• EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.
  • LEDER AN: Janet Bredesen har bare positive erfaringer med å være trener for Ull/Kisas håndballherrer.
  • TEAM: Trener Janet Bredesen og lagleder Torhild Engebretsen.
  • LYDHØRE: Janet Bredesen og lagleder Torhild Engebretsen opplever at spillerne på herrelaget hører ekstra godt etter når Janet snakker.

Janet Bredesen legger ikke skjul på at hun på forhånd gjorde seg noen tanker om hvordan det ville bli å lede et herrelag i håndball.

– Jeg tenkte liksom at herrer er bedre enn damer. «Oi, jeg har aldri trent herrer før, hvordan blir det, er jeg god nok til det?». Men jeg hadde jo ingen grunn til å tenke sånn, for jeg sitter ikke med noen dårlige erfaringer. Det er vel bare noe som ligger der på grunn av gamle fordommer, sier Janet.

BARE POSITIVE OPPLEVELSER

Etter drøyt to år som trener for Jessheim-laget kan hun konstatere at kjønnsforskjellen ikke var noe å bekymre seg for.

– For meg har det bare vært positive opplevelser. Jeg opplever overhodet ingen utfordringer ved at jeg er kvinne, og det er en takknemlig gjeng jeg får trene, sier Bredesen.

Hun har tidligere trent yngre guttelag og kvinner i alle aldre.

– Herrer er en enklere gruppe å trene enn jenter. De er som menn flest, reale og sier det som det er. De legger ikke noe imellom, slik at du aldri trenger å lure på om de mener at du tar feil avgjørelse. Da sier de ifra og det synes jeg er veldig fair, sier Janet.

Hos motstanderlagene i 3. divisjon har hun kun møtt herretrenere. Janet mener en forklaring på fraværet av flere kvinner kan være at trenerrollene på dette nivået ofte ender hos tidligere spillere fra høyere nivåer, og at det kanskje heller ikke er så mange damer som ønsker å trene herrer.

– Men min opplevelse er det bare er sunt med kvinner inn, spesielt for kommunikasjonen, sier Janet.

UVANT FOR NOEN

Selv om hun ikke har møtt utfordringer internt har Janet og lagleder Torhild Engebretsen fra tid til annen bitt seg merke i at folk utenfra ikke umiddelbart ser i deres retning når de leter etter lagledelsen. Som et eksempel trekker Janet fram spillere utenfra som kommer uanmeldt på trening med ønske om å prøve seg. De oppsøker heller gutta på banen framfor ledelsen på sidelinjen.

– Jeg tror ikke det ligger noe bak det, men da har jeg og Torhild ledd litt av at de ikke kommer til oss. Det er nok fordi de er vant til at det stort sett bare er herrer som trener herrer, sier den kvinnelige herrelagstreneren.

MERKER STOR FORSKJELL

Janet Bredesen utgjør trenerteamet sammen med medtrener Jan Erik Johnsen og lagleder Torhild Engebretsen. Laglederen gjennom en årrekke opplever at en kvinnelig trener gir en annen dynamikk i herregarderoben.

– Jeg merket en stor forskjell når Janet kom inn. Når Janet snakker er de lydhøre, mens hvis en av de andre gutta eller mannlige trenere sier noe så har de alltid en motkommentar. Kanskje for at de skal være mer på lik linje, men når Janet snakker så er det stille og de gjør som de får beskjed om, sier Engebretsen.

Hun legger til at det kan handle vel så mye om pedagogikk eller personlighetstrekk, som kjønn isolert sett.

– Det er gjerne litt tøffere i 3. divisjon med flere spillere som har trappet ned fra høyere nivå. Det er klart du skal være tøff for å prate over dem, sier hun.  

Selv har laglederen funnet sin plass i en mer tradisjonell kjønnsrolle rundt laget.

– Jeg ser min rolle som «mamma» for hele laget selv om gutta har passert 40. Det ligger bare der og er noe jeg aldri har sett på som noe problem, sier Engebretsen.

ENGASJERER UNGDOM

Janet jobber til daglig som lærer ved Eidsvoll videregående skole. 

– I klasserommet prøver jeg å få fram hva kvinner har måttet jobbe for, og jeg opplever også at ungdommene i dag er veldig opptatt av at det skal være likt og rettferdig. Jeg har elleve land representert i min klasse, men opplever ikke at noen mener «dette skal kvinner ikke få lov til», eller «dette skal menn bestemme», sier hun.

Av saker innen kvinnekampen er Janet brennende engasjert i arbeid mot kjønnslemlestelse. Selve kvinnedagen markerer hun ikke like sterkt.  

– Jeg synes det er veldig bra at kvinner har fått mer rettigheter og at det har blitt veldig mye mer likestilling enn det var, men for meg er dette en dag som går forbi som alle andre dager, sier Janet.

Ull/Kisa tapte 21–28 i søndagens hjemmekamp mot Skedsmo. Laget trengte imidlertid ikke vente lenge på å revansjere seg, for allerede tirsdag kveld var det duket for nytt 3. divisjonsoppgjør. Til tross for at Haslum HK 2 topper tabellen klarte Kisa å ta seieren hjem med resultatet 27–31. Jessheim-laget ligger tredje sist på tabellen. Neste kamp spilles 18. mars med Vålerenga 2 som motstander i Jessheimhallen. 

FAKTA

  • Alder: 46  
  • Bosted: Råholt 
  • Yrke: Lærer ved Eidsvoll videregående skole og håndballtrener for Ull/Kisas herrelag 
  • Familie: Gift og to barn  
  • Utdannelse: Lærer

LES OGSÅ: Slik ble Ragnhild Haga olympisk mester 

LES OGSÅ: Landets største drillkonkurranse på Jessheim

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.