- Åsenrennet startet jo lenge før noen av oss var med. Det har vært en tradisjon som vi har båret videre, men så har vi på en måte ikke greid det. Men det er ikke fordi vi ikke har lyst, sier Åsen IL-ildsjel Roar Johansen.

Snømangel førte til at Åsenrennet ble avlyst i 2013, 2014 og 2015. Derfor ble det tidlig besluttet å ikke engang søke om å arrangere det historiske 2. juledagsrennet i år. Etter totalt 39 gjennomførte utgaver av Åsenrennet er tradisjonen satt på vent.

- TRIST

- Det er trist både for laget og skiidretten, sier Kai Sørum.

Rolf Hauger stemmer i. Han har vært rennleder for Åsenrennet de tre siste årene, hvor det til syvende og sist aldri har blitt noe av. Hauger overtok ansvaret etter Kai Sørum som ledet et tosifret antall utgaver før han måtte avlyse sitt siste. Etter tre strake avlysninger tok Åsen IL allerede i høst et valg om ikke å melde opp flere. Veldig mye av arbeidet gjøres på forhånd, som de siste årene har vist seg å være forgjeves - og med værutviklingen i minne har de ikke sett annen utveg enn å vente med å melde opp nye utgaver av Åsenrennet til et snøproduksjonsanlegg er på plass. Selv om de møter forståelse for avgjørelsen har Åsenrennets fravær vekket oppsikt.

- Folk ringer nå og lurer på om det virkelig stemmer at rennet ikke er meldt inn i terminlistene. De lurer på om det er riktig, sier Hauger.

Henvendelsene kommer fra langrennsmiljøer på steder som Sandnes i vest, Tønsberg i sør, Trondheim i nord og Sverige i øst. 2. juledagsrennet i Nannestad har betydd mye, for mange.

- Åsenrennet har jo vært et ikon, sier Johansen.

- Dette har vært stort og kjent gjennom veldig mange år. Og så har det jo ikke vært så mange andre renn som har gått i jula, sier Sørum.

GLEDE AV Å FÅ DET TIL

Han minnes 30-årsjubileet bedre enn noe annet renn han hadde ansvaret for.

- Det husker jeg ekstra godt, for da kjørte vi masse snø fra flyplassen. 36 lastebillass, men så regnet nesten alt bort den neste dagen. Så utpå ettermiddagen kom det heldigvis snø, sier Sørum med et smil.

Jobben med forholdene er en fellesnevner for årene med gjennomførte renn.

- Slitet med å få nok snø, mange dugnader med skuffer, det sitter spikret. Men så er det selvfølgelig gleden ved å få det til og å se på gode løpere som dukker opp. Det er stor glede å dele de øyeblikkene med folkene som har gjort jobben. Det er derfor man går man på også neste år, sier Sørum.

Også Johansen, som nylig ble hedret med årets frivillighetspris fra Akershus idrettskrets, trekker fram minner om dugnadsinnsatsen.

- For mange er julestria etterfulgt av at freden senker seg inn mot julaften. Sånn har det ikke vært her. For arrangementsfolket har det først roet seg på ettermiddagen 2. juledag, sier Johansen, og viser til fine evalueringer rundt de siste pølsene og kaffedråpene etter vel gjennomførte renn.

KLARER SEG UTEN INNTEKTENE

Tidligere har Åsenrennet vært den største arrangementsinntekten for idrettslaget. Penger de i stor grad har drevet laget på resten av sesongen. I fjor og denne vinteren har de meldt opp et annet renn senere på sesongen for å kompensere for inntektsbortfallet. Dette norgescuprennet er imidlertid for seniorer, med kun halvparten så mange som de 700-800 deltakerne på Åsenrennet, og uten samme inntekter fra startkontingent, parkering og kiosk. Dette er likevel nok til at klubben lever greit uten inntektene fra Åsenrennet. For ildsjelene i arrangementsstaben handler tradisjonen uansett mest om det sportslige.

- Og så handler det om å arrangere noe sammen, og å ha en happening når man har et så godt anlegg for å gjøre det. Da er det litt ergerlig å ikke ha snø til å gjennomføre det. Fortsetter det som de siste årene så tror vi det ikke er noen veg forbi enn å få etablert et snøproduksjonsanlegg. Men det har ikke vi råd til og da må det flere på banen, sier Johansen.

VIL INVESTERE MILLIONER

Selv med all sin historie er Åsenrennet fortsatt ett enkeltarrangement i året. Klubbledelsen understreker at etablering av snøproduksjonsanlegg er vel så viktig for at laget skal sikre de daglige treningsforholdene. Planleggingen er allerede godt i gang. Klubben har innhentet priser for utbygging over tre trinn til totalt fem millioner kroner. Med halvparten på plass kunne de sikret forholdene fra da kuldegradene setter inn. Ledelsen trekker fram at de har naturgitte forutsetninger med seg, ved at Røtterudmoen er kjent som et «kuldehøl» med mange kuldegrader og en stri og kald elv rett ved stadion. De opplyser at eksperter mener dette gir de beste forhold for snøproduksjon på Øvre Romerike. Åsen IL jobber nå med å ta planene videre, i første rekke å skaffe tillatelser og skape allianser med pengekilder. Ledelsen håper og tror, hvis de får med seg både myndigheter og andre aktører, at anlegg for å lage kunstsnø kan være realisert om to år.

- Hvis vi er klare med prosjekteringen og har søknadsgrunnlaget på plass til høsten, slik at vi kan kjøre tungt på finansiering og søknader innen høst 2017. Da ser vi det som realistisk å begynne å bygge 2018, sier Hauger.

NESTE RENN VIL BLI SPESIELT

Selv om Åsen IL ikke regner med å ha snøproduksjonsanlegg til neste år, er det likevel ikke helt uaktuelt med Åsenrennet 2017.

- Hadde det vært bra med snø her midt i desember i år så hadde vi kastet oss rundt og meldt oss opp. Det er ingen andre enn oss som har renn den datoen. Men vi melder ikke inn eller planlegger noe, for det er mye jobb for noe du innerst inne ikke tror at vil gå, sier Hauger.

En ting trenger de imidlertid ikke tenke på ved det neste Åsenrennet. Uansett hvor mange år fram i tid det er snakk om.

- Premiene fra fire år siden har vi jo fortsatt i klubbhuset, så akkurat den biten har vi klart. Medaljene er det jo ikke årstall på, sier Hauger, til latter fra resten.

Det neste Åsenrennet vil være nummer 40 i rekken. Historisk i seg selv, men også spesielt fordi det vil være første utgave med oppgradert skianlegg på Røtterudmoen.

- Det første Åsenrennet i ferdig anlegg vil være spesielt uansett. Og hvis vi greier å få arrangert dette en gang til, ja da er vi også i gang igjen, sier Johansen.

ÅSENRENNET

Har blitt arrangert 39 ganger. Det første Åsenrennet ble avviklet da Kringler Slattum skole ble ferdigbygget i 1972.

Rennet har vært lagt til 2. juledag og blitt tilrettelagt for bredden så vel som eliteutøvere.

I mange år startet rennet fra Kringler Slattum, etterfulgt av Åsen skistadion som utgangspunktet, og de siste årene ved Røtterudmoen.

Ved snømangel har rennet vært avholdt ved Sjonken, Stråtjern, Nordåsen, Drittjerndalen og i Hurdal.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.