7–8 kilo mer enn nå. Jeg var for tung, for treg, og gikk litt på trening for å bli trent og ikke trene selv. Jeg følte jeg var litt i ferd med å dette ut av fotballen. Det ble lite spilletid mens jeg følte at jeg burde spilt meg inn på laget slik ambisjonen var før sesongen. Det gikk litt trått, samtidig som det var siste året på skolen med mye annet som skjedde. Jeg var kanskje ikke nok bevisst på hva som skulle til for å bli god. Det halvåret var ganske dårlig, en liten «down», men så tok jeg meg selv i nakken, sier «Bakken».

Han lærte spesielt mye av samtaler med spillerutvikler Per Brogeland. Mange små detaljer fikk ham tilbake på rett spor.

– Det var et veivalg, og uten hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Hadde jeg fortsatt i den stilen ville jeg kanskje vært en middels 2. divisjonsspiller nå. Men jeg tok grep og fikk resultater ganske raskt. Det kan være fint å få en «down» for å bli påminnet at det ikke går av seg selv, sier han.

Den samme sesongen fikk hele Ull/Kisa en nedtur, med nedrykk til 2. divisjon. Til ny sesongstart, med nye holdninger, var Ødemarksbakken fast bestemt på å stille så forberedt som mulig.

-Jeg tror jeg aldri har trent så hardt som den vinteren. Da trente jeg egentrening hver dag, selv om vi hadde fri. Det var løp, styrke og fotball på snøen ved Nannestad kunstgress. Det har blitt mange timer der og på Bjerke stadion når jeg bodde hjemme, sier «Bakken», som siden har flyttet til Jessheim.

GJENNOMBRUDDET

Han fikk lønn for strevet og spilte seg til fast plass på laget da Kisa rykket opp og kunne feire med fest på Hydranten. Etter to slitesesonger tror han det var viktig for utviklingen å få kjenne på vinnerfølelsen igjen.

– Vi var vant med å tape, men å få det året hvor det fløt bra var viktig for å få vinnermentalitet. Det ble gjennombruddsåret hvor jeg spilte meg til fast plass på A-laget til Kisa, og jeg føler jeg har bygd videre på det de to siste årene, sier han.

2016: Ødemarksbakken kunne juble for sitt aller første 1. divisjonsmål, hjemme mot rivalen Strømmen, og etter 2016-sesongens siste kamp kunne hele laget juble enda høyere for at klubben overlevde i ligaen. Stemningen var imidlertid en helt annen med 45 minutter igjen av sesongen, der spillerne satt i garderoben på Gjemselund med en stilling som ville gi nedrykk. Ull/Kisa, som før denne siste serierunden ikke hadde vunnet en eneste bortekamp hele sesongen, måtte slå tilbake for å unngå nedrykk. Etter pause spiller Ødemarksbakken fri Jan Tore Amundsen som fikk straffe. Etter Fredrik Krogstads redusering fra krittmerket sendte samme mann Kisa i ledelsen da Ødemarksbakken skaffet frispark i drømmeposisjon. Kisa vant 3–2.

– Jeg tror dette var den viktigste kampen i Kisas historie. Det så stygt ut i pausen, men så hadde Vegard Skogheim en veldig motiverende tale i pausen om at det bare var ett mål som skulle til siden vi ville greie oss med uavgjort. Etter kampen var det en kjempelettelse, sier Ødemarksbakken.

TIL TOPPEN

2017: Ødemarksbakken peker mot himmelen etter å ha scoret mot Strømmen. Få sekunder senere er han omfavnet av lagkamerater. Denne mandagskvelden på Jessheim stadion er de glade for så mye mer enn bare målet. Helgen før hadde Kristoffer mistet sin far etter lang tids sykdom. Likevel fant han styrke til å spille, og attpåtil avgjøre lokaloppgjøret for Kisa. Kristoffer, som er fetter til tidligere langdistanseløper Sindre Buraas, tror mental styrke ligger i slekta.

– Det var egentlig en tung periode, men kanskje er det en mentalitet jeg har arvet fra familien. Sindre, en kar fra Hurdal som trener med de beste og slår gjennom som friidrettsutøver har veldig god mental styrke. Det samme med faren min, som var veldig sterk psykisk. Han var jo syk i 15 år, og skulle sånn sett egentlig ikke levd så lenge. Det viser hvor sterk han var også. Etter at det skjedde så tenkte jeg at jeg skulle snu det og bruke det til noe positivt. Det målet jeg scoret der var starten, sier Ødemarksbakken.

Karrieren skjøt fart. Fortsettelsen førte til totalt 12 scoringer og fem målgivende pasninger i en sesong der Kisa kom helt til kvalikspill for eliteserien. I sin siste seriekamp på Jessheim stadion visste han at supportergrupperingen skulle takke ham av etter kampen. Ødemarksbakken svarte med å score hat trick før han blant annet ble tildelt en rose av en ung supporter ikledd drakt med navnet «Bakken» på ryggen.

– Litt rart, for det føles ikke som om det er lenge siden jeg selv var gutt, sier han om heltestatusen.

Kisa ble slått ut i første runde av kvaliken, men med LSK-kontrakten inngått på høsten er Ødemarksbakken uansett klar for neste års eliteserie.

– Det er hardt arbeid og selvtillit som har gjort at jeg har slått gjennom i år. Jeg trente mye avslutninger i vinter og sto vel igjen etter hver trening og skøyt. Det har hjulpet. Jeg har også byttet side til venstre og gått mer rett på mål. Jeg har hatt enda mer troen på meg selv. Jeg har kanskje funnet tilbake til troen på at jeg er en målscorer, slik som jeg hadde i barndommen, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.