Bilene som frakter tilskuere til Jessheim stadion har så vidt begynt å rulle inn da Sander Forø og Eythor Bjørgolfsson tar på seg refleksvester og stiller seg ved innkjøringen på østsiden av idrettsparken. De to jobber dugnad som parkeringsvakter under A-lagets seriepremiere i 1. divisjon.

– HYGGELIG Å BIDRA

– Det er hyggelig å bidra. Vi gir noe, men får jo også noe tilbake, sier Sander.

Parkeringstjenesten er guttas bidrag til en klubb hvor de selv er aktive spillere på rekruttlaget.

– Det blir en stund å stå her, men det går fint. Det er tross alt sesongstart, sier Eythor.

Begge er Jessheim-gutter og har spilt fotball i klubben fra seksårsalderen. Dermed har de vært tett på A-lagets framgang siden opprykket til 1. divisjon i 2012. Gutta tror årets A-lag er modent for å kjempe om opprykk til eliteserien.

– Det har vært kult å følge. Vi har hatt mange lokale gutter som har vært med på å bygge opp laget, og så har de gjort det så bra at de har kommet seg videre til Lillestrøm. Slik som Ødemarksbakken og Kind Mikalsen, sier Eythor.

Lokale talenters steg fra Ull/Kisa til eliteserien har gitt inspirasjon til nye drømmer. Dagens P-vakter har ambisjoner å spille en mer sportslig rolle under A-lagskamper i framtiden.

– De som har gjort det før har gitt oss troen på det kan gå, sier Sander.

– KOSELIG

Med bilene sine parkert begynner stadig flere tilskuere å henvende seg i luka utenfor stadion. I det nyoppførte bygget sitter Selma Belhadi og Martine Ingolfsrud med kontroll over billettene. De to jentene på 15 og 16 år spiller til daglig på kvinnenes rekruttlag, og har ingenting imot å gjøre en innsats for herrenes A-lag.

– Jeg synes dette er ganske koselig. Det er egentlig ikke så slitsomt eller ille som noen kanskje tror, for du hjelper jo klubben din og føler at du bidrar til noe. Det er jo bra, sier Selma.

– Ja, dette er bare koselig, legger Martine til.

I motsetning til dem som tror på opprykk legger jentene lista litt lavere. De føler at Ull/Kisa presterte noe over evne da laget i forrige sesong kom helt til kvalikspill om opprykk til eliteserien.

– De gjorde det jo bra i fjor, men det var litt overraskende. Målet må være å ikke rykke ned, og da tror jeg vi skal være fornøyde med det, sier Martine.

– TROR DET BLIR BRA

Tilskuere med papirene sine i orden strømmer inn portene på baksiden av tribunen. Takket være telling i døra har klubben oversikt over alle de 1095 som overværer denne seriepremieren mot HamKam. I motsetning til dugnadsarbeiderne, som til daglig spiller fotball i klubben, er vaktene Jan Borgeteien og Jan Aas til stede på eget initiativ.

– Vi er jo født og oppvokst her da, og har vært med i noen år nå. Det er snakk om mange år, nå er jeg blitt gammel, men jeg var med å spilte litt fotball her i ungdommen, sier Aas.

Borgeteien har utviklet sitt forhold til klubben i litt nyere tid.

– Jeg synes det er ålreit å være her, selv om jeg ikke hadde et sånt forhold til Kisa fra tidligere. En kamerat av meg var her og spurte om jeg ville bidra. Vi hadde ikke så mye annet å gjøre og er interesserte i fotball, så det var bare greit det, sier Borgeteien.

Seniorene tipper at A-laget kommer til å kjempe i toppen denne sesongen.

– Jeg tror det blir bra. Jeg tror de blir blant lagene som skal spille kvalik. Hvis de ikke får for mange skader, det vet man jo aldri, sier Aas.

– HELT AVGJØRENDE

Parkeringsvakter, billettselgere og dørvakter er bare noen av mange roller som må fylles av dugnadsarbeidere og frivillige når Ull/Kisa arrangerer fotballkamp på nest øverste nivå. Når selve kampen setter i gang starter en ny fase. Spillere fra yngres avdeling følger hver sin A-lagsspiller spiller ut av spillertunnelen og inn på banen. Der ute står allerede en annen gjeng og veiver med armene for å skape blest under flagget som dekker hele midtsirkelen. På alle sidene står ballhentere klare for å holde flyt i spillet. Rundt om på arenaen står vaktmannskapene utplassert og i beredskap. Denne seriepremieren er det spesielt mange ved den nye borteseksjonen som tilreisende HamKam-supportere innviet i hopetall. Og mens oppmerksomheten er rettet mot ballen bemannes vaffeljernene i kiosken før storinnrykk i pausen.

– Denne innsatsen er helt avgjørende for at vi skal lykkes. Det er jo 50–60 stykker i sving, hvis vi teller med alt av ballgutter og maskoter og slike roller, sier Cato Strømberg, daglig leder i Ull/Kisa fotball.

Strømberg berømmer både de som stiller opp gjennom dugnad i klubben, samt de frivillige som trår til på eget initiativ.

– Vi har en gjeng med frivillige som gjør en kjempejobb. Vi trenger mange folk, og vi har plass til flere, men vi er veldig godt fornøyde med det som blir gjort rundt klubben, sier Strømberg.

Seriepremieren er over. Kort tid etter at dommeren blåser i fløyta trer mannskaper ut på banen for å pakke ned flagg, bannere og skilt for denne gang. Om to uker skal utstyret tas fram igjen, og rigges til den neste av årets 15 hjemmekamper. En ny jobb skal gjøres, både på og utenfor banen.

LES OGSÅ: Ull/Kisa-kapteinen fikk anfall i garderoben

LES OGSÅ: Treneren føler at Ull/Kisa-stallen er perfekt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.